Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 7 (16 февруари 2021) БОЖЕ, ПАЗИ ПОДНЕБЕСНАТА

БОЖЕ, ПАЗИ ПОДНЕБЕСНАТА

Е-поща Печат PDF

Наш Роско, когото „политологът“ Антон Тодоров подреди до Борисов и Цветанов в челото на „шайката“ ГЕРБ, току изпълзява от забвението, на което го обрекоха съучастниците му, като не го номинираха за нов президентски мандат. И „изгрява“ на екрана на някоя „присъдружна“ телевизия, както направи на 6 февруари, отропвайки се в предаването „Офанзива“ на Домусчиевата телевизия Nova News с водещ Любо Огнянов.

Поводът за тази му визита беше изявлението на президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова, че ще се кандидатират за нов президентски мандат на изборите през ноември. Решението на настоящата президентска двойка предизвика направо шок и ужас в лагера на „шайката“. Хорът на придворните и присъдружните политически врачки, пиари и медийни „мисирки“, закълва и затълкува казаното от Радев, както дяволът чете Евангелието. Обявиха го за преждевременно, за поставящо БСП пред свършен факт, за несъгласувано с Корнелия Нинова и т.н. Понеже председателят на БСП Нинова беше казала, че партията ще определи своя кандидат-президент след парламентарните избори на 4 април. На нейно място Бойко Борисов щеше да реши еднолично, както направи с номинацията на Цецка Цачева, бавена до последния момент. Резултатът е известен: Румен Радев, дето не бил политик, я отвя с гласовете на 2,5 милиона избиратели, между които и близо 120 хиляди гербери!

Преди Плевнелиев да „изгрее“ в студиото на „Офанзива“, беседвайки с председателя на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски, водещият „юрист по образование“ Огнянов изрази недоумение от факта, че Радев бил употребил израза „политически играчи“. Демек, оприличавал партиите на артисти, а политиката на театър. При по-голямо въображение можеше да свърже израза „политически актьори“ и с „кючекчии“, кабаретни танцьорки или стриптизьорки. Но всеки, който поназнайва английски или френски, ще ви каже, че думата актьор (actor) произлиза от действие (action) и означава просто действащо лице, или организация. В този смисъл всеки участник в политическия процес е актьор. Дотук с ограмотяването!

Но, тирадата, която произнесе от телевизионния екран бившата „държавна глава“, надхвърли всички граници на човешкото търпение! Дотам, че ме принуди да цитирам коментара на Ахмет Гюрсой в турския вестник „Йеничагъ“ (06.02.2021), озаглавен: „Господи, омръзна ни вече от тези!“. Авторът сравнява ситуацията, при която Ангела Меркел завършва своето канцлерство, с тази, в която се намира Турция и не сдържа своето негодувание: „Хей, акъл, където и да си, излез и ела! Погледни която и да е друга страна, погледни и нас. Виж с какво се занимават те и с какво се занимаваме ние. Погледни техните политици и правителства, виж и нас. Например една жена от Германия стана канцлер и си отива. Напуска поста, когато властта й е на върха. Отивайки си, посочва своите притеснения и на опозицията, и на собствената си партия. През дългия си престой във властта е реализирала справедливите предложения и на опозицията, и тези, дошли от собственото й правителство. Германия няма проблеми с инфлацията. Доходът на глава е 55-60 хиляди долара. Няма бюджетен дефицит, а бюджетен излишък, който Германия разпределя.

А ние? Какво е положението у нас? Икономиката е ударила дъното. Бюджетът трупа дефицит върху дефицит. Нараснал е външният дълг. Доларът, който си намерил с лихва, е най-скъпият на света. Народът работи за лихварите.

Господи, дай ни разумни управници! Дотегна ни от тези! Спаси ни, Господи!“

В България Борисов и ГЕРБ управляват в различни конфигурации „само“ 11 години. Но за 70 на сто от гражданите на страната тези години изминаха като 11 високосни години. Още повече, че начело на изпълнителната власт стоеше човек, който последното лято от третия си управленски мандат прекара като шофьор на джип, возейки като куфари доктори, министри и заместник-министри. Може би защото пред МС в София десетки хиляди протестиращи му искаха оставката. Да не говорим какъв човек беше натресъл той в Президентството. Син на окръжен секретар на БКП, активист на ЦК на ДКМС, член на вузовската Партийна комисия в МЕИ, продавач на хороскопи, лежал по пейките в Берлин според собствените му твърдения, днес той е върл антикомунист и русофоб. Ако не се лъжа, Антон Тодоров споменаваше и за връзките му с РУМНО, сиреч с ДС. Нима Росен Плевнелиев не знае, че и Бойко Борисов се е домогвал до структурите на ДС, но е трябвало да се задоволи с факултета по пожарна безопасност в Школата на МВР в Симеоново? Понеже и баща му е бил огнеборец. И „докторът на науките“ Борисов, подобно на Плевнелиев, се е борел срещу комунизма, членувайки до последно в БКП. Дори е отказал да се департизира, за да напусне МВР. Росен Плевнелиев със сигурност е чел шифрограмата на американския посланик Джон Байърли за тъмното минало на Борисов, но паметта му изневерява избирателно, както и за собственото му минало. Твърди, че Румен Радев бил популист, без политически опит, и русофил. Докато Борисов е правоверен евроатлантик и демократ, понеже защитил Алексей Навални. И как го защити? Като призова Кремъл да освободи Навални от Фейсбук акаунта си. Вместо да нареди на МВнР да изпрати до Москва протестна нота, или да връчи такава на руския посланик в София. Въпреки това Кремъл посъветва страните, които са се загрижили за демокрацията в Русия, да видят първо положението у себе си. България не беше спомената поименно, но който има ум ще разбере, че тя не е никакъв образец на човешки права. За разлика от Борисов, руският президент неведнъж е ходил в Държавната дума, докато нашият премиер е влизал в Народното събрание колкото и депутата на ДПС Делян Пеевски. Не нарече ли той председателя на 44-то НС „проста кърджалийска….“?

А кой реализира продължението на „Турски поток“ през България до Сърбия? Какъв природен газ тече по него? Руски, азерски или американски? Да подкрепяш осъдения от съд Навални през Фейсбук, когато си „диверсифицирал“ газовите доставки така, че азерският газ да не влиза в България, а да отива направо в Гърция – това си е постижение!

Всички упреци на Плевнелиев към Радев би могло с по-голямо основание да адресира към Борисов. Той именно е най-големият популист у нас, след като предизборно се опитва да купи пенсионерите с по 50 лв. месечно. Говори се, че на най-бедните пенсионери правителството щяло да даде още 120 лева. Което, разбира се, не е предизборен алъш вериш. Защо вместо това не бяха преизчислени всички пенсии? С какви очи Борисов и ГЕРБ искат четвърти мандат? Не остана ли България най-бедната страна в ЕС? Корупцията у нас до сделката за полицейските автомобили ли опира? Пък и дори да има някаква промяна в условията на обществената поръчка, кой е подписал договора през 2017 г.? Пламен Узунов или Валентин Радев? Как така последният не е можел да спре сделката? Очевидно е, че в случая с тази покупка ОЛАФ, ръководена от бивши чантаджии от ЕНП, се притичва на помощ на закъсалите български управляващи, начело с Борисов. Които, имайки предвид развода в ОП между ВМРО и НФСБ, са застрашени от невъзможността да намерят бъдещи коалиционни партньори. И, дори ГЕРБ да е първа политическа сила, ще се наложи да постои в опозиция. За да избегне това, Борисов ще трябва да помоли за помощ Ахмед Доган. Ето защо президентът Радев предупреждава за възможни безпринципни пазарлъци и договорки между политическите партии. „Париж си струва една литургия“, казал Анри Наварски, когато за да седне на трона на френските крале трябвало да присъства на католическа меса. Не се колебал много дълго, избрал католицизма и зарязал хугенотите.

 

„Високите морални стандарти“, с които се пъчат от „шайката“, не изключват никакви подлости, малки и големи предателства. Затова, както беше написала бившата съпруга на Плевнелиев, Юлиана: „Не ни трябва бойкометър, а бойкомет. Да вземе, че да ги хвърли през девет планини в десетата!“ Презрението ѝ към Роско и неговото партийно обкръжение беше толкова голямо, че никога не се появи със съпруга си на официални церемонии. Обаче, той се самоопределя като „най-успешния“ държавен глава, което показва, че не страда от излишна скромност. Сега се обяви и за консултант на комунистически Китай! Боже, пази Поднебесната империя от такива консултанти. Утешителното е, че твърдението на Росен Плевнелиев е вярно точно толкова, колкото и „пълната диверсификация“ на Бойко Борисов. Или обещанието му хем да дострои АЕЦ „Белене“, хем на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ да се изградят Седми и Осми реактори.

 

 

 

Още по темата