Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 13 (31 март 2020) ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СМЪРТ НА КОНСТИТУЦИЯТА?

ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СМЪРТ НА КОНСТИТУЦИЯТА?

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България” от трибуната на Народното събрание – 26.03.2020 г.


Уважаеми български граждани, както обикновено се обръщам към вас от четири години, някои колеги днес се сетиха за това обръщение. Уважаеми български граждани, сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България.

3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера, правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит, ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред. Живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие. Извънредното положение не е повод да спре да функционира държавата. Тези мерки, които днес ни се представят като животоспасяващи, не са предложени нито от първия щаб, нито от втория щаб, нито дори от парламентарни  групи или депутати. Всички се сещаме кой стои зад това. Всички се сещаме кой 10 години налага диктатурата като метод на управление и накрая успява.

Изтъкват се причини организационно-технически: няма прозорци, няма въздух, нямаме отстояние един от друг. Толкова ли е трудно да осигурите една огромна зала, в която да стоим на пет метра един от друг и да има прозорци и вентилация? Самите вие се опровергавате като казвате, че комисиите ще се събират и ще работят на разстояние един от друг. Значи комисиите могат, но депутатите в зала не могат. Вие сами се опровергахте. Техническото решение на въпроса е лесно. То е ви е само оправдание. Причината е друга. Мотивите, в които обличате своето предложение, са загриженост за здравето на хората. Едва ли има някой съмнение в България, че всички сме притеснени от ситуацията, че призоваваме към разум, спокойствие и решения, които да помогнат на българските граждани, затова и подкрепихме извънредното положение, но ако наистина сме загрижени за здравето на хората на първо време, сега не трябва да абдикираме и да се скриваме по домовете си. Днес, вместо решение за затваряне на парламента, трябваше да гледаме предложение частните болници да се изравнят на общинските и държавните, и да не са търговски дружества. Така щяхме да помогнем за здравето на хората. Днес щяхме да решаваме как със закон да спасим болниците, които са без пациенти, не им се плаща в момента по клинични пътеки и са пред фалит.

Искате да помогнем на здравето на хората. Може би трябваше днес, тук, да бъде министър-председателят и да представя актуализация на бюджета? А не да  продължава да раздава милионите еднолично. За да помогнем на здравето и живота на хората днес, ако трябва и на закрито заседание, трябваше те като не искат, ние, Народното събрание, да разблокираме Държавния резерв - да раздадем на хората, лекарите и аптеките  маски, предпазни облекла и всичко необходимо.

Патриотите, вместо да държат речи срещу БСП,  трябваше да внесат предложение минималната пенсия най-накрая да стане 350 лв. На тези хора след един месец ще им се наложи да си плащат сметките, да си плащат кредитите, да си обслужват домовете. Това трябваше да направите днес, а не да натискате копчето, да бягате и да се криете вкъщи. Това щеше да е истинската загриженост за българския народ.

Казвате че имате нужда от време да преосмислим законите, които видите ли - в този момент не били актуални. Тепърва трябва да ги преосмисляме, през това време да полежим малко вкъщи и да се върнем с нова мисъл.

Уважаеми колеги, мисля, че дори и краткото време на болестта, в която се намираме, на опасността и кризата, доказаха правотата на БСП, която от 4 години се опитваме да изтъкнем. Няма нужда повече да преосмисляме дали болниците трябва да са търговски дружества. Няма нужда повече да преосмисляме дали търговските вериги в момента слагат надценки, които представляват спекула на пазара. От 4 години се борим с този Закон за търговските вериги. Защо трябваше през криза и през болест да дойде това осъзнаване на проблема, за който БСП алармира от години – и за болници, и за българско производство, и за търговски вериги. Ако ви трябва още време да мислите, това означава, че сте стояли 4 години в тази зала абсолютно напразно.

Днес слагате венеца на безконтролната власт. Днес ще използвате този период на абдикация на Народното събрание от работа, за да заметете следите на свършеното, откраднато в последните 4 години и да продължите безконтролно да работите по същия начин, с висока степен на корупция, с висока степен на безотговорност в следващите дни, седмици или месеци, прехвърляйки всичко в ръцете на изпълнителната власт, прехвърляйки всичко в ръцете на един човек. Ще завърша с думите, с които започнах: живот на кредит, свобода под карантина, диктатура в действие, продължаване на кражбите и всичко това за сметка на българския народ, с който днес се оправдавате.


 

Още по темата