Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 22 (2 юни 2020) ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНА ВАЛУТНО-ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА КАРАНТИНА

ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНА ВАЛУТНО-ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА КАРАНТИНА

Е-поща Печат PDF

Защо ЦБ така се изнерви от доклада на Глазев

 

Същността на доклада, изнесен от Глазев и предизвикал нервна криза у Набиулина*, написала де факто донос срещу него с искане на академика да му бъде запушена устата, изобщо не се свежда до искането да се наложат ограничения на валутните спекуланти и да се защити рублата, като се направи суверенна. Глазев отдавна изразява тази мисъл, в нея няма нищо ново и поради това си е получил от либералите всичко, което е могъл да си получи. Същността на доклада е друга.

Оттласквайки се от идеята за карантината като средство за защита на територията от биологическия вирус, Глазев обосновава необходимостта от финансово-икономическа карантина на територията като средство за защита на икономиката (и политиката) от валутно-финансовия вирус. И това е логично – настоящата политика е цялостна, в нея не бива да се допуска вътрешна противоречивост.

Няма как да се въведе карантина в страната и да се остави възможност някъде тя да бъде нарушавана – ясно е, че всичко ще се провали. Няма как, когато разбираш, че вирусът се използва в интерес на чужди политически цели, да не затвориш територията си за чуждата политика. Да се осигури „приоритет на националните правила на играта” не означава само „да се създаде кризисно-устойчиво, т.е. технологически и промишлено относително самодостатъчно пространство”.

Всъщност, това означава да създадеш на собствената си територия имунитет срещу чуждото господство, чийто вирус представляват валутните спекуланти, които имат могъща вътрешна идеологическа и административно-политическа подкрепа във властта и са обсебили центровете за разпространение на вируса, както на медицинския, така и на икономическия.

Постигането на тази цел означава да бъде въведена валутно-икономическа и политическа карантина по същия начин, по който тя е въведена в сферата на медицината. Т.е. ЦБ е усетила, че е в прицела на подобна санация. Че утре ще дойдат хора, които ще извършат в ЦБ дезинфекция по примера на военните медици в Италия. Така разговорите за суверенитета от общи приказки преминават в реална плоскост и се изпълват с конкретно съдържание.

Глазев направи най-страшното – той не само формулира ясната представа за целта, но и описа ясната представа за процеса (какво трябва да се направи), както и първите крачки, които трябва да се предприемат, за да се задейства целият процес незабавно. Той фокусира вниманието на онези, от които зависи това върху мисълта, че е време да се премине към комплексна карантинна политика и който закъснее, той ще загуби.

Хората от ЦБ не са глупаци. Те прекрасно разбраха „за кого звъни академичната камбана”. Докладът бе оценен като лична заплаха, за предотвратяване на която би трябвало да се впрегнат всички имунни сили на либералния организъм. В противен случай ще започне разработването на планове за създаване на руска Държавна банка и подчиняването й на правителството, а след една година всичко това ще придобие необратима сила. Тази революция ще отекне по-силно от залпа на „Аврора” през октомври 1917-а или речта на Елцин от танка през август 1991-ва.

Да не се осъзнава необходимостта от цялостна политика, като се извършва автаркия** в медицината и се оставя глобален Шенген в политиката и финансите би било недопустима глупост или непреодолима слабост. И от едното, и от другото трябва да се избавяме.

Глазев за пръв път в къщата на обесения либерализъм заговори на глас за въжето, с което предизвика истинска истерия без аналог в миналото. Това свидетелства, че кошчеевото яйце на либералното всевластие се е озовало в ръцете на онези, които са на път да го счупят и да прекършат скритата в него игла. Идеята, завладяла критическата маса от населението, се превръща в материална сила. Ето кое разбира ЦБ и ето защо напада Глазев.

Карантината крачи по света, призракът на карантината броди из Европа и всички сили на стария свят са се опълчили срещу нея, съзирайки в думите на Глазев Манифест на тази карантина. „Партията на карантината” вече е на ред и скоро тя ще спечели всички избори.

Ваксината срещу този вирус ще доведе до смъртта на либерализма и опорните му институции, една от които е руската ЦБ в сегашния ѝ вид. Нейната реакция е реакция на молюската, бодната с карфица. Но както личи по всичко, този път нещата няма да приключат само с бодване.


Източник: ИА REGNUM

Превод: Надя Попова


* Елвира Набиулина  - председател на Централната банка на РФ от 24 юни 2013 г. Заслужил икономист на Русия.

** От гръцки „самодостатъчност“ -  икономическа система, при която търговските връзки с външния свят са силно ограничени или не съществуват.


 

Още по темата