Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 5 (4 февруари 2020) КАК БЕШЕ ИЗТОЧЕН ЯЗОВИР “СТУДЕНА”

КАК БЕШЕ ИЗТОЧЕН ЯЗОВИР “СТУДЕНА”

Е-поща Печат PDF

По повод съобщението на в. „Дневник“, че синдикатите са поискали да бъде пусната вода от язовир „Студена“ за завод „Стомана“, гражданин пише основателно във форума към статията: „Профсъюзи на повикване, яко обслужват олигарсите, остава да се обади омбудсмана на повикване.“

После същият гражданин излага своето становище за причините за кризата в резултат от престъпните машинации на властите и собстевиниците на „Стомана":

„Завод "Стомана" е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявявал и плащал“. 290 литра вода в секунда са отивали към индустриалната зона на Перник, стана ясно от доклад на „Софийска вода“.

Докладът е направен от служители на "Софийска вода" за периода 25-28 ноември 2019 г. и е изискан от председателя на Общински съвет-Перник Димитър Колев. Вчера той беше публикуван в сайта Za Pernik.

Обяснението е, че кранът към индустриалната зона на Перник е повреден. Така въпреки заповедта на министъра на екологията Нено Димов от 11 ноември 2019 г. водата за промишлени нужди на завод "Стомана" да бъде спряна, за завода са отивали по 290 литра в секунда вода.

Ако приемем, че месецът е 30 дни, 290 литра в секунда означава, че "Стомана" ползва 751 680 куб. метра вода. Ако месецът е 31 дни, излиза, че количеството е 776 736 куб. метра.

От януари тази година завод "Стомана" заявява в Министерството на екологията, че ползва 150 000 куб. метра вода.

Значи всеки месец "Стомана" е ползвал 600-626 хиляди кубика вода повече, отколкото е заявявал.

Тези сметки обясняват защо години наред "Стомана" отказва да черпи вода от специално пострения за нея язовир "Пчелина", въпреки многократните настоявания на "Напоителни системи". Дори водата оттам да е двойно по-евтина, отколкото от "Студена", количеството е 6 пъти по-голямо. А тъй като "Стомана" би бил единсвения ползвател на вода от яз. "Пчелина", количеството не може да се скрие като загуби по трасето и да се надпише в сметките на битовите абонати.

Сметките показват и пълната безхаберност на Министерството на екологията и лично на министър Нено Димов, който всеки месец подписва план колко вода да се черпи от язовор "Студена". През миналата година той е разрешавал по 280 000 кубика на метър на "Стомана". От януари тази година ги е намалил на 150 000 кубика. Заводът не е възроптал, не е намалил производството си. Просто е продължил да ползва 750 000 кубика месечно, но вече е плащал не 280 000, а само 150 000 кубика.

Не се знае откога разваленият кран пропуска по 290 литра в секунда. Възможно е това да е от десетилетия и спестената от "Стомана" сума да е над 100 милиона лева.

За толкова пари си заслужава да оставиш един град без вода, нали?