Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 41 (8 октомври 2019) ПОКЛОН ПРЕД НЕПРЕКЛОННИЯ ДУХ НА ТРАКИЙЦИ

ПОКЛОН ПРЕД НЕПРЕКЛОННИЯ ДУХ НА ТРАКИЙЦИ

Е-поща Печат PDF

Национален тракийски събор-поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово


На 28 септември т.г,. пред Пантеона в Мемориалния комплекс в Маджарово, беше почетена паметта на избитите бежанци от района на Одринска и Беломорска Тракия през кървавата есен на 1913 г. Националното тракийско поклонение тази година е посветено на 106-ата годишнина от разорението на тракийските българи. Организатори са Съюзът на тракийските дружества в България и Община Маджарово.

Жертвеният огън бе запален от председателя на СТДБ Красимир Премянов, придружен от деца – потомци на тракийски бежанци, след което се състоя заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията.

На поклонението бяха още заместник-областният управител на Хасково Стефка Здравкова, народни представители, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Стефан Начев – главен секретар на СТДБ, членове на Централното ръководство, членове на Върховния комитет, председатели на тракийски дружества, стотици признателни българи и потомци на тракийските бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители. Сред официалните гости на събора бяха общински съветници и кметове на общини.

Слово от името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово. „За всички нас този ден е ден на възпоминание, ден на дълбока почит към паметта на загиналите в безмилостното тракийско разорение, ден на поклон пред силата и непреклония дух на тракийци, пред тяхното достойнство, пред техния стоицизъм, въпреки ужасите на кървавия поход. Днешният ден е възхвала на бранителите - войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, поели закрилата на населението и спасили от изтребление над 20 хиляди души. 106 години ни делят от трагичните събития край Арда и някогашното село Ятаджик. 106 години, превърнали се в подвиг, в слава, във вечност. А за подвигът, в името за род, език и Родина, няма забрава.“

В словото си председателят на СТДБ Красимир Премянов заяви: „Днес, без прекъсване, Съюзът на тракийските дружества в България и Община Мадгжарово организират това поклонение. Тази повторяемост всяка година дава възможност тракийци и патриотично настроените българи да се поклонят пред подвига и саможертвата на тракийските българи – най-изстрадалата част от българския народ в борбата за национално освобождение и обединение.“ Той благодари на кмета на Община Маджарово - Милко Армутлиев, който нито за миг не прояви колебание и правеше всичко за организирането на този събор поклонение. Не само затова, че е тракиец, но защото е отговорен ръководител и патриот. Ораторът изрази задоволство от присъствието на митрополит Киприан и други представители на Българската правословна църква на поклонението и подчерта, че за нас БПЦ е свята и тя е основен фактор за запазване на българщината. Благодари и на тракийци от цялата страна, които дойдоха на поклонението. В словото си Красимир Премянов изтъкна, че дейността на тракийските дружества и на Съюза, е насочена към съхраняване на националната памет, и затова все повече се обръща към младото поколение, към което всички имаме дълг. Той се спря и на проявите във връзка със 175 години от рождението на Капитан Петко войвода. Паметник на Войводата ще бъде издигнат в ГКПП „Капитан Петко войвода“ край Свиленград, а бюст-паметник на войводата ще бъде открит в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина до паметниците на Ботев и Левски. Председателят на СТДБ връчи на кмета Милко Армутлиев юбилейния медал „175 години капитан Петко войвода“.

Вълнуващ спектакъл по стихове на големия поет Ивайло Балабанов изпълниха актьорите от Хасковския театър Стефан Цирков и Иванка Шекерова. Пламенните слова, прозвучали между песните „Петко льо капитанине“ и „Ясен месец“, развълнуваха мнозинството.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите край Ятаджик през 1913 г., когато реката се изпълва с кръв. На Пантеона бяха положени венци и цветя от името на президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя и вицепрезидента, а така също и от областния управител на Хасково, от Община Маджарово, от СТДБ, от тракийските дружества в София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Харманли, Кърджали, Свиленград, Димитровград, Ямбол, Карнобат, Любимец, Златоград, Книжовник, Брано поле, от Националната инициатива „Завръщане към корените“, от тракийците в селата Ефрем и Бориславци, от политически партии в града и областта, от Община Родопи - Пловдив, от Държавното горско стопанство-Маджарово и др.

Бяха поднесени цветя и венци и на паметниците в града на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, както и на паметника на Капитан Петко войвода.

През целия ден в читалището имеше програма с участието на тракийски самодейни състваи. Тя завърши с концерт на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към тракийското дружество в Хасково.