Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 11 (17 март 2020) ТУК Е БЪЛГАРИЯ. И ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

ТУК Е БЪЛГАРИЯ. И ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

Е-поща Печат PDF

Стига тъмнина. Искаме разсъмване


Градската организация на БСП в град Калофер и патриотично настроеното гражданство, силно обезпокоени и възмутени от тревожните новини, които се носят в медиите и пространството, се обръщаме към българските институции, се казва в писмо, изпратено до НС, президента, МОН и медиите. „Нова Зора“ публикува пълния текст на писмото като свидетелство за огромния патриотичен потенциал в редовете на българските социалисти, който по наше мнение е спасителния вектор за отечеството и социалистическата идея.

През 2016 г. наши съграждани, облечени в национални носии, с традиционното българско хоро пред Министерския съвет, заеха категорична позиция против мераците на някои управници да правят промени в българската история. Категорично смятаме, че историята е миналото ни, и точно защото е минало, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ПРОМЕНЯ. През 2019 г. разбираме, че вече са утвърдени нови учебни програми за 10-ти клас. Тихомълком и подмолно е работено пет години и изключително важна за "корифеите" на историческата мисъл е била подкрепата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Новата история" е вече утвърдена. В тази "нова история" турското робство е описано като "османско присъствие", за фашизъм не се и намеква, а комунизмът е определен като по-лош и от турското робство. Представи се "нов прочит" на "Под игото" - подменени са думи и фрази, за да бъдат уж по-лесни за разбиране от учениците.

Настояваме да се потърси спешна отговорност на еднодневките, които толкова са си повярвали и са се взели толкова на сериозно, че се мислят за по-начетени, по-образовани, по-умни и по-велики от БАЩАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ИВАН ВАЗОВ.

Безмълвни сме пред мисълта за кощунството, което се планира от преди два месеца т.г., а именно - продаването на българска земя на чужденци. В робско време героите напоиха с кръвта си земята ни, БЪЛГАРИЯ беше спасена и запазена за поколенията. А сега, в мирно време, олигарсите ще продават доброволно тази земя, и ако не ги спрем, може да не ни оставят място дори за гробове.

Някои от тези, които ги отглежда нашият народ, и които заемаха ключови позиции в министерствата и в Народното събрание, явно не знаят за какво са сложени на постовете си; не знаят откъде идваме, нямат представа накъде отиваме, защото явно не познават историята ни, и затова вършат такива глупости с днешна дата, че сигурно ще си трошим главите. Лошото е, че те бъркат, а ще тегли българският народ.

На 27 ноември 2019 г. се разделихме завинаги с народния артист Стефан Данаилов. В историческия филм "Борис I" той играе главната роля. Когато във филма германите водят преговори с Борис и техният предводител, поставя условия, като се осмелява да поиска коня на Борис, държанката му и част от земите му, цар Борис му отговаря: "Конят си давам - белият! Давам ти Велеслава - славянката, НО ОТ ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА И КАМЪК НЯМА ДА ДАМ!"

Ние сме конен народ, дошли сме от изток. Извоювали сме този благословен къс земя с кръвта си. Ние сме съграждащ народ. Съграждали сме градове и държави. Аспарух е забил копието си на Онгъла и е казал: "ТУК ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРИЯ!"... И така вече 1338 години.

Който иска да доразгражда държавата и да продава земята й - ПРАВ МУ ПЪТ! НИЕ ЗЕМЯ ЗА ПРОДАН НЯМАМЕ!!!

Що за народ сме ние? Ако след 150 години византийско робство и 500 години турско робство не сме си взели поука и не знаем какво искаме за себе си, за децата си, за внуците си, напразни ли са били всичките ни борби?!

В публицистиката си "Политическа зима" Ботев е написал: "Дали се две нощи смесиха или зора се довърши?" Нека не смесваме две нощи - стига тъмнина! Искаме разсъмване! Искаме пролет! Искаме достоен живот в нашата родина, в нашата България, и тя трябва да пребъде през вековете!

"Най-голямата добродетел в света е любовта към отечеството" - казал го е Христо Ботев. Всички ние трябва да спасим България, а нека Бог да я пази!


Д-р Диана Стайкова, председател на ГО на БСП-Калофер


 

Още по темата