Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 19 (12 май 2020) МАСКИТЕ ПАДНАХА!

МАСКИТЕ ПАДНАХА!

Е-поща Печат PDF

„Първият признак за свършването на пандемията в Русия ще бъде появата на маски във всички аптеки“.

(MK.RU./ 01.05.2020)


На 1-ви май, Международният ден на труда и работническата солидарност, който в България е и Ден за възпоменание на героите от Априлската епопея от 1876 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев промени за трети път собствената си заповед. Той отмени задължителното носене на маски на открити публични места, оставяйки задължението да се носят маски в закрити помещения и особено в хранителните магазини. Така ще е до второ нареждане, сиреч до „втория акъл“ на премиера Бойко Борисов. Да видим сега какво ще направят „приятелите“ Борис, Ангела, Себастиан, Конте, Педро, Виктор и Доналд, които като слаби ученици копираха челния български опит.

Разхлабването на противоепидемичните ограничения засегна и режима за посещение на градските паркове и близките до градовете планини. А така също и правилата за пребиваване в кварталните градинки, междублоковите пространства и детските площадки. Парковата „слободия“ влезе в действие от 2 май, когато беше предоставен контролиран достъп и до парка Витоша. Оставаше, както в доброто старо време на Тато, да се възстановят всенародните първомайски манифестации и от трибуната на Мавзолея да махат на народа другарите Бойко Борисов и Цвета Караянчева. И, тъй като Евгени Бакърджиев, наречен още Бъки Бомбата, успя от трети опит да събори бившия мавзолей на Георги Димитров, можеше на неговото място да издигнат една временна трибуна.

Жалко че отмениха и редовните, извънредните и среднощните брифинги на Националния оперативен щаб и МС. Поради което на 2 май медийните „мисирки“ от „диванната армия“ трябваше да слушат не генерал-професор Мутафчийски, а пресаташето на правителството Севдалина Арнаудова и секретаря на щаба Димо Димов. Понеже, както каза пресаташето на МС, досегашните брифинги вече не давали необходимата (на кого?) информация, с ролята на дядо Торбалан се зае пресцентърът на МС. Очевидно „материалът“ вече не се плаши от коронавируса, щом срещу 1 май 40 000 автомобила потеглиха от София за провинцията и „само“ 7000 души с пропуски в декларациите бяха върнати обратно от КПП-тата на изходите на столицата. Със или без брифинги – все тая! На Борисов също не му е интересно да изнася моноспектакли пред „мисирки“ и „дръжки на микрофони“ от „диванната армия“, поради което се върна към любимата си тема за магистралното строителство. Обаче жегнат от твърденията на „един опозиционен лидер“, че премиерът е разтурил щаба, на 3 май Борисов отново „изгря“ на екраните, придружен от министъра на здравеопазването Ананиев и началника на щаба Мутафчийски. Участниците в сутрешното представление споделиха, че на 2 май сутринта са дискутирали разхлабването на мерките, докато пресаташето на МС Арнаудова твърдеше, че брифингите се отменят, понеже плашели народа. Борисов уточни, че брифинг ще има само веднъж седмично, а Законът за извънредното положение ще бъде заменен с поправки в други закони. И вече ще има „извънредно санитарно положение“.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-професор д-р Мутафчийски довери, че лично той е поискал да се промени режимът на осведомяване на населението относно борбата с коронавируса и аргументира разхлабването на режима с това, че вече сме се били изкачили на платото. Т.е., броят на ново установените случаи на заразяване с коронавирус е приблизително постоянен – по 50 души на денонощие. Сещаме се обаче, че пак той обяви носенето на маски от здрави хора за ненужно и пораждащо лъжливо усещане за сигурност. И, че като единствен обективен показател за успеха или провала на борбата с коронавируса изтъкна броя на труповете, които нямало как да се скрият. Докато броят на доказаните случаи на заразяване зависи от броя на лабораториите и направените тестове. Имайки предвид, че през последните дни у нас умираха по 2-3 души на денонощие, включително и 2 лекари, трябва да приемем, че по отношение на смъртността от коронавируса още катерим баира. На 2 май сутринта секретарят на щаба обяви, че заразените са нараснали с 3% и са достигнали цифрата 1588 души, а излекуваните от коронавирус са 287 или 18% от заразените. На 3 май сутринта броят на потвърдените случаи на коронавирус у нас беше достигнал цифрата 1611, а този на починалите 72. А на Гергьовден сутринта секретарят на щаба Димо Димов съобщи, че само за едно денонощие са били потвърдени нови 69 случая на заразяване с коронавирус, от които 9 медици. С което общият брой на заразените е достигнал 1758, а този на починалите е станал 81. Докато с ново излекуваните 18 човека броят на излекуваните от  COVID-19 е станал 360 души. На седмичния брифинг на щаба на 7 май сутринта генерал Мутафчийски обяви, че за едно денонощие са били установени нови 53 заразени, с което общият брой на доказаните случаи на коронавирус е станал 1852. Починалите са се увеличили с 2, достигайки 84 души, или 4,6% от заразените, а излекуваните са станали 384, нараствайки с 24 души. Къде е платото? За сравнение, в граничещите с или близките до Китай страни като Виетнам, Камбоджа, Монголия и Лаос нямаше нито един починал от COVID-19, а в Таджикистан едва на 3 май регистрираха първите две жертви на коронавируса. В Камбоджа никога не са забранявали посещенията на китайски граждани и дори приеха цял кораб, въпреки че се беше превърнал в огнище на коронавирус и други страни отказаха да го допуснат в своите пристанища. Едва ли нулевата смъртност от коронавируса в тези държави се дължи на съвършената им система на здравеопазване. Да не говорим, че в Туркменистан бе забранена употребата на думата коронавирус. А у нас, на Гергьовден, свалиха КПП-тата на входовете и изходите на областните центрове, но поставиха под карантина циганския квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол. И, в духа на етническите си традиции, същият ден ромите устроиха щур купон.

Така или иначе, епидемията свали маските на управляващите у нас, преди те да отменят задължителното маскиране на гражданите на открити публични места. Оказа се, че никой на този свят не ги брои за пионери и отличници на борбата с коронавируса, поради простата причина, че се оказаха неподготвени за мащаба на епидемията. Нямаше нито достатъчно защитни облекла и маски, нито достатъчно инфекциозни отделения, медици, легла, респиратори, тестове и лаборатории. При един по-силен прилив на заразени с коронавирус, системата на здравеопазване можеше да рухне. Да не говорим за сценария, описан от Бойко Борисов, според който след три месеца може да ни удари пет пъти по-страшна вирусна вълна. Няма как нашите управници да са станали пример за подражание на Европа и света. Вече не им вярват и в собствената им страна, противно на уверенията на техните „присъдружни“ социолози, политолози, пиари и медийни „дръжки на микрофони“ от щедро хранената с държавни рекламни поръчки „диванна армия“. Поради растящото недоверие и негодувание от хаотичните действия на управляващите ГПЕРБ (Граждани и патриоти за европейско развитие на България), всяко тяхно решение занапред ще бъде подлагано на критика. И то не само от парламентарната опозиция, но и от улицата. В това число и липсата на каквито и да било планове и визии за излизане от икономическата криза и за икономическо възстановяване на страната. Протестният палатков катун пред Президентството е жалък опит да се прехвърли вината от болната на здравата глава и за пореден път да се отклони общественото внимание от аматьорството на изпълнителната власт. Из социалните мрежи вече върви анекдотът: „След като ни свалиха маските, отвориха парковете и отмениха брифингите, скоро и на работа ще ни върнат!“


Философията на Борисов, че трябвало първо да заработи икономиката на Германия, за да започнат да произвеждат нашите 250 завода за автомобилни части и аксесоари, вече няма да среща разбиране. Ами ако ни залеят прогнозираните от учените и самия него нови вълни на коронавирус? При регистрираните ежедневно по няколко хиляди нови безработни, кой ще пълни хазната? Магистралите или пустеещите хотели и къщи за гости? Бюджетът е на червено и премиерът е искрено разтревожен от перспективата  поданиците му да се окажат голи, гладни, гневни, бесни и яростни. Именно това, а не загрижеността за физическото и психическото здраве на „материала“, е причината за внезапното и нелогично разхлабване на ограниченията. „Икономиката, глупако!“, казваше бившият американски президент Бил Клинтън. А настоящият президент на България Румен Радев предупреди отдавна, че гладът може да надвие страха от коронавируса и недоволните да се изсипят на улицата. На кого ще му пука тогава, че министрите и депутатите карали без заплати и без партийни субсидии? Говоренето за опасността от народен бунт не е подстрекателство, а реалистична хипотеза, да не кажем предсказание. Особено като се има предвид нежеланието на управляващите да се отчитат пред обществото за начина, по който раздават публични и европейски средства на „крайно нуждаещи се“ футболни клубове, колекторски фирми, казина и частни авиокомпании. Огромно недоволство зрее и сред медиците и полицаите от първата линия, до които достигат или трохи, или нищо от обещаните от Борисов допълнителни стимули. Какво остава тогава от пропагандната пушилка по повод на пандемията от коронавируса? Кое от предизборните и кризисните обещания на властта е изпълнено, ако народът е докаран до отчаяние, въпреки или благодарение на „най-успешното“ управление? Международната възхита от „успешната“ борба на Борисов с вируса от Ухан съществува само в неговата глава! Дали и прословутите фурми, подарени ни от ОАЕ вместо медицински материали, не са проява на някаква арабска ирония? Впрочем, те може да се окажат и с индийски или пакистански произход. И имат толкова малко общо с медицината, колкото политиката, астрономията и геометрията имат с етиката. Добре че беше сайтът „Биволъ“, та да ги покаже в складовете на БЧК, редом с маските.

Ако правителството чака Меркел да задейства автомобилното производство в Германия, за да изготви план за възстановяване на родната икономика, не трябваше ли да задържи и строгите ограничения, докато светът спре пандемията?

Засега светът е далеч от това да празнува победа над коронавируса. Това може да се види на сайта Worldometre. Към 7 май ситуацията в повече или по-малко засегнатите от пандемията страни беше както следва:

Както се вижда, ситуацията с коронавируса в България, не е нито за оплакване, нито за хвалба. Поне 8 страни имат над 100 000 заразени и над 30 са регистрирали повече от 10 000 носители на COVID-19. Над 30 държави имат по-малко починали от нас, като при няколко такива изобщо липсват. Така че щабът следва да препоръча на Борисов да намали самохвалствата. Светът се учи не от нас, а от китайците как се спира епидемия. Обратното твърдение е точно толкова (не)вярно, колкото казаното от премиера на полигона „Црънча“ на 6-ти май, че българската армия никога не е бивала по-модернизирвана от днес. Да провеждаш военен парад с 30-годишни танкове Т-72 и самолети МиГ-29 и Су-24, останали от времето на СССР, не е израз на модернизация. А за „модернизацията“ на ВМС да не говорим!

Някои политици отново трябва да надянат маските, докато се чудят как да накарат управляваните от тях да мълчат. В едно от последните си предавания убитият от дрогиран млад нехранимайко телевизионен журналист Милен Цветков произнесе пророчески думи: „Маските са не за да ви пазят, а за да мълчите!“. Казват, че живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите. Но друга народна мъдрост гласи, че няма по-сляп от този, който не иска да види и по-глух от този, който не иска да чуе. Светла му памет на Милен!


 

Още по темата