Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 16 (20 април 2021) ЕС НЕ Е ЕДИНЕН КЪМ РУСИЯ

ЕС НЕ Е ЕДИНЕН КЪМ РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

Не бива да надценяваме непосредствената роля на САЩ върху днешната европейска външна политика


Интервю на Бойчо Дамянов с Вернер Фасбленд


Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната и сигурността. В продължение на 10 години (1990 - 2000) е министър на отбраната на Австрия. Понастоящем е президент на Австрийския институт за изследване на европейската политика за сигурност (AIES).


Б. Д.: Напоследък отношенията ЕС-Русия като че ли са в най-ниската си точка. Как оценявате това положение и какво да очакваме в близкото бъдеще?

В.Ф.: Положението за всички участници е изключително незадоволително. След президентските избори в САЩ имаше известни очаквания, че ще може да настъпи някакво подобряване, дори сближаване. И Германия, и Франция бяха заинтересовани от такова развитие и го изразяваха многократно по различни поводи и възможности.

Б. Д.: Какво попречи на тези намерения?

В.Ф.: Едно от препятствията, което беше лансирано, бе случаят с Алексей Навални. Към това се добавиха и подкрепените от някои страни на ЕС протести в Беларус против преизбирането на Лукашенко. Създаде се невероятно трудна ситуация за развитие на позитивна динамика между ЕС и Русия. Трябва да имате предвид, че в ЕС нещата съвсем не са хомогенни, необходимо е да ги диференцираме. От една страна имаме скандинавците, поляците и прибалтийците, които се ангажираха активно и подстрекаваха с всякакви финансови, политически и информационни ресурси, протестите в Беларус. От друга страна имаме друга група страни, да ги наречем "централните сили", сред които са Германия, Франция, Италия, Бенелюкс и не на последно място - Австрия. Те се опитват да се разграничат от първите и да демонстрират други намерения, други сигнали за изграждане и укрепване на взаимоотношенията с Русия. Засега реакцията на Русия е твърде предпазлива.

Б. Д.: Вярно ли е, че Литва и Полша са попрекалили в Беларус?

В.Ф.: Да, имаше намеса от тяхна страна. Но нито една от "централните сили" не се намеси, а заради литовците и поляците страда цялостната източноевропейска политика на ЕС. Никой от "централните сили" не желае да създава на Русия трудности. Трудностите ги създава една много малка и креслива, слаба в политически, икономически и военен аспект група. За съжаление новата администрация на Байдън подсили нейната позиция и затрудни действията на трезвите сили в ЕС.

Б. Д.: Как оценявате посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Молдова, Грузия и Украйна?

В.Ф.: Не мисля че посещението му е имало някакво особено значение за отношенията ЕС-Русия, по-скоро бе сигнал към тези страни, че не сме ги забравили и нищо повече. По-неприятно за ЕС остана посещението на Жозеп Борел в Москва, което завърши безрезултатно и утежни още повече отношенията между Брюксел и Москва.

Б. Д.: На какво се дължи днешната стагнация?

В.Ф.: Причините са няколко. За някои от тях вече стана дума. Според мен Русия все още търси своето място и идентичност - в каква степен с Европа и в каква степен с Азия. Териториално по-голямата част е в Азия, но населението отвъд Урал няма и 30 милиона. Европейската територия е далеч по-малка, но много по-гъсто населена - над 117 милиона. В европейската част плътността е 26 човека на кв. км, а в азиатската - 2,4 човека на кв. км. Китай не може да компенсира липсата на отношения с ЕС. Русия не може без Европа, както и Европа не може без Русия. Убеден съм, че дългосрочно състоянието на стагнация е безперспективно, въпреки че в момента и Русия, и ЕС, са заинтересовани от определена прокитайска политика.

Б. Д.: Споменахте Байдън, очаквате ли новата администрация да продължи да торпедира отношенията ЕС-Русия?

В.Ф.: Безспорно, но не бива да надценяваме непосредствената роля на САЩ върху днешната европейска външна политика. Наистина в момента нещата са в застой, но това няма как да продължи дълго. Сега, така или иначе, до парламентарните избори в Русия през есента няма какво толкова да се случи. Москва е заета с предизборна борба. Същото се отнася и за Германия, и там през есента предстоят парламентарни избори. Пък след това ще видим как ще се развият нещата, въпреки че и отсега е ясно - известно време може да се извъртаме и да си затваряме очите пред истината, но рано или късно фактите ще сложат нещата на своите места.

Б. Д.: Не мога да не Ви запитам за интервюто на Байдън за АВС, в което той нарече Путин "убиец", как да си го обясним?

В.Ф.: Това никой не може да Ви го обясни, дори най-квалифицираните политолози и анализатори. Не ни остава нищо друго, освен да го приемем като факт. В нормалния случай такива неща не би трябвало да се случват. Ако е искал да бъде критичен, в езиково отношение има достатъчно други възможности за изразяване. Допускам че нещата са от вътрешнополитически характер - да покаже и на своите, и на републиканците - ето, вижте ме колко съм корав, а не някакъв си там слабак!


 

Още по темата