Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 44 (29 октомври 2019) БЕЗПРЕДЕЛЪТ НА РОДОЛЮБИЕТО

БЕЗПРЕДЕЛЪТ НА РОДОЛЮБИЕТО

Е-поща Печат PDF

В големия салон на БАН, на 22.10.2019 г., бе представена най-новата книга с публицистика на Елена Алекова „Родопа е предел“. В нея писателката, съчетала силата на конкретни факти с пламтящото слово на поезията, разобличава и доказва историческите фалшификации за българите-мохамедани, които мнозина заинтересовани „учени“, чужди институции и централи, се стремят да представят като родопски турци.  Книгата е издание по инициатива и личното предложение на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и на акад. Георги Марков – почетен председател на Дружба „Родина“. В своите встъпителни думи големият български историк акад. Георги Марков, посочи книгата „Родопа е предел“ като явление и пример на отпор срещу системната пропаганда на отродителите, която не спира да бърка с мръсни ръце в душата на родопчани, и която се опитва да ги разделя и противопоставя в интерес на чужди сили. "Публицистиката на Елена Алекова, заяви той, съчетава силата на фактите с плама на поезията, което я прави истинска и четивна. Авторката е толкова убедителна в правотата си, и я предава така убедено на неизкушения от тематиката читател, че той чувства и разбира премеждията в съдбата на родопските българи. Аз се надявам, че всеки, прочел тази народополезна книга, когато се озове във вълшебните Родопи, ще погледне с други очи и на природата, и на историческите паметници, и на своите сънародници в планината на Орфей. Придобитите знания ще спомогнат за усилването на българщината, от която толкова много се нуждаем в епохата на всеядната глобализация, за да можем успешно да римуваме Отечество с Човечество."

За книгата на д-р Елена Алекова проникновени и задълбочени изказвания направиха: конституционният съдия Атанас Семов, съпредседателят на фондация „Тангра-Танак Ра“ Димитър Димитров, изявеният експерт по етническата проблематика, юристът Мирослав Попов, радио-журналистката Росица Василева от програма „Хоризонт“ на БНР, историкът Петър Петров-Дочев.

Препълнената зала на БАН посрещна и изпрати с аплодисменти писателката Елена Огнянова – изтъкнат народовед и фолклорист, която от висотата на своите 91 години произнесе пламенни слова за родолюбието, за народния епос и планината Родопа – пазителка на българщината.

Водещият на това знаменателно събитие Красимир Премянов, открои родолюбивото дело на Съюза на тракийските дружества и подчерта плодотворната им съвместна дейност с Дружба „Родина“. Той определи каменната твърд на Родопа като крепост на българщината и предел отвъд чертата на който минават фронтовите линии на подвига и непоколебимостта на такива изтъкнати герои като Капитан Петко Войвода, чийто образ не изтлява в паметта на народа. Г-н Премянов съобщи, че по инициатива на Тракийските дружества, предстои да бъдат открити два паметника на Капитан Петко Войвода. Първият - на 16 ноември – дело на скулптора Стойо Тодоров, на контролен граничен пункт „Капитан Петко Войвода“, а на 18 декември – в София, в Борисовата градина, в алеята на бележитите българи ще бъде издигнат бюст-паметник на Капитан Петко Войвода – дело на скулптора Валентин Старчев.

В своето прочувствено слово, което поместваме отделно, д-р Елена Алекова очерта основните будителски идеи в своята книга „Родопа е предел“ и сърдечно, и поименно благодари на всички, които са я окуражили в това начинание и са спомогнали книгата да бъде отпечатана.

В залата, сред множеството почитатели и приятели на д-р Алекова, бяха писатели и поети, офицери и държавници като ген. Ангел Марин – бивш вицепрезидент на Република България, генералите Тодор Бояджиев,  Стоян Топалов и др.

Вълнуващ акцент в това тържество, състояло се в навечерието на Деня на народните будители, бе участието на прославения изпълнител на народни и авторски песни Илия Луков, който изпълни от трибуната на голямата зала на БАН, покъртителните със своя драматизъм песни за Апостола на Свободата Васил Левски и за Кара Али – българо-мохамеданинът – комита, чиято последна воля преди смъртта е била да бъде погребан с комитските му одежди. „И двете песни, подчерта Илия Луков, са по текст на д-р Елена Алекова“.