Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 12 (23 март 2021) МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ БЕЗ ВАКСИНИ!

МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ БЕЗ ВАКСИНИ!

Е-поща Печат PDF

„Но хотя мы живыми до конца долетели,

жжет нас память и мучает совесть,

у кого, у кого она есть“

(Владимир Висоцки, „Песен за летеца“, от спектакъла „Звезди за лейтенанта“)


Имат ли съвест нашите управляващи и щабисти, щом дори смъртта на една жена, часове след ваксинирането ѝ с продукта на AstraZeneca, не ги накара да допуснат наличието на причинно-следствена връзка между ваксината и леталния изход? Трябваше ли цели единадесет други страни-членки на ЕС, включително Австрия, Дания, Норвегия, Ирландия, Румъния и накрая Франция и Германия, да спрат използването на ваксината, за да се намеси лично премиерът Борисов? И, докато министърът на здравеопазването професор Ангелов и главният държавен здравен инспектор доцент Кунчев уверяваха от  телевизионните екрани, че ваксината е безопасна, щом е сред одобрените от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, Борисов нареди ваксинирането да продължи без AstraZeneca. Т.е., прехвърли отговорността на ЕК и ЕМА, както за забавените доставки на ваксини, така и за последиците от използването им. А от ЕК контрираха, че страните-членки сами са си виновни, понеже настоявали за гъвкавост при прилагането на квотния принцип. Въпросът бил от национална компетентност!…

Когато здравеопазването у нас беше все още безплатно, разказвачите на вицове описваха така формулата на универсалното и чудодейно лекарство: „От кантонер пот, от доктор милост и от циганин – кисело млеко!“… Днес, в разгара на коронавирусната пандемия, изпитваме на гърба си последиците от загрубяването, отчуждението и дефицита на съвест в цялото ни болно общество, включително в здравеопазването. Спомнете си какви субекти минаха през креслото на министъра на здравеопазването през изтеклите 11 години от „най-успешното управление“ на Бойко Борисов. Тогава ще си обясните, защо днес вместо управление на коронакризата, е по-правилно да говорим за криза на управлението. Не само на здравеопазването, а изобщо.

Здравеопазването обаче се превърна в пресечна точка и огледало на всички пороци на управлението. Най-големите от тях са корупцията, некадърността, кариеризмът, „вкалинчването“, парашутизмът, преклонението пред Вожда, нехуманността и т.н.. Дотам, че една министърка на здравеопазването, Анна-Мария Борисова, беше „харесана“ от премиера на един разклон за Велико Търново. Друга, Десислава Атанасова оглави здравеопазването, след като последната й длъжност беше юрисконсулт на психиатрията в Русе.

Един заместник-министър на финансите, Кирил Ананиев, замени в Министерство на здравеопазването подалия оставка (заради сключен от ВМА договор със зет му, б.р.), безспорен професионалист, генерал Николай Петров. И след като благодарение на неговата (не)компетентност положението в здравеопазването стана нетърпимо, набързо беше върнат там, откъдето дойде, но вече като министър на финансите. Преди това, по време на втория кабинет на Борисов, един анестезиолог с „дясно мислене“, Петър Москов, замени професор Стефан Константинов. И като министър на здравеопазването „трампи кон за кокошка“, подарявайки на Турция истински БЦЖ ваксини срещу турски противогрипни ваксини със съмнителни качества. Когато Реформаторският блок, който го предложи за министър напусна правителството, Петър Москов остана на поста си, избирайки салтаната пред лоялността към формацията. Днес човекът е лидер на партия, която ако по чудо влезе в 75-то НС, ще бъде патерица или ортак на ГЕРБ и Бойко Борисов. Да не говорим за сегашния министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, бивш директор на Александровска болница, когото премиерът разхожда с джипа, за да му показва грандиозните си пътни строежи. И насред надигналата се трета вълна на пандемията, приписвана на британския щам, го направи водач на партийна листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. Всичката Мара втасала, болниците се препълват и огъват под натиска, медиците изнемогват, няма нито ваксини, нито лекарства срещу коронавируса, а министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обикаля като пътуващ амбулантен търговец и агитира за ГЕРБ и себе си! Тъкмо беше обявил, че „българският модел“ на справяне с коронакризата е най-добър и се следва от целия свят, и действителността го шамароса. Рязко нарасна броят на новозаразените и починалите от „британския щам“, което се вижда от долната таблица, съдържаща данни за времето от 8-ми до 20-ти март:

Макар да варират, числата за новозаразените, хоспитализираните и починалите от коронавируса не само не са „завидни“, както твърди министър Ангелов, а обратното - изобщо не вдъхват оптимизъм, че ще се измъкнем скоро от кошмара. Напротив, връщаме се към кризисната ситуация от ноември 2020 г. С тази разлика, че сега поставяме рекорди по броя на настанените в болници. А броят на починалите за едно денонощие много рядко пада под 100. Системата на здравеопазването се задъхва, болници отказват да приемат нови пациенти с коронавирус и те са принудени да митарстват между здравните заведения. Но, както констатира социологът Първан Симеонов, коронавирусът се оказва коалиционен партньор на Борисов. Понеже страхът, внушаван ежедневно от телевизионния екран и изказванията на управляващи и членове на НОЩ, може да накара много възрастни хора да не отидат до урните на 4 април. Т.е., властта няма никакъв интерес да приключи бързо и успешно с пандемията. Нямат интерес от това и фирмите-производителки на ваксини и лекарства против коронавируса. Някои, като Оксфорд, дори си признаха, че първо са създали вируса, после са разработили ваксина срещу него. Създателят на ваксината на Pfizer/BioNTech професор д-р Угур Шахин, предупреди миналата седмица, че коронавирусът не е най-лошото, което човечеството е видяло. Според него ще има нови, много по-смъртоносни епидемии, което налага да се осигури такъв глобален фармацевтичен производствен капацитет, че да може за 3 месеца да се ваксинира цялото население на света. А президентът на института „Роберт Кох“ в Германия, Лотар Вилер, обърна внимание на факта, че честотата на поява на коронавируса у хора на възраст под 60 години е започнала да нараства отново. („Джумхуриет“/13.03.2021). Пандемията вече не щади и кърмачетата.

За българското правителство и медицинските власти в България, обаче, сякаш не остава мегдан за суверенни национални решения. Те чакат писмени инструкции от Европа, за да спрат да убиват гражданите си, докато ги „спасяват“ от коронавируса! Все пак дори Борисов разбра накрая, че на такива „експерти“ не може да се повери ваксинирането, още по-малко предизборната агитация на ГЕРБ. Той прекрати отпуска на злополучния си кандидат депутат Ангелов, за да се заеме с това, за което беше назначен: здравеопазването. Да бъдеш министър на Бойко Борисов е все едно на султан Селим Първи везир да станеш! Е, Борисов не сече глави на министри, а само ги овъртолва в катран и перушина и ги захвърля на бунището. Но както гласи една римска поговорка, позорът и обидата вредят, когато се чувстват! А нашите щабисти не са много обидчиви, щом търпят капризите на началника си Борисов. Някои като проф. Мутафчийски роптаят срещу отварянето на ресторантите и фитнесите, но доцент Кунчев казва, че те били най.безопасните места, за разлика от паметника на Шипка. А министърът на здравеопазването, вместо затягане на мерките, отвори цирковете, макар и с уговорката за запълване на 30% от капацитета им. Накрая заговори за пълен локдаун в София от миналата събота, а от този понеделник – в цялата страна  Нито един от членовете на НОЩ не помисли да си хвърли оставката, което значи, че си заслужават опозоряването! Те предпочетоха позора пред съпротивата, но ще получат, както казва Чърчил, и войната, и позора! А така също и отговорността за провала, както ще я понесат и регионалните здравни инспекции, щабове и власти, на които бе позволено да затварят ресторанти и училища. Тези, във Варна, вече се изложиха, след като заради очакваното присъствие на президента Радев, забраниха да се чества 100-годишнината на театъра. Но след като погнусиха обществеността, на следващия ден се отметнаха от собствените си решения. И му отпуснаха края. Разбира се, забраната „нямаше нищо общо“ нито с президента, нито с изборите!… Както смъртта на жената от Йоаким Груево няма нищо общо с ваксината на AstraZeneca. Освен ако ЕК и ЕМА не кажат противното…

Въпреки главоломното покачване на броя на новите случаи на коронавирус на хоспитализираните и починалите, министър Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, продължават да ни приспиват с „оптимистични“ твърдения. Като това, че нашите мерки са най-правилни, най-щадящи икономиката, най-последователни, най-гъвкави и ефективни. Не само на Балканите, а и в ЕС! И в света! И че въпреки че някои болници молят за помощ болниците в други области, „епидемията е под контрол и системата на здравеопазването е подготвена за наплива на пациенти”. Само че по смъртност от коронавируса на 100 000 души население, пред нас в Европа са само Унгария, Полша, Черна гора и Босна и Херцеговина! Т.е., малко остава да грабнем отново палмата на черната класация!

И понеже пак сме уникални с факта, че правим масова ваксинация без ваксини, ще подскажем на нашите управници как този въпрос може да бъде решен моментално. Пример за това ни дават САЩ, където според една публикация в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (12.03.2021), в намиращата се във Вирджиния „Литъл клиник“, свързана с веригата за търговия на дребно „Крогър“, са инжектирали пациентите си с… празни спринцовки!!! След като измамата била разкрита, от клиниката излезли със следното изявление: „Молим за извинение за това невнимание и за безпокойството, което сме причинили на нашите клиенти!“ И призовали пострадалите да дойдат повторно в клиниката, за да бъдат имунизирани повторно вече с пълни спринцовки.

„Няма файда от закъсняло разкаяние!“, гласи една турска поговорка. Което не означава, че в България не може да се намерят „спестовници“, които да повторят светлия американски пример, като осъществят в личен план една „Българска мечта“. След фиаското на „българския модел“ за справяне с коронакризата, който от управление на кризата се превърна в криза на управлението, няма нищо невъзможно. Нали, както твърди здравният министър, нашият модел стъпва на науката? По-точно, гази върху науката. И ако хората продължават да мрат, то е защото не вярват на мерките. Поради което нямало да се налагат нови ограничения, защото така или иначе хората не ги спазвали. Все пак от понеделник тази седмица цяла България е в локдаун, засягащ училищата, детските градини, театрите, киносалоните, моловете, магазините за нехранителни стоки и скъпите на сърцето на Бойко Борисов ресторанти, дискотеки, нощни заведения и фитнеси.  Но защо на министъра на здравеопазването му е дадено правото да изготвя и подписва заповеди за затваряне или отваряне на ресторанти, фитнеси и училища, след като с едно обаждане на премиера се спира или рестартира цялата ваксинация? Нужни ли са ни изобщо Министерство на здравеопазването и Национален оперативен щаб, щом всичко се свежда до джипката на Борисов?

Ваксини няма, но министерство и министър на здравеопазването има! Има и НОЩ, който да провежда брифинги в четвъртък… По времето на президента Джордж Буш-младши, на брифингите в Белия дом им казваха „Глупости в пет часа“. Странно е, че в МЗ и НОЩ няма кой да отвори сайта Worldometers/Coronavirus, за да види къде сме ние в световната борба с пандемията. Във всички случаи не сме за хвалене. Напротив, изоставаме дори от страните в Африка… „Европейци сме, ама не дотам“, както казваше Алеко Константинов.


 

Още по темата