Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 45 (5 ноември 2019) НД „ТРАДИЦИЯ“ ПРОТЕСТИРА В ИМЕТО НА ЗАКОНА!

НД „ТРАДИЦИЯ“ ПРОТЕСТИРА В ИМЕТО НА ЗАКОНА!

Е-поща Печат PDF

На 1.11.т.г. от 11 до 13 ч. Национално дружество „Традиция“ организира честване на Деня на народните будители и съпроводено с протестно шествие свързано с изземване на историческото оръжие от 7 членове на Управителния съвет на дружеството и на 12 души от регионалните му клонове. Шествието беше официално разрешено от Столична община И премина по маршрут: НДК – бул. „Витоша“ – Президентството –  Министерски съвет. Формиранш в четири блока членовете на „Традиция“, облечени в опълченски, въстанически, хайдушки и униформи от Първата и Втората световна война, бяха водени от председателя на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“ подполковник о.р. Огнян Маринов, магистър по право, полковник; от полковник о.з. Станчо Джумалиев, вицепрезидент на Съюза на европейските военно-исторически групи и от полковник о.з. Тодор Предов, д-р по право и председател на Правната комисия. В шествието взеха участие повече от 250 души от над 20 регионални клона от стараната, както и от сродни патриотични организации с близка родолюбива дейност. Множество граждани дефилираха след униформените блокове. Под звуците на барабан дефилираха – националното знаме на Република България, Самарското знаме, знамето на Национално дружество „Традиция“, военно знаме и знамената на отделните регионални клонове. Множество плакати отбелязваха Деня на будителите, както и послания, адресирани към държавни институции, свързани с нарушения по време на незаконното изземване на исторически оръжия на членовете от Управителния съвет и регионалните клонове, с които се извършват възстановки на исторически събития, национални празници, изложби, открити уроци по история в училищата, свързани с бележити дати от българската история.

В своя маршрут шествието спря пред Съдебната палата, построи се в блокове и отново прозвучаха сканрирания с искания към съдебната система да упражнява строг контрол за законност в действията на ГДБОБ МВР, както и за бързото приключване на образувани досъдебни производства и за връщане на неправомерно иззетото историческо оръжие.

Пред Министерския съвет от специална уредба звучаха патриотични маршове и песни, изви се голямо, кръшно, народно хоро от участници облечени в национални носии. Особено се открояваше девойка облечена като Райна Княгиня. Пред събраното множество, председателят на регионален клон София Ивайло Танчев запозна присъстващите с незаконните действияна ГДБОБ и Прокуратурата, по време на извършеното в дома му претърсване и изземване, продължило около осем часа, въпреки че тези исторически оръжия преди много години са декларирани официално в Националния военно-исторически музей.

След неговото изказване полковник о.з. Станчо Джумалиев заяви, че НД „Традиция“ веднага е уведомило ръководството на Съюза на Европейските военно-исторически дружества, където членува от 2008 г., както и Народното събрание, Президентството, Министерския съвет, Главният прокурор, Председателят на Върховния съд, председателите на Парламентарните групи в Народното събрание, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.

Полковник о.з. Тодор Предов, се обърна към множеството с думите: „Уважаеми колеги и приятели, дами и господа, честит празник 1 ноември – Ден на народните будители. Днес, ние отдаваме почит към нашите предци, които в годините на мрачното турско робство работиха за пробуждането на българския народ от дълбоката, почти 500-годишна летаргия! И те успяха! Поклон пред тяхното светло дело! Да живее България!“ След тези вдъхновяващи думи той прочете протестна декларация от НД „Традиция“ адресирана до г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България. По-късно документът бе внесена в Министерския съвет, придружен с няколкостотин подкрепящи декларацията подписи.

Със скандиране „Законите за всички!“, „Ние сме будители!“, „Да живее България!“, шествието се върна по същия маршрут до НДК и приключи в разрешеното от общината време.