Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 45 (5 ноември 2019) ОТКРОВЕННО ЗА ПОВАЛЕНА БЪЛГАРИЯ

ОТКРОВЕННО ЗА ПОВАЛЕНА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

(първа част –”Технологията на властта”)


“Петър отсече големия бор, който пречеше на хармана му. Това свето дърво, обожавано от прадедите ни, рухна под  брадвата на внуците и дълго лежа в калта”.

Елин Пелин - “Гераците”През 1904 г. майсторът на късия разказ  и гениален познавач на българската душевност Елин Пелин пише повестта си "Гераците",  разказваща за епохата на първоначалнато натрупване на капитала в поелата по европейския път капиталистическа България. Още първите редове ни грабват с  фамилната идилия в големия дом на Йордан Герака и веднага откриваме приликата с пресъздадена от Иван Вазов семейна атмосфера в къщата на чорбаджи Марко от романа "Под игото". Тези типични картини в нашата литературна класика красноречиво, ясно и еднозначно говорят, че българския род, език и вяра са оцеляли  по време на дългата робска нощ само благодарение на сговора, съборността, патриархалното семейство и екзистенциалната връзка човек-труд-земя, където медиатор е бил трудът.


В "Гераците", символ на непоклатимото през вековете  българско мироздание, е големия бор в широкия стопански двор на селския стопанин. Но идва капитализмът. Не пазарният, не либералният, а обикновеният, този, който разрушава идилията, който размества  нравствените и социални пластове, установява господството на парите, възвишава индивидуализма, паразитизма и собственичеството. Това е краха на извечното българско общество, генетично свързано с традицията, с православната етика, с изнурителния, но честен труд, превръщащ Отечеството в място за пребиваване, където  едни се нагаждат и оцеляват за сметка на духовната си деградация, а за неуспелите да се адаптират настъпва лична трагедия. Те загиват без да разберат какво им се е случило, търсейки вината в себе си.

Сто години по-късно, народът на България преживява "дежавю" –  живеем в най-бедната държава в нова Европа, нацията е обезверена и нещастна, младежите, получили образование, професия  и умения в Родината си са принудени да работят в чужбина, за да гарантират с труда си благополучието на пенсионерите в Германия, Испания, Англия, Гърция, Италия, САЩ и Канада.

Тежка и безрадостна българска орисия!

Но вече знаем защо и как стигнахме дотук; знаем и помним, че  вината я носят точно определени хора, които трябва да понесат сурово наказание!

Безспорно мнозина от мислещите хора в България осъзнават, че срива на народната демокрация, дала достоен живот за огромното мнозинство българи, както и това, че днешният хал, до който ни доведоха безродниците и отвъдокенските емисари, е факт главно  поради фетишизирания животински стремеж към пари, власт и удоволствия на определена група хора, наричаща себе си "българска политическа класа". Масата граждани виждаше това, което се случва, недоволстваше и коментираше по време на социализма в кухните, а днес –  във фейсбук, но... дотук. Социалният отдушник сработва! Всички очакват "Годо"! И той не закъснява. Идва отвън, "облечен" в "овчи кожи" и повежда тълпата така, че да му е удобна за манипулиране, хвърляйки пари за "промиване на мозъци", за постигне на управляем хаос, за  създаване на разединено и безволево общество, в което непрекъснато се провокира соросоиден бунт на млади срещу стари, на сексмалцинства срещу хетеросексуални, на "сатанисти" срещу християни, на безметежното и безотговорно "свободолюбие" срещу ред, спокойствие, организираност, плановост, реален просперитет и бъдеще! Целта е в един определен от кукловодите  момент тази гладна, изтощена, обезверена "пихтиеста" маса да няма сили и желание да се противопоставя на новата си съдба, да бъде "пушечно месо" или да е жив "матриал" за всякакви социални, биологични, химико-радиационни и прочее "експерименти"!

И понеже има все още хора, които се съмняват  и подценяват ролята на субективния фактор при подготовката и реализацията на   процесите за декласация и духовна деградация на цели общества и народи в днешния "цивилизован" свят, то  публикуваме откровенията на един руски олигарх, известен с ролята си при избора на Путин за президент, който доскоро бе обвързан в роднински връзки с фамилията "Елцин", а през 2015 г. попадна под американски санкции, но впоследствие благосдклонно бе  частично реабилитиран. Уверен в собствената си сила и изключителност, този руски продукт на "Новия световен ред", с откровния си цинизъм е гарант за истинността на казаното от него, като само по този начин, ние, българите, можем да проумеем "технологията във властта" и на нашите доморасли "олигарси" и да осъзнаем, най-накрая, "КОИ?" са  тези, които "карат влака" и ни водят към вече тридесет години към "пропаст"!


Дисекция на една система


Името на нашия герой е Олег Дерипаска –  световният “алуминиев крал”, собственикът  на заводите ГАЗ и концерна “Базовый елемент”, крупният транснационален  енергиен и медиен бос, с активи за над 28 млрд. ам.дол. през 2008 г. Сега вече са значително по-малко.

Ето, какво казва той в интервюто си  за ВИП - Бюлетина “Времето на Евразия” през  март 2006 г. – шест години след избирането на Владимир Путин за президент на Русия. Публикуваме това интервю-идповед като уникално свидетелство за уникалните процеси развили се в една велика и непобедима братска страна, в която подходът на матричните профили не се различава особено, поради общият цивилизационен модел, който е формирал народите ни. Прочетете и запомнете. Предупреденият е въоръжен!


Въпрос на журналиста Николай Асмолов: Олег Владимирович, неотдавна президентът на Русия ви прие в резиденцията си “Бочаровски ручей” и вие му изложихте своите мащабни планове за участието си в металургичния и енергиен бизнес в Средна Азия. Как да си обясним този ваш интерес към азиатските проекти?

Отговор на Олег Дерипаска: Едрият бизнес, както и всеки друг, търси свободни ниши за своята дейност. Но едрият, за разлика от дребния и среден такъв,  е привързан технологически към държавната власт. Преди всичко – във финасовата сфера, след това в технологията за управлението на обществото, в политическите структури,  в публичната информация и т.н. Трябва да се отчитат всички фактори, започвайки с обществените настроения още в етапа на формирането на претендиращите за власт групи и завършвайки с финансовите институти. Ако едрият бизнес не държи ръката си на пулса на тези процеси, то той не може да реализира своите проекти.

Н. А.: Разкажете ни, как днес оценявате дееспособността и ефективността и на властта в Русия, и на руския крупен бизнес?

О. Д.: Властта в Русия се сформира окончателно съвсем неотдавна, преди година-две. Това е времето, когато в структурите на властта  престанаха да се промъкват хора с неадекватно поведение, натрупали капиталите си като на “игра на рулетка”, а не в резултат на използването на системен подход. Сега всички те са отстранени – някои от тях вече не са живи, други са в затвора, но голямата част от тях  харчат остатъка от парите си в чужбина. Някой от тях разбира се изпитват силна носталгия.

Н. А.: Това за  Березовски, Ходорковски, Гусински, Живило ли се отнася?

О. Д.: Да, за тях , но и за много подобни на тях. Именно сега властта в Русия е в ръцете на тези, които са способни да вземат решения и то така, че да се конструира системата на управление на държавния апарат, на средствата за масова информация и на всички останали елементи за управление на масите. За тази работа се намериха  добри мениджъри.

Н. А.: А Путин, извинете, мениджър  ли е? Или той сам си взема решенията?

О. Д.: Президентът на Русия е своего рода топ-мениджър, който управлява цялата страна. Той е умен, адекватен, човек който никога не превишава пълномощията си. Забелязахте ли как заработи  правителственият апарат, как работи прокуратурата, съда, специалните служби, как работят телевизионните канали, пресата? Напрово блестящо! Всички те помагат на икономиката, на бизнеса, а не му пречат, както беше до неотдавна. В този случай може да се дават пари, което ние и правим!

Н. А.:  “Ние” – това крупният  бизнес ли е?

О. Д.: “Ние” –  това е реалната власт в Русия.  Крупният бизнес е част от технологията  за управление.

Н. А.: Ако не е тайна, кой влиза в този ваш кръг?

О. Д.: Това не е тайна! Всички тези, които последователно се обединиха около първия президент Борис Елцин, тези, които поеха отговорността да приемат тежки икономически и социални решения. Въпреки опитите да се разиграва картата на  популизма, каквито имаше огромно количество – и в политиката, и в икономиката на Русия. Твърде често това бяха хора неграмотни, даже бих казал глупави...

Н.А.: А имена от този ваш кръг  бихте ли назовали?

О. Д.: Губернаторът на Чукотка Роман Абрамович, мойта персона, ръководителя на  банка МДМ Андрей Мелниченко. Да продължавам ли?

Н. А.: Благодаря ви, разбрах. А тази власт демократична ли е, как я оценявате?

О. Д.: Къде по-демократична? Но при положение, че отхвърлим приказките за демокрацията, при която някой като че ли нещо решава, влизайки в кабината за гласуване. В действителност кабините съществуват, за да може населението да има възможност да ходи на избори – с духова музика, тържествено. Това население трябва дълго да помни, че е имало демократичната възможност да избере  този, когото иска. Това е елемент за стабилизиране на обществените процеси. Съвършенно е ясно, че икономиката, едрият конкуретноспособен бизнес, не могат да поемат такъв огромен риск – произволно назначаване на менижърите в държавния апарат, както на някой му хрумне! Нито в една западна страна няма такъв произвол, а при нас, в средният ешалон на управление съществуваше такава ситуация. Това силно пречеше на властта и бизнеса. Сега този риск е ликвидиран, да, и кадрите са защитени. Кадрите за управление на страната и държавата трябва внимателно да се подбират. Държавният менижър трябва преди всичко да бъде адекватен, преди всичко по въпроса за приоритета на бизенеса в държавата. На второ място, той трябва да е професионалист. В този случай има всички шансове властта да го подкрепи,  включително и с достойно материално стимулиране. В никакъв случай той не трябва да “взима под масата” самостоятелно – където си иска и колкото си иска. За съжаление, все още има области в Русия, където този въпрос не е отрегулиран. Що се отнася до моите отношения с Владимир Путин, то те са изключително близки, топли и дружески. Вие правилно сте забелязали че Владимир Владимирович е човек, който умее много внимателно да слуша и да запомня, да анализира, и да реализира идеите си. Аз много го ценя и не съжалявам, че навремето нашия избор се спря на него.

Н. А.: Кажете, във вашия бизнес съществено ли се  стимулират чиновниците материално? Как се предпазвате от обвиненията в корупция?

О. Д.: Не ме разсмивайте! Никъде в света чиновниците, в т.ч. и в провоохранителните органи, съдиите не живеят с мизерната си заплата, получавана от бюджетната каса. Ако човек правилно разбира всичко, ако той е задействан в технологията за упражняване на властта, то в такъв случай  на него му се полага таково ниво на заплащане, каквото е необходимо за много доброто осигуряване на неговия и на семейството му живот. Филмите и блокбастерите за борбата с корупцията са необходими за широките маси от населението – това е особена пиар кампания на държавата. Така е и при нас, така е и в Америка, навсякъде. При това не е корупция, когато едрият бизнес плаща заплати и осигурява допълнителен доход на държавния чиновник. Корупция има тогава, когато държавният чиновник произволно “взима под масата”, където си поиска, и когато си поиска. Затова говорихме вече.

Н. А.: Още един въпрос. Няма ли да се занимавате със смяната на ръководителите в републиките в Средна Азия? Много от тях са упреквани в узурпация на властта, в тоталитаризъм?

О. Д. Узурпация, тоталитаризъм – те са  следствие от низкия професионализъм на управляващите екипи, затова са и тези обвинения. Слаб  “PR” на държавата. Аз ще повторя и ще уточня, за да бъде разбрана технологията за управление на обществото. Група хора, осъществяващи властта в дадена държава, приемат решение за формата на тази власт. Сега тази форма е демокрация, защото широката публиката е убедена, че тях ги управляват тези, които те са избрали  в кабинките за гласуване. В някаква степен това е така. След гласуването истинските носители на властта приемат решение, кой ще оглави управленската структура – един от тях ли ще е или някого ще наемат за тази работа. В Русия, например, ръководителят е наемен мениджър. Това е очевидно, защото Путин не е бизнесмен. След като е взето това решение, то се формализира и реализира. За избора на лидери в средноазиатските републики ние работим с тях, но в политическия процес пряко не се намесваме. Ние вече се научихме от САЩ на правилното поведениеи даже подобрихме техните технологии.

Н. А. Имайки предвид вашите близки отношения с президента на Русия Владимир Путин, как изграждате отношенвията си със “силоваците”, излезли от специалните служби?

О. Д. Обикновено. Ако кръгозора на човека позволява ние му даваме работа в съответстващата  на неговото ниво на компетенция. В съветското КГБ имаше прекрасни разработки за поддържането на политическа и социална стабилност.

Н. А.: Западът няма ли да се изплаши ако използвате лагери, психодиспансери, ако се наложи да използвате подобни стари схеми?

О. Д.: Новите пиар технологии позволяват да се действа изпреварващо, като се избягват ненужни скандали. Западът така или иначе преглътна китайския Танянмин и влага в стабилността на КНР огромни средства. Ще преглътне и Новият ред в Русия.

Н. А.: В специалните служби не се ли появява желание да вземат  властта под свой контрол?

О. Д.:  Ние приемаме в структурите на управление само онези бивши служители на силовите структури, които разбират приоритетността на финансовите механизми. Т.е. признават нашето лидерство. Ако бивш КГБ-шник, даже с голям опит, няма кръгозора и не разбира, че той е длъжен вярно да служи на реалната руска власт – шансовете му са нищожни. В същото време, ние изпитваме голяма необходимост  от хора, които умеят да реализират технологията на нашия контрол над обществото.

Н. А.: Интересно, а как смятате, каква е ролята на опозицията в структурата на властта? Въобще тя нужна ли е?

О. Д.: Задължително е нужна. В противен случай технологията за управление на масите става непълноценна. Например в Русия ние успяхме да сформираме немаргинални опозицианни групи и добре да ги управляваме. Техните функционери са напълно наши и добре им плащаме. Съществуват и маргинални групи, с които ние също добре работим. Дадем им, а след това им вземем даденото и т.н.

Н. А.: Каква според вас е ролята на Обществената палата, която неотдавна бе създадена по инициатива на президента Путин? Действително ли тя ще помогне да се очисти държавния апарат в Русия от корупционери?

О. Д.: Естествено да, защото тя ще бъде изключителен PR на държавата. На първо време там ще се наложи да бъдат отстранени някои неадекватни хора. Тези, които ще останат ясно ще разберат, къде може и къде не може да се пипа. Например необходимо е да се прочисти   генералитета в армията. И веднага ще се появи процес за съществуващите унижения на младите войници в армията. Обществената палата ще се намеси решително. Генералите няма да успеят даже и да мръднат. И така, по този начин!

Н. А.: Как, според вас, трябва да се отнасяме към талантливите хора въобще? Как вашата властова система ги използува?

О. Д.: Много просто. Веднага и завинаги ги купуваме. Или, ако сделката не може да стане, ги унищожаваме.

Н. А.: Физически?

О. Д.: Сега това не е на мода. Обичайната в подобни случаи наша технология е моралното им унищожаване. Аз вече ви разказах за какво се използват послушните вече бивши спецове от КГБ и от другите специални служби. Морално ликвидираният противник доказва нашата сила и нашите безкрайни възможности. Такъв нещастник, колкото по-високо крещи и моли за помощ, толкова по-добре. Той крещи, а никой даже  не му подава ръка. И той става смешен. Останалите сами се усещат дали си струва да вървят срещу нас или не. Ето, Ющенко постепенно става смешен. Особено след като се договорихме с Юлия Тимошенко. Тя, между впрочем, е напълно адекватен човек и професионален политик, помогна ни за Николаевския глиноземен завод. Сега на Ющенко не му остава нищо друго, освен да се разхожда из Европа и да моли за подкрепа. Резултатът от неговите усилия е смешен – на нас, европейците, се чудят как да ни угодят с всеки изминат ден все повече и повече. Ще дойде време, когато всички интересни фабрики, целият транспорт на Украйна ще бъде наш. Това е сигурно. Така се прави играта.

Н. А.: Много твърда позиция!

О. Д.: Безкомпромисна игра – безкомпромисна позиция!

Н. А.: Още малко да поговорим за икономика. Кажете, рублевата зона –  реална ли е за страните от ОНД?

О. Д.: Разбира се, че е реална. Доларът има огромни проблеми. Ние не бива да го сгромолясваме, а не можем и да се запасяваме, защото емисионните лимити са колосално завишени. Еврото е непълноценно, защото Евросъюзът не може да играе  с емисията, така както го прави Федералната резервна система. Така че на страните от ОНД им е нужна рублата за вътрешните им разплащания. Но с едно условие – в рублевата зона ще бъдат допускани само тези, които имат конструктивна власт.

Н. А.:  Можете ли до дадете пример за такъв подход?

О. Д.: Разбира се. Армения. Там предприятията стават наша собственост и се предоставят добри гаранции на бизнеса. Поради тази причина и властната стурктура е добре конструирана.

Н. А.: Може ли да направим извода, че нашите азиатски републики имат добри шансове  да привлекат руския крупен бизнес?

О. Д.: Да, може.

Н. А.: Благодаря, ви за интересното интервю, в което имаше истинска есклузивна информация.

О. Д.: Моля ви, всичко това е именно за вашия ВИП бюлетин. Не трябва да се транслира във вестниците и в Интернет. За тях по-уместни ще бъдат други въпроси и други отговори.


Предупреденият е въоръжен


Тази “изповед” е уникално свидетелство за уникалните процеси, развили се в една велика и непобедима страна, която, както обикновено се случва там,  по вина на свои ръководители и политическата й класа допуска да бъде разбивана, разгромявана, демобилизирана и обезверявана! Временно!

Споделеното от олигарха Дерипаска е дисекция на една система, която има за цел да държи в неведение и подчинение цели народи и, в крайна сметка, цялата планета. Това е  разобличаващия сам себе си “Трети път” на Бил Клинтън – моделът мечта за Нов световен ред на старите и нови глобалисти и неолиберали. Уникалното в случая е, че след победата на САЩ в Студената война, много бързо Съветският съюз   се превърна в овладян и напълно контролиран нов пазар за инвазия на транснационалните компании. След десетилетията напразни усилия, това бе и заветната цел на Запада Русия да бъде обезкървена и обезсилена откъм военни възможности и да бъде изкорен  изключителния патриотизъм на руския народ. Няколкото богати семейства – собственици на ФРС, отдавна бяха сложили ръка на всички възможни системи за контрол и въздействие върху населението по целия свят – бе останала само неовладяна територията на социалистическата система, начело със СССР.  За десет години, по време на управлението на Елцин, американците успяха да съдадат и възпитат свои клонирани копия, на които и предадоха властта в Русия. И, както казва Дерипаска: “Ние вече се научихме от САЩ на правилното поведение и даже подобрихме техните технологии”.

За един от избранниците на владеещите Русия американски “клонинги” “центърът” бе определил първоначално и Владимир Путин като човек от групата на демократите-реформатори в Санкт-Петербург. С негова помощ, най-вече при ликвидирането на опасния  исламски фундаментализъм в Чечня, руският бизнес успя да реализира модела, за който говори Дерипаска в интервюто си. И този модел, под зоркото око на отвъдокеанските куратори, функционираше изправно: постепенно и методично суверинитета на РФ изтъняваше. Американците уверени в своята изключителност и силово наложеия си авторитет не забелязаха, обаче, че новият лидер на Русия внимателно и професионално анализира и прогнозира развитието на събитията, и че е способен да направи своите непоколебими и верни  изводи. След историческата реч на Путин на конференцията по безопасността в Мюнхен, през февруари 2007 г., все още много малко от присъстващите там западни политици успяваха да осмислят, за какво им говори руският президент. Те тогава не се и напрягаха да търсят отговор на собствения си въпрос: “Who is mister Putin?“, разчитайки че след президентските избори през 2008 г., ще намерят нужния им “ключ” към новия президент. На практика така и стана. Последва наглата военна авантюра в Грузия, ловкото подвеждане в СС на  ООН за Либия и последвалата ужасяваща смърт на Кадафи, уволнението на московския кмет Лужков и т.н. След световната финансова криза, провокирана от САЩ и довела до тежки последици за Русия, министър-председателят Путин осъзна, че нищо добро не очаква Русия по избрания от Горбачов и Елцин общ “партньорски” път със САЩ и страните от НАТО. Напротив, новите “приятели” задействаха политиката на изолация на РФ и обграждането ѝ от нови и от кандидат-членове за НАТО. Путин, за когото от първостепенно значение винаги е било спазването нормите  на православната етика и морал, грижата му за по-добър живот за обикновените хора и величието на Отечеството, помнейки и бомбандировките над Югославия, решително се заема със създаването на високоефективна отбранителна мощ на страната, повежда борба за изкореняването на корупцията и започва формирането на огромни федерални парични фондове, които да предпазват държавата от готвените є икономически и финансови капани.

Запознавайки се с циничните откровения на  руския олигарх Олег Дерипаска, ще има наши читатели, които ще бъдат изненадани от почти пълното съвпадение между откровенията на руския милиардер със случилото се и случващото се днес в България. В това няма нищо странно, защото, от една страна, подходът на американските специални служби и икономически консултанти, по същество, е бил унифициран за нашите две страни, а от друга –  нашите народи са извървяли почти един и същ исторически път, помагайки си взаимно, заблуждавайки се и съвместно борейки се с враговете на православието и славянството, и затова изборът на решения в двете страни е почти един и същ. Но когато срещу нас бяха хвърлени огромни мракобесни сили, зомбирани един път завинаги да приключат с духовността, със съборността, със суверинитета ни, при това използвайки непознати механизми, схеми и прийоми и предателството на политическата класа, то измъкването от примката бе почти невъзможно. Все пак Русия на Путин успя!

Ако заменим само имената на руските олигарсите и политиците отпреди десет години с днешните наши “първенци”  ще видим, как във времето самораслите “избрани” от клуб “Г-13”, от кръга “Капитал”, от сдружение “Глобална България” и от конгломерата “КТБ, #КОЙ?“ и кръгът „Банкя”, наемайки политици-менижъри, подбирани сред   посредствени партийци, адвокати, учители, счетоводители, сервитьори, борчета, охранители и пр. “късметлии” и млади кандидати за славата, създават мафия, която прави и невъзможното, за да попадне в орбитата на “властната технология” и да се добере до добре платени постове, гарантиращи им власт, пари и удоволствия.

Да, това е “технология”, но ръкотворна и под контрола на могъщия финансов  транснационален капитал, а не на обективно сложила се система за грабеж и измама на народите!

Въпросът е, след като знаем всичко това, ние, мислещите и можещите, имаме ли решение? Естествено, че имаме! Но преди всичко трябва заедно  да си изясним, кои сме и какво искаме! Трябва да намерим най-големия “общ знаменател” и да формулираме каузата, която ще ни превърне в “сговорна дружина”! Трябва да открием и издигнем своя лидер! Трябва ни  смелост и вяра, за да пречупим гръбнака на конформизма, на всепоглъщащата младото поколение животинска страст към пари, власт и удоволствия, за да ударим по настанилото се сред нас безродие и кириякстефчовщина!

И когато свършим всичко това,  децата ни ще се завърнат, ще раждат тук, в България,  своите деца и наши внуци, които ще огласяват със смеха си поля и планини, ще благодарят и ще се молят за родителите си, превърнали се в  жители на небето, които също се молят за тях!

И България ще пребъде!


 

Още по темата