Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 18 (11 май 2021) ДЕН НА ОСЪЗНАТАТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БЪДЕЩЕТО!

ДЕН НА ОСЪЗНАТАТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БЪДЕЩЕТО!

Е-поща Печат PDF

Скъпи сънародници,

Утре е 9 май!

Ден на доблестта и общочовешката солидарност!

Ден, в който народите на света ликуваха: „Войната свърши! Победа! Мир!“

Ден, в който през 1945 г. антифашистката коалиция на Съветския съюз, САЩ и Великобритания постигна своя дългоочакван триумф!

На 9 май отдаваме почит на десетките хиляди български антифашисти, партизани и ятаци, които се бориха и допринесоха за победата над фашизма!

Изказваме признателността си към българските военни формирования, взели участие в заключителната фаза на Втората световна  война. Участие, с което помогнахме за освобождението на Югославия, Унгария и Австрия.

На този ден, наред с Деня на Победата, отбелязваме и Деня на Европа. Защото на тази дата Европа възкръсна за нов живот – на мир, съзидание и просперитет. Защото без Победата, днес, ние и цяла Европа, нямаше да живеем с величието и с оптимизма на „Одата на радостта”!

9 май е ден на историческата памет и ден на дълбок размисъл за миналото, настоящето и бъдещето. Защото днешното поколение българи вече няма точна представа за ужасите на онази война. Защото се забравя значението на победата над фашизма. Защото превратно се представят причините, довели до войната и се омаловажават подвигът и героизмът на народите, донесли Победата и преди всичко приносът на СССР, дал над 25 милиона жертви.

В Деня на Победата, свели глава пред вечния огън нека си спомним за горящите Севастопол, Дюнкерк, Брест, Ковънтри и Пърл Харбър, за хилядите селища в Русия, Украйна и Беларус. За Сталинград – града-символ на победата над нацистките агресори. За загиналите от глад и изтощение по улиците на обсадения Ленинград. За героите спасили Москва!

Да си спомним за фашистките фабрики за масови убийства - Треблинка, Бухенвалд и Дахау.

ТОВА Е ДЕНЯТ НА ОСЪЗНАТАТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БЪДЕЩЕТО!

Нека се противопоставим на въвличането на нашата родина в ескалацията на напрежение и конфронтация.

Нека се противопоставим на участието на България в нови политически и военни авантюри, обслужвайки чужди, а не национални интереси.

Нека се противопоставим на милитаризацията на Балканите и превръщането на Черно море в полигон за бъдещи сблъсъци.

Защото след четири поколения, живели в мир, днес отново сме изправени пред рисковете на нова война – още по-страшна и още по-унищожителна! Нараства с ускорени темпове противопоставянето и напрежението между САЩ – НАТО с Русия и Китай.

В Източна Европа армиите и бойните съоръжения на държавите, включени в агресивния антируски блок „Триморие”, между тях и България, доизграждат „санитарния пояс” около Русия, за да я изолират от Запада и света и да завладеят суровинните й запаси.

С тревога констатираме:

Днес, България вече е крайно зависима страна, лишила се дори и от своя „остатъчен суверенитет”!

Днес, у нас, политици с поведение на марионетки, обвързват отечеството с политически и военни ангажименти, неизгодни и опасни за националното ни съществуване!

Днес, у нас, се провеждат кампании за дискредитиране и формиране на образа на врага, организират се - без доказателства - акции срещу въображаеми шпионски мрежи  на Русия!

Днес, у нас, набират сили бясната русофобия и десният екстремизъм, антисемитизмът и социалната нетолерантност!

Днес, у нас, продължава оскверняването на паметници на български антифашистки и съветски войни от периода на Втората световна война!

Днес, у нас, пропагандата на неофашизма достига недопустими размери. Право на глас получават персони, които, под флага на антикомунизма, громят българския и световния антифашизъм!

Днес, у нас, са реабилитирани, и с решения на парламента, престъпни представители на българския фашизъм от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ в. Никъде другаде в Европа участниците в антифашистката съпротива не са така дискредитирани и репресирани, както в нашата страна.

Днес, у нас, се отказва да бъде издигнат паметник на стотиците деца-жертви на българския фашизъм! Грубо и безогледно се фалшифицират истините и фактите за тяхната гибел!

Това ни мотивира да отправим призив към всички български граждани: Нека не забравяме как с бездействието и делничното си равнодушие народите през 30-те и 40-те години на ХХ в. позволиха противопоставянето, конфронтацията и въоръжаването да се превърнат в „национални каузи”, довели до най-жестоката война в историята на човечеството, унищожила най-вече младото поколение и съдействала за изтреблението на десетки милиони души.

Отправяме призив към световните лидери да възстановят доверието и създадат условия за траен мир. В името на паметта и уроците на историята! В името на цивилизацията!

Отправяме призив към българските управници да не забравят поуките от миналото, от националните катастрофи, до които доведоха отечеството ни нашенските военнолюбци.

Нека на 9 май, по примера на нашите предци от преди 76 години, отново, с цялото си съзнание, с всичката си съвест, на висок глас заявим:

МИР! МИР! МИР!

Мир за народите!

Мир за нашите деца и внуци!

Мир за настоящето и бъдещето на нашата планетата.

Да помним и да не забравяме великата Победа и нейната цена.

Честит 9 май - ден на Победата, ден на Европа!

8 май


 

Още по темата