Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 16 (20 април 2021) ЗА „ЦИГАНСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ”

ЗА „ЦИГАНСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ”

Е-поща Печат PDF

Много често представители на т.нар. патриотични организации говорят за “циганска престъпност” в България. Те визират многобройните престъпления срещу имуществото и личната сигурност на обикновените хора, които формират т.нар. битова престъпност. Известно е, че много от тези посегателства срещу българските граждани се извършват от представители на циганската общност (или както преустроените демагози  ги наричат – роми). Това е поради факта, че повечето представители на тази общност нямат възможностите и квалификацията да извършват по-крупни посегателства и се насочват към най-лесните мишени, ограбвайки най-често имуществото на обикновените хора.

Въпреки това, определено ще кажа - не приемам понятието „циганска престъпност” по няколко причини. Първо, не всички битови престъпления са извършени от цигани, подобни престъпления срещу имуществото и личността се извършват и от чистокръвни българи. Второ, смятам, че не бива да се прави разлика между крадеца или разбойник-българин и такъв от друг етнически произход – циганин, арменец или турчин. Трето, не е вярно обобщението, че едва ли не всички цигани в България са крадци и престъпници. Убедено мога да твърдя, че повечето от тях вадят хляба си с честен труд - те работят в строителството, в чистотата, като общи работници, занаятчии и т.н. Работят най-често неквалифициран труд, който е обществено необходим, както и всеки друг труд.

Също така, предполагам за всички е видно, че повечето престъпления, свързани с крупни присвоявания на средства от държавата и обществото не са извършени от цигани, а от чистокръвни българи, заемащи високи постове по етажите на властта. Това са грабежи, свързани с приватизация на държавни и общински обекти за смешни суми, отдаване на концесии на печеливши държавни фирми (и всичко това, естествено, срещу тлъсти подкупи), източване на банки и т.н., което е в ущърб на държавата, ощетявайки нацията с милиарди левове. За всички тези престъпления нямат вина представителите на циганската общност.

Трябва да кажа също, че за многобройните национални предателства, каквито са - затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”, отказа от строителство на АЕЦ „Белене”, даването на военни бази за чужди войски  на българска земя, изпращане на наши войници да воюват за чужди интереси, премахване на наборната военна служба и т.н., за всички тези безобразия, вина не носят нито цигани, нито турци, а чистокръвните български управници, завзели властта след 1989 г.

Категорично смятам, че не бива да се прави разлика между българина и циганина, които работят честно за България, както и не бива да се прави разлика между крадеца или мошеника, който живее на гърба на трудовите хора, независимо дали той е циганин, българин, евреин,  арменец, турчин и т.н. Спрямо хората, които вредят на България трябва с еднаква твърдост да се прилага законът, което повече от 30 години у нас не се прави. Честният трудов човек – циганин, турчин или българин, трябва да бъде уважаван, а мошеникът, бандитът и предателят, независимо от етническия му произход, трябва да бъде презиран. Това е истинската патриотична позиция!