Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 6 (11 февруари 2020) НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА СВЕТА?

НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА СВЕТА?

Е-поща Печат PDF

В края на миналата година в китайския град Ухан се появи „тайнствена” болест, която трудно се лекуваше и често завършваше с летален край за заразения. Поради голямата гъстота на населението, това заплашваше нейното бързо разпространяване и превръщането на заболяването в епидемия, а може би, и в пандемия.

Ухан е административен център на провинция Хубей. Тук се намира една от най-високите сгради в света. Градът представлява конгломерат от три общини: Учан, Ханку и Ханян, разположени край река Яндзъ. Ухан е важен транспортен възел, с пристанище и множество жп линии. Развита е металургичната, машиностроителната и корабостроителната индустрии, химическата и леката промишлености. В града има университет, множество висши учебни заведения и филиал на Академията на науките на КНР. Населението на административния район е 9 785 388 жители (2010 г.), което е повече от два пъти и половина от населенито на България.

По данни към  4 февруари, от декември 2019 г. в провинцията Хубей от новата пневмония са се разболели в 13 522 човека (в  гр. Ухан – 6384), от тях 414 души са починали; (в гр. Ухан – 313 случая). Изписани са като оздравели 396 човека, 10 990 болни продължават лечението в болници, 58 544 човека се наблюдават за носители на вируса. Повече от от половината инфектирани са от провинцията Хубей, с административен център Ухан. Предполага се че този град е центъра на избухналата епидемия.

През февруари 2020 г. болестта  започна да прехвърля границите на Китай – отделни случаи на заболявания са констатирани чак във Франция, във Великобритания и Германия. Случаите на заразени се увеличават.

Нарекоха заболяването коронавирус, тъй като видът му напомня очертанията на царска корона.


На 30 януари Световната организация по здравеопазване призна появяването на коронавируса като извънредно планетарно събитие, което предизвика паника в целия свят.

Засега не са известни параметрите на заразяване, не се знае точно как той се пренася, няма данни за неговата вирулентност. Но е ясно, че вирусът, по степен на заразяване и смъртност, отстъпва на обикновенния грип. В Китай, засега,  смъртността от новия вирус е 2,1% от всички заразени.

Новият вирус е зооантропонозен – което означава, че е в група инфекционни и паразитарни болести по животните, които се предават на хора и обратно. Възбудители на тези зоонози и антропонози са най-простите вируси, бактерии, гъбички и пр.

Зооантропонозите са болести, предаващи се от животни към хора (и обратно) при естествен контакт. Приимуществено се развиват в животните, но могат да се развиват и при хора.

От новата болест (коронавируса) се боледува тежко, но предаването от човек на човек е слабо и става само при големи дози заразяване.

За човечеството смъртоносните пандемии не са нещо ново. Ще спомена само за пандемиите за последните 1500 г.

Чумните пандемии са разпространение на някоя от 3-те вида чумна бактерия на огромни територии през Античността и Средновековието, като циклично на интервали от 6-12 години до няколко века, могат да се проявяват локални огнища на заразата до изтощаването и изчезването на чумните бактерии и до създаването на имунитет у потърпевшите.

От историята са познати 3 глобално-регионални пандемии, причинили огромни човешки жертви.

Юстинианова чума – започнала през 541/542 г. с циклични чумни пандемии през годините 558-561, 599-600, 608, 618, 628, 640, 684-686, 694-700, 718, 740-750 г., т.е. в периода VI-VIII век. Според специалиста по историческа демография Джордж Ръсел, Европа губи от пандемията в периода между 541 и 700 г. от 50 до 60 % от своето население. Краят на пандемията от т.нар. Юстинианова чума съвпада с края на „малкия ледников период“, като от IX-X век насам климатът в Европа навлиза в т.нар. „малък оптимум“. Около 40% от населението на Константинопол става жертва на Юстиниановата чума.

Черната смърт – най-опустошителната пандемия в историята, причинена от чумната бактерия. Разпространението є започва от Кафа в Крим през 1345-1347 г. До 1351 г. причинява смъртта на 23 840 000 европейски християни по данни, подадени към папа Климент VI, като за другите вероизповедания няма точни данни. Върлуването на черната смърт продължава до 16 век циклично на периоди от 10-12-20 години. В промеждутъчния период от 10 до 14 век между чумните епидемии, населението на Европа нараства близо 3 пъти и от около 25 млн. достига 75 млн. до към средата на 14 век. През втората половина на 15 век населението на Европа наброява вече между 40 и 45 млн. жители, което ще рече, че вследствие от черната смърт европейското население е намаляло за малко повече от 1 век с 30 млн. (като общият брой на жертвите на „Черната смърт“ е многократно по-голям).

Третата глобална вълна на чумна пандемия избухва в Индия през 1892 г. и обикаля света през Азорските острови и Южна Америка, като жертвите є възлизат само в Индия на 6 млн.

Епидемиите през XXI век:

Ебола - 2013-2016 г. Много висока смъртност - до 40%, жертви – 11 300 души.

Свински грип – 2009-2010 г. Жертви - 150 000 души.

Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) - 2002-2003 г. Смъртност – 9,5%.

Птичи грип - 2003-2004 г. Жертви - 400 души.

Може да споменем още: Спин - (от 1981 г. до сега) Жертви - 1 000 000 души.

Хонконгски грип (1968 – 1970 г.). Жертви - 1 000 000 души.

Азиатски грип (1957-1958 г.). Жертви - 1 100 000 души.

Испански грип (1918 – 1919 г.). Жертви - 50 000 000 души.

Уплахата, която обхвана света от епидемията от коронавируса не позволява да се анализира не само самият източник на заразата, и предпоставките за неговото появянане, но няма яснота и за последиците.

На първо място: защо заразата избухна точно в Китай?

Въпросът възниква, тъй като традиционно огнищата на пандемиите се намират в страните близо до екватора, т.е. в топлите страни.

Първите заразени, каквато е официалната версия, са свързани с пазара за морски продукти в Ухан. Източникът не е ясен, но се споменават и много други заподозрени – на пазара се продават и  кокошки, летящи мишки, змии, мечи лапи, месо от язовец. Изобщо уханския пазар е твърде екзотично място. Но така е и на всички китайски пазари.

С други думи, пандемията започва от едновременното действие на много фактори, свързани с традиционната китайска кухня.

На второ място се допуска, че това е съзнателно изпускане на щама. Става дума за трениране на методите за борба срещу генетичното оръжие в китайски лаборатории. Една такава лаборатория е разположена много близо до Ухан. Предполага се, че китайците усилено се готвят за предстояща война. Версията е много съмнителна, тъй като Китай не контролира световните СМИ, а психоза без тях, която да имитира на световната реакция при започване на войната, няма как да бъде осъществена.

И на трето място съмнението пада, че това е провокация на САЩ. Това допускане се подкрепя от действията на Комитета на Държавния съвет на Китай, тъй като той - по тарифно-данъчната си политика. Взето е решение да се намлят митата върху американските стоки общо с $ 75 милиарда. Първо решението се отнася до увеличените данъчни мита през септември м.г. въведени като отговор на увеличените митнически такси в САЩ на китайски стоки. От 14.02.2020 г. допълнителните 10-процентни данъци върху импорта от САЩ ще бъдат намалени до 5%, а 5 % - до 2,5 %.

С този „изстрел в краката на Китай”, се предполага, че САЩ искат да направят Китай по-отстапчив в политиката му спрямо САЩ и предупреждава, че следващия „изстрел” може да бъде в главата. Впрочем, една от главните награди вече отиде при американците. Това са безпрецидентните отстъпки на Китай в търговската война и, в частност – в създаването на исключително благоприятни условия за реализирането на американската селскостопанска продукцияя на вътрешнокитайския пазар. Китай намалява данъците върху внасяните стоки от САЩ, това казват е една от важните последици от пандемията с коронавируса.

И  ако преди два месеца вероятността за социален световен катаклизъм беше сравнително малка, то днес тази вероятност е станала значително по-висока. Но на прага сме на тотално преобразуване на света, което, по всичко изглежда  вече започна. И то почти не е свързано с коронавируса.

Изхождайки от теорията за Глобалния проект, глобалните доминанти, наречени кратко „световно правителство” са решили да тръгнат на последния и решителен бой, който ще наложи на планетата реда на транснационалните компании. (Виж моята книга „Векът на Сталин“ книга трета, стр. 347-404.)

Вече не е важно дали коронавирусът се е появил самопроизволно или някой се е „пошегувал”.

Природата не обича да се шегува. И ако човечеството не обръща внимание на нейните предупреждения, тогава тя ще си вземе сама, което и принадлежи. А от това ще се възползват други сили, за които хората само предполагат.

Религиозните хора никога не са разбирали защо при Апокалипса първият конник са епидемиите и смърт за хората. Смятали са че те идват след войни. Сега този първи конник е пред нас!