Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 17 (27 април 2021) ЗА ЧЕШКО-РУСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА КРИЗА

ЗА ЧЕШКО-РУСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА КРИЗА

Е-поща Печат PDF

Опитните дипломати Цирил Свобода и Михаил Жантовски, които познавах добре от чехословашкия и от чешкия си мандати, считат публично, че откритите въпроси между Чехия и Русия не са намерили разрешения, а двустранните отношения са част от тези Русия-Запад. Чешките правителства са имали 30 години за прочистване на руското посолство в Прага. Особено след разделението на ЧСФР от 01.01.1993 г. Въпреки че междувременно Цирил бе заместник- и министър на външните и вътрешните работи, а сега е съветник на премиера Бабиш. Михал бе депутат, сенатор и посланик в САЩ, Великобритания и Израел, „колекционирал опитна форсинг, със знаковстарт от високо в дипломатическата служба” като Ст. Тафров или Ал. Йорданов.

На 21.04.21 г. новоназначеният чешки външен министър Якуб Кулханек отправи устен ултиматум: или Русия ще приеме до обяд обратно прокудените чешки дипломати и други посолски служители, или Чехия ще намали броя на руските служители в Прага. Или че ще парализира посолството в Прага.Руският отговор бе известно предсказуем.

Един от прокудените руски дипломати е подозиран, че е бил свързан през 2014 г. с взрива на муниционния склад, (нает от Гебрев?) във Върбетице. (б.р. на 300 км от Прага)

Във всички случаи, според Жантовски,  Чехия следва на първо време да обяви за нежелани лица още двама руски служители на базата на огледален отговор  за „20 минус 18 души” обявени за „non grata”, вкл. по квоти /не/дипломати.

Предстоят привиквания на посланиците на двете държави в централите на МВнР в Прага и в Москва. Свобода препоръчва не силово обявяване на нови нежелани лица, а преговори за избягване на неприемливи ответни мерки. И други големи държави имат по-многочислен състав. Чехия би следвало да разчита и на солидарността на партньорски и съюзни държави.

Ако вземем на сериозно публикациите родни, както и на „Дойче веле”, в момента Чехия имала само петима дипломати в Москва, заедно с още 19 служители. Руското посолство в Прага „се ширело” с 27 дипломати и 67 административно-технически служители (АТС). Това би означавало, че Чехия се очаква да изгони още 22 руски дипломати. Т.е., поредната непрактична новинарска недомислица. Според чешки СМИ руските служители сега са към 120 души.

Свобода и Жантовски са по-склонни към неакредитиране, респ. неиздаване на визи на нови руски посолски служители и  продължаване на мандатите на останалите чешки служители в Москва. Но „едностранното” свеждане (чрез “non grata”) на личните състави на двете посолства 1:1, както желаят русофоби от опозицията, според Михаил Жантовски би означавало замразяване на отношенията.

***

Борбата срещу Северния поток и „стагнацията” около границите на Русия с „близката й чужбина” продължава. Включително и най-разнобразните атаки в САЩ и демонстрациите в Чехия срещу президента Милош Земан, обвиняван хибридно в прорусизъм и антиамериканизъм.

(Руското посолство в Прага е било обкръжено от моторизирана полиция.)

***

Прави впечатление все по-честото посягане към оръжието експулсиране на дипломати и АТС, а в условията на Ковид-19, при ограничаване на междучовешките контакти,част от тях не са се пресилили от работа и това може да има финансово-икономически ефект.


 

Още по темата