Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 37 (10 септември 2019) ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Съюзът на ветераните  от войните на България не отрича правото на Министерството на външните работи да изразява една или друга позиция. Като родолюбива, военно-патриотична и непартийна организация няма да коментираме политическите текстове в заявлението на МВнР по повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

Останалите живи - около хиляда български ветерани от Втората световна война обаче не можем да останем безучастни  към фразата, че „щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

На тези, които не са запознати добре с историята ще припомним, че Българската армия участва в заключителния етап на Втората световна война в състава на Трети украински фронт от Съветската армия. С нашите щикове и с повече от 10 хиляди загинали български офицери, сержанти и войници, ние защитихме интересите на България и измихме петното, което бе хвърлено върху Отечеството ни от тогавашните управници, които ни направиха  част от хитлеристката коалиция в голяма част от войната.

На фронта сме мислили и сме загивали единствено за доброто на България.  В този смисъл не може да не бъдем потресени от това заявление. То до голяма степен поставя под съмнение ролята на България и на нейната армия в заключителния етап на Втората световна война. Приемаме го с болка и поради факта, че се прави точно в навечерието на 75-годишнината от включването ни във войната на страната на антихитлеристката коалиция, когато очакваме България да отдаде необходимото внимание на своите синове и дъщери. Много от тях не се върнаха при семействата си, а тези, които останаха живи, днес са в напреднала възраст и не добро здравословно състояние. Би трябвало да се радват на много по-големи грижи от държавата, а не да чуват упреци за саможертвата си преди 75 години.

Оставаме с надеждата, че заявлението на МВнР не е добре прецизирано и българските фронтоваци ще имат необходимото уважение до края на живота си.


Доц. д-р Иван Сечанов,

Председател на СВВБ


 

Още по темата