Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 18 (5 май 2020) „СТАДОТО“ ОТИВА КЪМ НЕБЕТО!

„СТАДОТО“ ОТИВА КЪМ НЕБЕТО!

Е-поща Печат PDF

Когато невидимата „гад“, наречена COVID-19 или SARS COV-2, зарази над 2,5 млн. души по света и отне живота на повече от 170 000 човека, от които 90 000 в Европа и над 50 000 в САЩ, от всевъзможни посоки се посипаха оптимистични, но изцяло фалшиви новини за открити и тествани ваксини и лекарства срещу „китайския“ коронавирус. Сред хора на розовите прогнози за бързо ликвидиране на епидемията, някак незабелязано остана твърдението на основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс, че ваксина срещу това зло може да има най-рано след пет години.

Що се отнася до лекарствата, „Ремдезивир“, от който се очакваше да надвие коронавируса, разочарова, като още при първото клинично изпитание върху 237 болни, се оказа напълно неефикасен. („Джумхуриет“, 24.04.2020). Но, когато само за едно денонощие в САЩ умряха от коронавирус 2342 души, се намеси „доктор“ Доналд Тръмп. На брифинг в Белия дом той посъветва лекарите да облъчват болните със силна светлина, включително ултравиолетови лъчи, и да ги инжектират с дезинфектант, който убивал вируса за една минута. Изпаднали в ужас от поредния президентски гаф, от Белия дом предупредиха американците в никакъв случай да не изпробват неговата рецепта в домашни условия. Въпреки това над 100 души са изпробвали „новаторския“ метод: глупаци има в изобилие, включително в Америка! Добре че Тръмп не предложи болните да се „лекуват“, както жителите на Хирошима и Нагасаки при американските атомни бомбардировки на 6-ти и 9-ти август 1945 г. Защото тогава и да е имало коронавируси, трябва да са били унищожени от светлинната и ударната вълни, проникващата радиация и радиоактивното заразяване. Естествено, заедно с хората, в които са се били загнездили. Лечение чрез смърт, така да се каже. Това разбира се, на шега.

Междувременно, САЩ решиха да поискат международно разследване за произхода на новия тип коронавирус, разчитайки по този начин да оправдаят намерението си да обявят фалит по дълга си към Китай, който е изкупил американски ценни книжа за около 1, 5  трилиона долара. С такива трикове може да се опитат да изчистят и останалата част от близо 20 трилионния си държавен дълг. Още повече, че редица медицински светила предупреждават за втора вълна и втори пик на епидемията от COVID-19. Английският „Файненшъл таймс“, цитиран от вестник „Сега“ (23.04.2020), съобщи, че в Китай вече е възникнало ново епидемиологично огнище. Този път в град Харбин, столицата на североизточната китайска провинция Хъйлундзян, където вирусът – според китайските власти, е бил пренесен от китайска студентка, завърнала се от САЩ. Тя успяла да зарази 40 души!

Впрочем, броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус и на починалите от него продължава да расте, както в световен мащаб, така и в рамките на отделните страни. Включително в България, където в продължение на няколко последователни дни броят на новозаразените за едно денонощие нарастваше с по 49 до 90 души, а на 29 април броят на починалите от коронавирус достигна 61! Психологическата граница от 1000 заразени беше бързо премината, като на 29 април те вече бяха 1437 при 243 излекувани. Застрашително нарасна и броят на заразените медици (на 155 души), които съставляват 11% от всички заразени. На 1 май сутринта националният оперативен щаб обяви, че доказаните случаи на заразяване с коронавирус са нараснали за едно денонощие с 53 и са станали 1559, от които 170 медици. Броят на починалите е достигнал 66, а този на излекуваните 296 при 317 лекуващи се в болниците. От тях 40 са в интензивните отделения. В тази атмосфера от министерството на здравеопазването и дори от националния оперативен щаб прозвучаха обвинения към заразените медици в небрежност и игнориране на санитарните норми. Някои от тях, видите ли, работели на три места и не само се заразявали в непроверената епидемиологична среда, но пренасяли и коронавируса! Те ли са виновни за нереформираната и недофинансирана система на здравеопазване, която не им позволява да живеят с една заплата? Те ли превърнаха болниците в търговски дружества, едва оцеляващи в сянката на никнещите като гъби частни болници? Стигна се до там, че във Видин обявиха лекарите и медицинските сестри от областната болница за разпространители на заразата в областта. Този опасен рецидив може да се прояви и в други областни и общински болници, така че „стадото“ да остане не само без „стаден имунитет“, но и без пастири и лекари. А уж в началото на епидемията аплодираха медиците от балконите на жилищните блокове. И това бе превърнато в мода, заимствана от италианците.

Гражданите, които са принудени да скучаят в самоизолация и оплакват своята участ, задето не могат да се шляят навън и да посещават фризьорските салони, парковете и ресторантите. Но нима е по-лесен животът на тези, които стоят на предната линия – лекарите, сестрите, санитарите и полицаите, които ежедневно рискуват да се заразят или вече са се заразили масово с коронавирус? И, които не винаги ще успяват да се измъкнат живи от този губителен капан. Не са те хората, които първо допуснаха софиянци да разнасят заразата из провинцията, а след това решиха да затворят подстъпите към столицата, предизвиквайки километрични опашки от автомобили. Да не говорим за среднощните брифинги на властите, целящи уж да парират слуховете за радиоактивно заразяване откъм АЕЦ „Чернобил“, но постигащи съвсем обратния ефект – засилване на несигурността и паниката в обществото. Или за „туровете за овации“ на Бойко Борисов, обикалящ страната като шофьор на джип, за да „се срещне с народа“ практически без маска, докато на други е забранено да излизат от домовете си и да пазаруват без маски и извън определените им часови отрязъци.

Въпреки това, нашият премиер - „докторът по психология“ Бойко Борисов, е решил да пази не толкова нас, колкото нашите пари от нас. Понеже не знаел кога ще свърши епидемията, не можел да раздава безвъзмездни помощи. Ами да беше попитал колегата си от Албания, който раздаде по 390 долара безвъзмездна помощ на всеки гражданин. Или премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който раздаде на калпак по 800 евро. За какво са ни пари, след като хората умрат? Дали от глад, дали от коронавирус – каква е разликата? За Борисов очевидно е най-важно хората да одобряват правителствените ограничения и личният му рейтинг да не изостава много от този на генерал Мутафчийски. За рейтингите на президента или на Мая Манолова да не говорим. Понижаването на одобрението за тях е задача № 1 на „присъдружните“ на ГЕРБ-медии, които не забелязват недодяланото поведение на премиера на редовните и извънредните, понякога среднощни, брифинги в МС. „Материалът“ трябва да бъде захранван с оптимистични новини и да бъде пазен от „лъжливите“ такива. Ето защо те не забелязваха гафа с 13-те тона фурми от ОАЕ, обявени за „медицински материали“, въпреки че само 3 тона от докараното от Абу Даби, са предпазни маски. На 25 април премиерът Борисов съобщи „благата вест“, че може да вдигне извънредното положение преди 13 май. А на 26 април, в Южния парк на София и на Витоша, се проведоха учения по организирано посещение на парковете. От 27 април вече броят нарушенията на разхождащите се в осемте софийски парка. В провинцията отварянето на парковете бе оставено на преценката на местните власти. А с контрола за спазването на установения ред в парковете ще бъде натоварена полицията, която и без друго издъхва от преумора.

След като благодарение на коронавируса ни научиха  да си мием ръцете, вече започнаха да ни обучават и как да се разхождаме из паркове и планини. Но, както винаги, Борисов се закани да забрани отново разходките, ако  „материалът“ продължи да пренебрегва ограниченията, както направи за Цветница и Великден. Съдейки по тълпите, които скитосват по булевард „Витоша“, пак ще има карантина и други забрани „до второ нареждане“! Какво ти разхлабване на мерките, каква ти отмяна на извънредното положение, щом при пълната блокада на София по празниците, потокът от излизащи и влизащи автомобили не секна?! Ще рече, че в своята проповед за Рамазана, председателят на турското Управление на религиозните дела (Диянет) Али Ербаш е бил прав, откривайки корена на коронавируса в греховете и грешките на хората. („Джумхуриет“, 24.04.2020). Не са далеч от тази преценка и представителите на различните религии и вероизповедания в България.

Дали все пак самохвалствата на Борисов, че България е с рекордно ниска за Европа заразяемост и смъртност от коронавируса, няма да послужат на ЕК като оправдание за орязването на средствата по различните оперативни програми за подпомагане на страните членки от Източна Европа? Дали е случайно това, че ниската смъртност в бившите съюзници на СССР, се обяснява с БЦЖ-ваксинирането на нейните граждани по времето на социализма, благодарно наследство на т.нар. система „Смешко”?


Колко му е от Брюксел да решат, че заради „успехите“ на правителството в борбата с COVID-19, България изобщо не се нуждае от европейско подпомагане?!

Не по-малко любопитно, дори шокиращо, е признанието на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо: „С китайската забрана ние затворихме предната врата и това беше правилна стъпка. Оставихме обаче отворена задната врата“. Под „китайската забрана“ Куомо има предвид затварянето на САЩ за китайски граждани, а израза „задната врата“ използва по адрес на Европа. Както е известно, Тръмп наложи забрана за влизане в САЩ първо за гражданите на 26 европейски страни, а по-късно затръшна вратата и за гражданите на Великобритания. Именно в Обединеното кралство Великобритания и в Швеция, се провали теорията за „стадния имунитет“, според която населението трябва да бъде оставено да се зарази с коронавирус, за да не се налагат ограничения при следващи епидемии. Към 29 април броят на починалите от коронавируса във Великобритания достигна 21 678,  а на 1 май те станаха 26 771 при 171 253 доказано заразени. Британските медии съобщиха, че се готвят промени в антикоронавирусната политика на правителството: щели да се тестват гражданите над 65 години, работещите в домовете за стари хора и тези, които не са заети в сектори, които не спадат към категорията критични.

Забравете розовите илюзии внушавани от нашите управляващи, че американските визи за български граждани ще паднат още през този мандат. Това е точно толкова „фейк“, колкото и уверенията, че ще ни приемат скоро в чакалнята на еврозоната. А защо не и в самата еврозона, след което ще бъдем засипани с милиарди евра? Това са бълнувания на популисти от най-чиста проба. По-скоро ще останем без лекари, без медицински сестри и болници, ако продължим да скитосваме безгрижно – без маски и без никакво уважение към строгите ограничения. За жалост, не сме сами в това безпаметно нехайство и безхаберие за собствения и чуждия живот. И в Русия е същото. Сайтът feldsher.ru, цитиран от KM.RU.(23.04.2020), разказва, че на 8 април в реанимационното отделение на районната болница №2 на град Борисов, е починал фелдшерът от станцията за спешна и неотложна медицинска помощ Василий Липилин. Бил е само на 50 години, но изпаднал в тежко състояние и в последните няколко дни от своя живот бил включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Предчувствайки своя край, на 31 март Василий оставил в своята фейсбук страница един трогателен и същевременно гневен пост в стихотворна форма. Заради актуалното му звучене с оглед на случващото се в България, публикуваме на руски език неговото предсмъртно послание, посветено на всички медици загинали без време в борбата с епидемията.


Я умер и лежу в мешке,

лежу не в морге, не в могиле,

лежу на ком-то, кто вчера

уже успел наш мир покинуть.

Мне лет не много, не старик,

и не убогий, не пропойца.

Я просто тот, кто жить хотел,

Но должен был со злом бороться.

Я бился с глупостью людской.

Я вас тянул из сил последних,

я вас спасал, я вас лечил.

За что вы так со мной, ответьте!!

Меня убил ваш эгоизм,

Беспечный позитив некстати.

Плевать вам было на запрет,

вы раздавали смерть без сдачи.

Чем чушь нести и рассуждать

о том, как все мы тут не вечны,

пора бы мозг вам свой включать

и просто быть к другим сердечней.

Сидите дома, вашу мать,

ео всех экранов вам талдычат.

Но вам плевать, что там в мешках

уже гниют останки чьи-то.

Вам хочется гулять, болтать,

с друзьями в клубах тусоваться,

потом несётесь все комне,

когда начнёте задыхаться.

Когда пропев и проплясав,

вы времячьё-тосократили.

“СПАСИ МЕНЯ! “— шепнёте вы,

но я уже вам не спаситель.

Я умер, я лежу в мешке…


 

Още по темата