Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 13 (31 март 2020) ЗАРАДИ ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

ЗАРАДИ ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

Е-поща Печат PDF

На 5 ноември 2017 г. ни напусна завинаги великата българка Елена Лагадинова-Амазонката. На скромното, камерно погребение, извършено в родния й град Разлог, пишещият тези редове в надгробното слово отправи призив-обръщение към патриотичната общественост в България  да подкрепят изграждането на паметник на Елена Лагадинова.

След няколко дни, по предложение на члена на централното ръководство на ПП „Нова зора“ и председателка на общинската организация  в Разлог - Елена Стоичкова, беше сформиран Инициативен комитет за изграждане на барелеф-паметник на Амазонката. В него бяха включени както Елена Стоичкова, като ръководител на ИК, така и ръководителите и членове на ПП „Нова зора“, Българската социалистическа партия, НД „Русофили“ и Партия на българските комунисти.

Известният разложки художник и скулптор Крум Чилев с въодушевление прие предложението на ИК да извае гипсовата отливка на барелефния ѝ образ.

Идеята за изграждане на барелеф-паметник на Елена Лагадинова вече прерасна в идея за оформяне в центъра на Разлог на Алея на известните личности от Разложка община. И това би било прекрасно - тук са родени патриархът на българските учители и книжовници Неофит Рилски, бащата и майката на вожда на нашия народ – Георги Димитров, ръководителят на IV-та оперативна зона на НОВА и командир на първия партизански отряд Никола Парапунов, световноизвестният архитект Александър Баров и много други.

От името на ИК Елена Стоичкова внесе в Общинския съвет писмено предложение, касаещо изложената по-горе идея. След шестмесечно чакане, за съжаление, той отхвърли нашето предложение, тъй като съветниците от ГЕРБ са болшинство в местния парламент.

Бяхме събрали от дарители около 5000 лева, което ни позволи да монтираме, изработения вече каменен барелеф, на стената на родната ѝ къща.