Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 10 (10 март 2020) ПОРАЗЕНИ ОТ СИНДРОМА НА БОЛНОТО ВРЕМЕ

ПОРАЗЕНИ ОТ СИНДРОМА НА БОЛНОТО ВРЕМЕ

Е-поща Печат PDF

Манипулативната същност на „История.bg“ по БНТ

 

Отмина 3 март, националният празник на България. С него към читателите замина и поредният брой на „Нова Зора“. Тази година той съвпадна със самата сакрална дата. Дали сме успели с поместените и подбрани от нас материали, нека преценяват читателите. Доколкото обаче въпросът за националната памет е от жизнено значение за духовното здраве на народа и за устоите на неговата държавност, нашите разбирания в „Нова Зора“ винаги са били ясни и непроменими: пълна и безусловна непримиримост към съзнателното и систематично изкривяване на историческата истина и към произволното тълкуване на историческите факти. Неуважението към тях, както би казал великият Александър Сергеевич, е „първият признак за глупост и безнравственост“.

Тъкмо с това обаче се зае в навечерието на празника самата Българска национална телевизия. Вече години наред здравства и крепне с управленска подкрепа това порочно занимание на известното със своята манипулативност и мерзък ривизионизъм телевизионно предаване „История.bg“. Водещите Георги Ангелов и Горан Благоев отдавна са си спечелили презрението на просветената зрителска аудитория със своите прозрачни манипулации и похвати при насочване на разговора с участниците в предпоставени и желани от тях конюнктурни изводи. И едва ли съм само аз едничък от мнозинството отвратени българи, които предварително предугаждат за какво ще иде реч в поредната им агитпроповед.

Нескромно е, но и този път познах. Доколкото 3 март отговаря на 19 февруари - стар стил, а на тази дата е подписан и Санстефанският мирен договор, предположих и се оказах прав, че именно това историческо събитие ще бъде омаловажавано, и че вместо идеала, въодушевявал поколения българи за събиране на българските земи в едно Отечество, ще бъде утвърждаван позорният Берлински конгрес, който безмилостно разкъса българското историческо землище. Този „европейски концерт“ остави за българската национална буржоазия една непосилна задача, която тя така и не успя да реши под скиптъра на Куборгготската династия, довела с политиката си България до три национални катастрофи.

Основната цел на водещия в предаването на 2 март т.г. Горан Благоев и, уви, на историците-специалисти по този исторически период, бе отново очаквана, прозрачна и ясна: да се внушава вина на Освободителката Русия за неосъществения идеал от Сан Стефано, и да се извинява жестокостта на студенокръвните чудовища от 19 век Англия, Австро-Унгария и Германия,  с техните национални интереси, както и ненаситния лай на помършавелите хиени като Франция и Италия. Резултатът от този т.нар. разговор в студиото на БНТ, бе направо обиден за науката, за паметта на времето, пък и за честта на историческата гилдия, позволила си в лицето на Петър Стоянович, проф. Петко Петков и проф. дин. Милко Палангурски от Великотърновския университет и гл. ас. д-р Светослав Живков от Софийския университет, да стане подвластна на жалкия  колониален конформизъм, който вече десетилетия триумфално шества из средите на научната интелигенция и все по-настоятелно се заседява на телевизионния екран. Да, същата интелигенция, която с понятия като Отечество, Родина, Дълг и Чест, би трябвало да се стреми да направи слабия - силен, отчаяния – уверен, а изгубилия посоката, да завърне във верния път. Вместо това обаче тя върши обратното като междувременно се опитва да прикрива своя позор със смокиновия лист на гузната си научна съвест. Както и се очакваше тези съвременни мастити последователи на Тукидит и Херодот, се оказаха неспасяемо поразени от синдрома на болното време, в което живеем.

По-долу поместваме отзива на уважавания историк Милен Куманов за тази поредна гавра на БНТ, в предаването „История.bg“, излъчено в навечерието на националния ни празник. Г-н Куманов е озаглавил своя отзив „Не мога да мълча“ и в него, по разбираеми причини, не е споменал имената на участниците в този позорен час по преиначена история. Но те така се самоопозориха, че ние, в „Нова Зора“ преценяваме, че няма защо да бъдем деликатни. Както се казва – „Бог с тях“! Изписахме имената им пък нека се знае и помни. Нито титлите, нито страховитите им бради могат да ни накарат да уважаваме хора, оставили на прага на телевизионното студио своята научна съвест, знания, и уви, чест. В България, въпреки проклетия български конформизъм, все още може да бъде заклеймен всеки позорен плонж на колаборациониста, предпочел пред правдата удобната „нова историческа истина“.