Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 12 (24 март 2020) ЕЛЕНА АЛЕКОВА ПОЛУЧИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ОТЛИЧИЕ НА СБЖ „ЗЛАТНО ПЕРО“

ЕЛЕНА АЛЕКОВА ПОЛУЧИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ОТЛИЧИЕ НА СБЖ „ЗЛАТНО ПЕРО“

Е-поща Печат PDF

На 10 март, вторник, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи най-високото отличие на съюза – „Златно перо“, на известната българска писателка и публицистка Елена Алекова.

Снежана Тодорова припомни, че "Златното перо" е направено по проект на гениалния Борис Ангелушев, за да има то много повече морална, а не материална тежест, че обикновено журналистите се награждават с него или за цялостно творчество, или за определени свои публикации, книги, проекти.

Елена Алекова получи голямата награда за книгата си „Родопа е предел“, която излезе миналата година в престижното столично издателство – ТАНГРА ТанНакРа ИК. Председателят на СБЖ подчерта, че мисията на журналиста и публициста е да служи на истината и само на истината. А авторката на „Родопа е предел“ напълно отговоря на това условие, защото в сборника й са събрани статии, рецензии, интервюта от 90-те години на миналия век до днес, в които са разобличени много от модните в наше време лъжи, фалшификации и манипулации във връзка с историята на Родопите и съвременното житие-битие на българите там.

Наградената не скри вълнението си от високата оценка на колегите. Такова признание, по думите й, дава кураж на всеки творец, че онова, което той прави, има смисъл и че си заслужава да работи и занапред в името на истината. Тя посочи и своите учители в публицистиката, като започна от Черноризец Храбър и Презвитер Козма, през Ботев и Вазов, и стигна до Николай Хайтов, Петко Тотев и създателите на в. „Дума“  Стефан Продев и Тодор Коруев.

Тържествената церемония се проведе в централата на СБЖ.

Б.Р. В. „Нова Зора“ поздравява от сърце Елена Алекова с високата награда на Съюза на българските журналисти. Радостни сме също да отбележим, че на нашите страници през годините статиите на Елена Алекова, като вярна последователка на Николай Хайтов, са били вярно и талантливо продължение на неговите идеи, на неговата прозорливост и непримиримост към всички, които вдигат ръка над истината и любовта към България.

Честито, Елена!

Пожелаваме ти несвършващи сили и несъкрушима воля за пребъдване на Отечеството и правдата в живота ни.