Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 18 (11 май 2021) ЗА МИР, СВОБОДА, СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И БРАТСТВО

ЗА МИР, СВОБОДА, СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И БРАТСТВО

Е-поща Печат PDF

Слово на Калоян Паргов, председател на Столичната организация на Българската социалистическа партия, произнесено пред Паметника на Съветската армия в Деня на Победата – 9 май.


Уважаеми госпожи и господа,

Ваше превъзходителство, Елеонора Митрофанова,

другарки и другари,


Днешният ден, 9 май, е знаменателна дата в живота на човечеството, с която искам да поздравя всички вас.

Да ви поздравя с  Деня на Победата и с Деня на Европа!

Този ден е голям празник и за България, не само защото сме част от Европейския съюз, но и защото страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще.

Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата над нацистка Германия! На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният враг на човечеството – хитлерофашизмът!

На тази дата всяка година отдаваме почит пред съветските войни, които проляха кръвта си в името на свободата и човеколюбието.

Изразяваме признателността си пред всички знайни и незнайни мъже и жени от Съветския съюз, САЩ и Великобритания, от всички държави на планетата, които жертваха своя живот заради идните поколения.

С проявените храброст и висок дух, войните от Първа българска армия  също изпълниха гражданския си дълг през последната фаза на Втората световна война.

Да, българо-руските отношения, отношенията между славянска и православна България и славянска и православна Русия, имат дълга история, изпълнена с примери на възход и противоречия, на многовековно сътрудничество и братство.

Българският народ, за разлика от част от управляващата ни политическа класа, е благодарен на руските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи.

Нека преодолеем установеното през прехода статукво – да отсъства единно мнение  и справедливо отношение към Русия. Нека не позволяваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на чужди интереси, идеологически внушения и агресии.

Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на Съветската армия, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си спомена за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото нашествие.

Ние ще останем верни на завета да се борим за мир, свобода, социална справедливост и братство.

Да се противопоставяме на всякакви посегателства на определени обществени кръгове, които вкарват нашето отечество в обречени авантюри срещу Русия и руския народ.

Поздравявам ви със светлата дата!

Честит 9 май! Празникът на саможертвата и свободата!

Празникът на единението между народите за мир и разбирателство!


 

Още по темата