Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВЕКЪТ НА ХАЙТОВ

Е-поща Печат PDF

В края на януари т.г., на литературна вечер посветена на 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, състояла се в Литературния клуб на ул. „Леге“ 10, председателят на ГС на БСП Калоян Паргов, съвместно с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, директора на ИК „Захарий Стоянов“ – Иван Гранитски и председателя на фондация „Памет“ – Здравец Хайтов, официално бе обявена  2019 година за ГОДИНА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ във връзка със 100-годишнината от рождението му – 15.09.1915 г. Синът на писателя – Здравец Хайтов – председател и представляващ фондация „Памет“ - представи годишната програма на честванията.

От НС досега са реализирани множество прояви в цялата страна.

На 19 февруари в НЧ “Антон Страшимиров“, бе организирана "Вечер на Николай Хайтов". Представена бе книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски“;

Честване 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов се състоя в Националната малтийска библиотека, организирано от „Българо-малтийски кръг“, Национална библиотека на Малта и фондация „ПАМЕТ“. Бе направен прочит на „Диви разкази“ от български ученици на български и английски. Представен бе и флейтов концерт,  в Малтийската библиотека, в изпълнение на Николета Хайтова;

През Пролетната сесия през „Годината на Николай Хайтов“ и във връзка с 24 май – от 14 май до 3 юни, на пл. „Ст. Стамболов“, в Пловдив, бе осъществен проектът "Пространство на словото" - „За буквите“, „О ПИСМЕНЕХ“. Той е част от проекта на Фондация „Памет“ „Слово и рисунки, звук и светлина“ в подкрепа на  „Пловдив 2019“ - Европейска столица на културата.

"Светът на Хайтов – 100 години от неговото рождение" – бе изложбата в МК – в периода 14- 24 май.

Предстоящи прояви

На 16.09.2019 г., в БАН, от 18.30 ч., ще се състои премиера на „Дневниците“ на Хайтов –  12, 13, 14 том от „Събрани съчинения" издадени от издателство „Захари Стоянов“.

От 1.09 до 10.09.2019 г. в Дом „Борис Христов“, гр. Пловдив, съвместно с БНФ, ще бъде представена поредицата "Хайтов в българското кино". Ще се прожектират филмите по сценарии на Николай Хайтов:  „Мъжки времена“, „Козият рог“, „Краят на песента“, „Дърво без корен“, „Изпит“, „Гола съвест“, „Орисия“.

На 15.09.2019 г., от 19 часа, ще се състои Тържествена вечер във връзка със 100 години от рождението на големия български писател в Народен театър „Иван Вазов“. На този ден ще бъдат представени и драматизации по разкази на Хайтов в изпълнение на Васил Банов, Васил Михайлов. В същия ден документална мултимедия ще представи  интервю на писателя и откъси от негови филми. Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“, с режисьор Юри Дачев, ще представи спектакъла „Палежи, грабежи“ - по разкази на Хайтов. Ще бъде открита и изложба от скулптурни портрети на писателя, дело на неговия син - скулпторът Александър Хайтов, както и изложба с илюстрации на „Диви разкази“ - във фоайто на театъра.

„Честването 100 години от рождението на Николай Хайтов“ в Асеновград ще се проведе в дните между 10-20 септември 2019 г. Ще се състои и премиера на „Дневниците“, ще има и филмови прожекции. Център на събитията ще бъде Градската  библиотека в града.

"Храм на словото" - мултимедия за българската азбука - най-значимото достижение на българската държавност и просвета, е интегрална част от проекта на Фондация „Памет“ „Слово и рисунки, звук и светлина“, в подкрепа на  „Пловдив 2019“ - Европейска столица на културата. Дните ще се проведат между 20.09.-27.09.2019 г. в Дом „Борис Христов“.

Официално честване на 100-годишнината в гр. Смолян ще бъде отбелязано със:

Спектакъл „Палежи, грабежи“ на РДТ “Николай Хайтов“ – в театъра; с представяне на пътуващи изложби "Светът на Хайтов", „Хайтов в българското кино"; както и с премиера на „Дневниците“ в Клуба на дейците на културата и Зала на Архив Смолян. За обичания от родопчани писател, ще бъдат осигурени филмови прожекции на площада пред театъра.

Честване 100 години от рождението на Николай Хайтов и 95 години ПГГСД “Николай Хайтов“ - гр. Варна, ще има и през ноември 2019 г. в Двореца на културата, залата на БНР - Варна, съвместно с Община Варна, ПГГСД “Николай Хайтов“ и Фондация „Памет“.

От следващия брой във в. „Нова Зора“ може да прочетете вълнуващия непубликуван пътепис за Либия на любимия ни писател и вдъхновяващ пример – Николай Хайтов.

И ще живееш, войводо!