Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 19 (18 май 2021) БОЙКОВИЯТ ПОТОК НА СЪЗНАНИЕТО

БОЙКОВИЯТ ПОТОК НА СЪЗНАНИЕТО

Е-поща Печат PDF

УМОПОМРАЧЕНИЕ ОТ „УСПЕХИТЕ“!


„Направих недопустими грешки, които за радост бяха приети като успехи от нашите евроатлантически партньори“. Тъй рече лидерът на ГЕРБ и вече бивш премиер пред участниците в Националната партийна конференция. Форумът се проведе на 11 май, точно в деня, когато президентът Радев подписа трите указа: за назначаване на служебното правителство, за ЦИК и за разпускането на 45-то НС. На този ден БПЦ чества и Светите братя Кирил и Методий, но това не срещна никакъв отзвук в обърканото „конско“ на уж набожния благодетел на „стотици църкви, манастири, джамии и синагоги“, държащ се като наместник на „Началника“ на земята.  В речта си той призова съпартийците си да се готвят за двата най-тежки месеца до парламентарните избори на 11 юли. Защото срещу тях щели да се изправят парите на олигарсите, чиито интереси той бил засегнал.

След тази „аргументация“, Борисов обяви някои персонални рокади в ръководството на ГЕРБ. Първата засягаше смяната на заместник-председателите Йорданка Фандъкова и Димитър Николов с Даниел Митов и Томислав Дончев: – за да се съсредоточат първите двама върху кметските си функции. Втората се отнасяше до увеличаването на броя на членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В нея влязоха новопокръстеният „герберон“ професор Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването и още по-бивш директор на Александровска болница, както и бившата социална министърка Деница Сачева, пристанала на ГЕРБ от ДСБ.

„Лидерът“ обаче запази председателския пост. Макар вече да е официално „уволнен“ от поста премиер, макар да беше изпратил оставката на кабинета си в 45-то НС по пощата, вместо да я връчи лично, той е недосегаем: както в партията, така и в спец правосъдието.

Късметът на „непотопяемия“

български политически Титаник ще го съпътства, докато се натъкне на плаващия леден блок. Сиреч, докато главният прокурор Иван Гешев не бъде сменен, или заставен да се събуди. В Австрия прокуратурата разследва „приятеля“ на Борисов, канцлера Себастиан Курц, за даване на лъжливи показания пред парламентарната комисия относно корупцията. А у нас прокуратурата е оглушала и ослепяла. Първо, за аудиозаписите на позорните и заплашителни изявления на бившия премиер. Второ, за видеокадрите с чекмеджето от нощното шкафче на Борисов в правителствената резиденция в Бояна. Трето, за „Мата Хари“ и стотиците лъжи, клевети и злоупотреби с власт на бившия пожарникар и бодигард. Защо са ни специализирани съдилища и прокуратури, щом корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта не ги интересуват? Очевидно не е случайно това, че ГЕРБ и чиновниците с тоги във въпросните съдилища, протестират пред ЕК срещу закриването на тези бухалки на модела Борисов. Забравил с какво презрение отказваше да се яви в НС, за да не бъде разпитван от депутатите, и, че дори си беше взел отпуск, за да се самоосакати на футбол, Борисов се оплака от театъра в Комисията Манолова. Само че театърът, в който се плюха трима едри земевладелци, а хора като Маноил Манев осигуряваха шумов фон, за да не се чуят обвиненията срещу „лидера" им, го устроиха точно депутатите на ГЕРБ. Но, дори Иван Ангелов, който се ангажира да брани Борисов, го натопи неволно, разказвайки как ходатайствал в негова полза пред турските ветеринарни власти. Бойко Борисов – експерт ветеринар! Как ви изглежда това?

„Докторът на науките“ размаха пред аудиторията митичната заплаха от парите на олигарсите и реваншизма на държавния глава и анти-ГЕРБ коалицията. Но да плашиш гербери с пари, това е все едно да гониш куче с кренвирш! Борисов се ожали колко трудно му било да намира пари за подпомагане на бизнеса, пенсионерите и социално слабите, но не каза и дума за чекмеджето с кюлчетата злато и пачките с 500-еврови банкноти, подарени му от бизнесмена Иван Ангелов, според неговия опонент Светослав Илчовски. Да не говорим за Мата Хари, дето го беше „сготвила“, снимайки го как лежи полугол напреко на леглото. За това от самия Борисов научиха и читателите на германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, на който той даде интервю. Какви още доказателства „търси“ прокуратурата на Гешев, за да започне да разследва бившия премиер, който няма имунитет? Време е май някой храбър прокурор да разследва самия Гешев: за бездействие и прикриване на престъпления в особено големи размери.

Вместо обяснение за своя документиран позор,

Борисов посъветва активистите на ГЕРБ да бъдат диалогични и „обрани“, за да не се стигнело до враждебната атмосфера в 45-то НС, когато партията му беше като в изолатор. Под „обрани“ той имаше предвид сдържани, а не ограбени, подобно на стотиците самотни старци по селата, подложени на терора на битовата престъпност. Циганска или българска – все едно! Дали, признавайки за недопустимите грешки, направени от него, Борисов е имал предвид съучастието в корупцията на назначените от него чиновници „калинки“, на „родната полиция“ и прокуратурата на Гешев? Най-вече, чрез бездействие или скрито съдружие срещу „допълнително материално стимулиране“ от фондовете на битовата и по-едрата престъпност? Нагласените обществени поръчки, милиардите, откраднати от парите за пътища, ремонт на язовири и саниране, или раздадените от прозореца на джипа милиони, влизат ли в списъка на грешките? А опитът за купуване на пенсионерите с 50 лева месечни добавки към мизерните им пенсии? Не е ли това забранена предизборна търговия с гласове? Саботажът на машинния вот и лъжите на Борисов досежно скъпите избори и хакерските атаки срещу тези машини, са проява на страх и демонстрация на техническа неграмотност. Машините не са свързани с Интернет, за да могат да се хакнат дистанционно. И софтуерът им не е произведен във Венецуела, а в Тайван, който е на светлинни години пред нас в областта на информационните технологии.

Лъжа е и твърдението на ГЕРБ, че само във Венецуела имало машинно гласуване, защото то съществува в САЩ много преди да бъде внедрено във Венецуела или Индия. И, ако не е толкова популярно в страните от ЕС, то е защото там няма такива изборни измами, както в България. Нито стотици хиляди невалидни бюлетини. Между впрочем, говорителка на новата ЦИК обяви, че машините още не са платени на фирмата доставчик. И, че някои от тях още се намират в складовете на РПУ. Ето откъде може да дойдат „хакерските“ атаки и саботажът на машинното гласуване.

Говорейки за недопустими грешки, нашият „еднокнижен политик“, както казва Люба Кулезич, очевидно не е чувал за Жозеф Фуше - политически хамелеон, извървял пътя от даскал по математика в църковно училище, през яростен революционер и якобинец, до монархист с титлата херцог Отрантски. Накрая умрял в изгнание в Триест, забравен от всички. Като шеф на полицията, Фуше създал съвършена мрежа от доносници и оценил инициираното от Талейран отвличане и убийство на Енгиенския херцог така: „Това беше нещо повече от престъпление, беше грешка!“. За самия Фуше император Наполеон Бонапарт е казал: „Аз познавах само един истински съвършен предател – Фуше!“.

Е, ако грешките в политиката са по-страшни от престъпленията, на какво основание нашите евроатлантически партньори са отчели

грешките на Борисов като успехи?

Или той, както винаги, представя желаното за действително? Колко лъжи, недомлъвки, безпочвени обвинения, премълчани истини и противоречиви действия ни сервира той, откакто застана в светлината на прожекторите? Сега се чуди в какви смъртни грехове да обвини президента Радев: от фалшив русофил, до фалшив натовец и зависим от Кремъл човек. А какъв е самият Борисов? С една ръка осигури протичането на руски природен газ от Турция, през България, до Сърбия, с друга предплати 3,5 милиарда лева за несъществуващите американски изтребители F-36 Block 70. Ту се хвалеше, че е спрял три руски енергийни проекта, ту се жалваше, че само на него не разрешават да прокара газопровод, докато Германия най-спокойно си строи „Северен поток-2“. Известно време Борисов сееше илюзията, че ще довърши проекта АЕЦ „Белене“, говорейки едновременно и за нови ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“. После се умълча от страх пред Джо Байдън. На конференцията на ГЕРБ пък оправда отказа си да внесе актуализация на бюджета с това, че Радев щял да купи „Грипени“. Дребна подробност е, че и първият служебен кабинет на Радев, не купи нищо, а остави редовното правителство да решава. И то „избра“ да предплати още не начертаните американски изтребители.

И Борисов, и номинираният от него за кандидат-премиер на ГЕРБ Даниел Митов, укоряват държавния глава, че е скрил от обществеността декларацията на 9-те страни от НАТО, подписана под диктовката на американския президент Байдън. Все едно, че ако Борисов беше участвал в тази среща, щеше да отхвърли документа. Но, какво да прави, след като някой може да припомни на Джо Байдън опита на Борисов да целуне Доналд Тръмп, както се мляска с Ангела Меркел или Реджеп Ердоган?

Обвиненията на Борисов, че Радев е скрит русофил или русофоб, са толкова абсурдни, колкото и твърденията му, че комунистите са убили дядо му и са му попречили да завърши Харвард. Как да завърши този престижен университет, като и до днес не е научил английски? А и с българския не е много на ти. Членството му в БКП, участието му във „Възродителния процес“ и запазването на партийната членска книжка, за да напусне системата на МВР, но да се върне там като главен секретар, не са ли един вид

политическа хамелеонщина?

„Евроатлантическите ценности“ са смокиновият лист, с който „Лидерът“ се опитва да прикрие неудобните за момента детайли от миналия си живот. Но, колкото по-яростно атакува президента, толкова по-ясна става несъпоставимостта между двамата в професионален и нравствен план. И Радев, и служебният премиер - бригаден генерал Янев, са истински генерали, а не са станали такива с хленчове пред Царя и Ахмед Доган. Сравнявайки биографиите и експертизата на министрите в служебното правителство с тези на министрите от третия редовен и последния проектокабинет на ГЕРБ, ще стигнете до извода, че Борисов и за кадровик не става. Да правиш финансист министър на здравеопазването и после да го върнеш в МФ, или да сменяш министри за въображаеми зависимости от ДПС, вместо за несправяне с работата, това не е пример за следване. А пък да номинираш за министри на туризма и културата хора като „логопеда“ Любен Дилов-син и „барабаниста“ Калин Вельов, само защото са работили някога със Слави Трифонов – това и разказвач на вицове не може да го измисли! Да не говорим за правната неграмотност на „Лидера“, който допусна в 44-то НС да влезе нескопосаният проект за Конституция на Данаил Кирилов. Или за сезирането на КС относно новия Изборен кодекс, одобрено от Борисов минути след като беше казал: „Оставете ги да станат смешни!“. Преди КС да се произнесе по питането на ГЕРБ за противоконституционността на Изборния кодекс, от там дойде изпреварващ удар. Съдът обяви за противоконституционно въведената от ГЕРБ длъжност „специален прокурор”, който да контролира и разследва главния прокурор. Понеже той няма как да бъде ръководен методически от главния прокурор. Единствен Филип Димитров е подписал това решение с особено мнение.

С това лъкатушенията в мисълта и действията на Борисов не свършват. Той стигна дотам, че след като настояваше, че на ГЕРБ като първа политическа сила се пада да оглави ЦИК, няколко дни по-късно панически оттегли кандидатурата на Красимир Ципов. Понеже другите партии му били приготвили капан, като не номинирали свои представители за този пост. Така, при евентуални неуредици с изборите, Ципов и ГЕРБ щели да понесат последствията. „Да му имаме на българина втория акъл, - този който му идва късно!“ - казват някои наши съседи на Балканите.

В момента герберите реват срещу „масовите чистки“ на техните „калинки“, спуснати преди време в различните министерства и агенции, но си струва да припомним как служебният министър на финансите Асен Василев обоснова освобождаването на шефката на НАП Галя Димитрова, при чието ръководство изтекоха маса лични данни на граждани. Госпожата не благоволи дори да прекрати отпуска си, сякаш случилото се не я касаеше. Някои от засегнатите вече осъдиха НАП и приходната агенция трябва да им изплати обезщетения: пак от парите на данъкоплатците. Въпреки това вездесъщата „калинка“ Зоя Димитрова успя да уреди себе си и своите подчинени с парични премии за добре свършена работа. „Учуден съм, че не е била освободена по-рано“, каза министър Василев.

Съвсем скоро ще стане ясно какви други батаци е оставил в наследство на служебното правителство „най-опитният пожарникар в политиката“. Имаше някакво скрито злорадство в думите, с които Борисов приветства избора на министри от президента Радев и пожела успех на служебния кабинет, начело със Стефан Янев. Все някой ден ще прогледнат за истината и феновете на ГЕРБ, когато се наложи децата и внуците на още не избягалите от „най-успешното управление“, да плащат заемите, изтеглени от правителствата на Борисов. Според него икономиката работи безотказно, страната пращи от стабилност и той оставя държава, каквато никога по-рано не е имало.

Стабилност в какво?

В бедността, корупцията или смъртността от коронавируса? Туризмът умира, ресторанти и хотели затварят врати, хиляди дребни и средни фирми фалират, а Борисов бие барабана на „успехите“. След като германските и английските туристи анулираха резервациите си за почивка в България, благодарение на антируската истерия у нас и руските туристи ще ни заобиколят. България едва ли ще може да се конкурира скоро с Гърция. На първо място, заради втората си позиция в ЕС по смъртност от коронавируса и водещата си позиция в сферата на корупцията. „Българският модел“ на справяне с пандемията съществува само в сънищата на Бойко Борисов и Костадин Ангелов. Неговата уникалност се заключава само във факта, че заявеното сутрин от Националния оперативен щаб (НОЩ), след обед се опровергаваше или отменяше от Борисов. Така беше с ваксината на AstraZeneca, спряна от употреба в редица страни, включително наскоро и от Словакия и Норвегия. Така беше и с играта на отваряне и затваряне на училища, детски градини, магазини, молове, фитнеси, стадиони, нощни заведения, ресторанти, „зелени коридори“ и други. И така ден след ден: децата скучаят вкъщи, обучавайки се дистанционно, а пияниците пълнят кръчмите! Докато Борисов прописа във Фейсбук, а Слави Трифонов го последва в този метод на общуване с народа. Двама лидери, и двамата любители на чалгата и малко куци, но почти на един акъл! Първият, още неизтрезнял от „успехите“ на своето управление; вторият – опиянен и изплашен едновременно от неочаквания си изборен успех, и от благоприятните за неговата партия ИТН социологически прогнози. Еднакво безкритични към себе си, еднакво безпардонни. Представите им за самокритиката са като на Шолоховия герой дядо Щукар: „А самокритика ще рече самоволна критика. Казано по руски, това значи че трябва да щипеш човека, както и където свариш, така че непременно да го заболи. Щипи го, кучия син, така че да го избие солена пот от главата до петите!“

Не знаем колко книги е прочел Слави, но Борисов ни смая с твърдението, че е прочел повече от една книга, понеже романът „Винету“ бил в 2-3 тома. По тази логика, ако го бяха напечатали в брошури, Борисов щеше да стане „многокнижник“. На въпроса на Люба Кулезич, дали простащината в поведението на герберските политици е театрална или вродена, гостуващата директорка на Държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова отговори така: „Идва им отвътре“. Ясно е защо служебният министър на културата професор Велислав Минеков казва: „Ще съживим смъртник и ще потърсим бъдещето“.


 

Още по темата