Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 40 (1 октомври 2019) ЗАЩО НАТО ЗАПЛАШВА ДА НАПАДНЕ КАЛИНИНГРАД?

ЗАЩО НАТО ЗАПЛАШВА ДА НАПАДНЕ КАЛИНИНГРАД?

Е-поща Печат PDF

Един от руските региони стана обект на агресивни планове от страна на НАТО - в Алианса признаха, че разработват планове за удар по Калининградска област. Защо американските генерали разглеждат Калининград като военна цел и какво е състоянието на разположената в региона военна групировка?


ВВС на САЩ са подготвили план на неутрализиране на противовъздушната отбрана на Калининградка област. Работата е там, че руските зенитни, противокорабни и наземни ракети, базирани в района на Калининград, могат да застрашат по-голямата част от териториите на страните от НАТО. Такова изявление отправи на страниците на Breaking Defense командващия на ВВС на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън.

„Ако ни се наложи да се заемем с това, например да унищожим интегрираната система на ПВО, нека няма никакви съмнения, ние имаме план как да го направим - каза американският генерал. - Ние водим подготовка затова, постоянно обмисляме тези планове и... ще бъдем готови за реализирането им, ако някога се наложи да го направим.“

Харигън не разкри подробности за плана. Според Breaking Defense, в този случай ще се осъществява всестранно настъпление, включващо в себе си нападение по въздух, земя, море, от космоса, а също така атаки в киберпространството и радиоелектронна борба.

Можем да отбележим, че наличието на подобни планове не е учудващо - такива ги разработват военните на всяка страна. Още повече, би било странно, ако НАТО нямаше подобни планове за агресия срещу Калининград. Обаче публичното им заявяване, при това толкова подробно - това наистина е изключително събитие.

А МВнР на Русия квалифицира изказването на Харигън като безотговорни заплахи и глупост. „Умните и далновидни хора, които наистина изразяват интересите на хората, които ги назначават или избират, никога няма да правят подобни изявления, разбирайки, че по този начин нанасят репутационни щети на страната, която представляват“ - заяви Мария Захарова, официален представител на МВнР.

Западните политици и високопоставени военни, постоянно говорят за „руската заплаха“, която уж идвала от Калининградска област. Освен това, експертите от американския изследователски център RAND, още през 2016 г., препоръчаха на Пентагона да оцени възможностите на НАТО относно потискането и неутрализирането на въоръжението, намиращо се в този регион.

Обаче в реалността, всичко е точно обратно. Вече вестник „Взгляд“ писа, че страните от Прибалтика и техните колеги от НАТО, хронично не забелязват това съкращаване на руските войски в Калининград, което се случи през последните десетилетия. Затова нашите военни подразделения в този район са незначителни и не могат даже на теория да представляват заплаха за най-големия военно-политически блок в света. При това, заради деструктивните действия на НАТО, Русия е принудена да защитава своя западен форпост с помощта на ракетните комплекси „Искандер“, за което още през 2016 година говореше главата на МВнР Сергей Лавров. А през март 2019 година противовъздушната отбрана на Калининградска област бе подсилена с полк, въоръжен със зенитната ракетна система за далечно действие С-400 „Триумф“.

В отговор на изявлението на представителя на НАТО, от Министерството на отбраната на Русия подчертаха, че Калининградска област е надеждно защитена от всякакви агресивни „планове“, „разработвани в Европа от заблудени американски генерали“. „Възможността на системата на ПВО в Калининградска област за откриване, съпровождане и, ако е необходимо, за гарантирана неутрализация на всякакви въздушни цели в зоната на отговорност са добре известни на всички натовски пилоти, които доближават въздушните граници на Руската Федерация в Балтика“ - увериха от военното ведомство.

Но наистина ли на Русия ще ѝ стигнат възможностите надеждно да затвори небето над Калининград в случай на въздушна атака на предполагаемия противник? Според мнението на бившия заместник-главнокомандващ на ВВС на Русия по въпросите на Обединената система на ПВО на държавите от ОНД, генерал-лейтенант Айтеч Бижев, плановете на Харигън не могат да бъдат осъществени.

„Ако говорим за оборудването на силите на ПВО на Калининградския район, следва да отбележим, че той е „прикрит“ от усилената противовъздушна отбрана на Балтийския флот. Освен това, на сушата го защитава цяла противовъздушна дивизия - каза Бижев за „Взгляд“ - Това е и граничен район, а в такива райони винаги е било разгръщано най-съвременното въоръжение и се отделя специално внимание на подготовката на личния състав. САЩ не са в състояние да противопоставят каквото и да било на ПВО на Калининград“.

Обаче, струва си да припомним, че съгласно положенията на съвременната военна наука, противовъздушната отбрана с всякаква плътност в края на краищата бива унищожена от атакуващия - всичко зависи от отделения за това наряд и средства. Освен това, въпреки мощта на ПВО край Калининград, тя има и своите слабости. В частност, липсват вторият и третият ешелон на ПВО, (както е направено в централните райони на страната), няма увереност, че в случай на реален конфликт, унищожените комплекси ще бъдат обновявани и ремонтирани, а изразходваните боеприпаси - попълвани.

Въпреки това, специалистите са уверени, че в крайна сметка системата на ПВО на Калилинградска област ще издържи първото мащабно въздушно нападение.

Според отворени данни, разположените там комплекси С-300 и С-400 могат да направят залп със стотици зенитни ракети едновременно. А след това в действие трябва да влязат и сухопътните средства за поражение, такива като „Искандер“. Тяхната задача ще бъде да унищожат средствата за поражение на противника, заплашващи Калининград - ракетните установки, летищата, щабовете, складовете с оръжие и други подобни обекти.

Военният експерт Александър Голц обяснява, защо в Пентагона и НАТО са обезпокоени от плътната концентрация на руските средства за ПВО в Калининградска област. „В случай на военен конфликт, тази мощна система за ПВО може да попречи на прехвърлянето по въздушен път на натовски резерви в Прибалтика. Първото и главно средство за унищожаването на руската ПВО в Калининград са крилатите ракети с морско базиране. В случай на военен конфликт Щатите буквално ще наводнят Балтийско море с надводни кораби и подводници, носещи крилати ракети на борда си, за да стоварят цялата си мощ върху Калининградския регион“ - каза Голц пред вестник „Взгляд“.

Според него, другите средства за потискане на средствата на ПВО в Калининградска област са по-малко реалистични.

„На теория, откъм съседните територии регионът се „прострелва“ дори от стволова артилерия, но опитите да се унищожи по този начин ПВО са рисковани, защото противниковите артилерийски системи ще бъдат унищожени на позициите им от нашето оръжие“ - добави експертът.

На свой ред Русия, смята Голц, ще отговори на предполагаемата атака на НАТО основно с комплексите на бреговата охрана „Бал“ и „Бастион“. „В допълнение, разгърнатите в Калининградска област оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер-М“ ще се използват за унищожаването на командните пунктове и обектите на НАТО на сушата“ - счита аналитикът, съгласявайки се с мнението, че Русия може да отбие първата вълна на атаката срещу Калининград.


Говорейки за сценариите на по-нататъшното развитие на събитията, експертът изрази надежда, че разсъжденията на американските военни за военен конфликт с Русия няма да им стане навик. „Много се надявам, че обсъждаме немислимото. Защото един конфликт между САЩ и Русия ще унищожи живота на планетата Земя, а не само ПВО на Калининградска област“ - завърши Голц.


 

Още по темата