Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 27 (13 юли 2021) КРАЙ ИЛИ НАЧАЛО НА ГОЛЕМИЯ ХАЙДУТЛУК?

КРАЙ ИЛИ НАЧАЛО НА ГОЛЕМИЯ ХАЙДУТЛУК?

Е-поща Печат PDF

България след парламентарните избори на 11 юли 2021 г.


Бойко Борисов отиде на крака при Ердоган в Истанбул, за да му благодари за миграционната политика, „Балкански поток“, магистралите и …гласовете на българските турци. В замяна, Ердоган го нарече „моят приятел и брат“. Еднаквите се привличат. Виждаме две турски знамена зад гърба на приятелите и едно на ЕС. А къде е знамето на България?

В знаменития филм „Капитан Петко войвода“, направен по сценарий на Николай Хайтов, има един кадър, който сякаш предвижда начина, по който в България се изражда всяко начинание, започнало с розови надежди. От Освобождението до наши дни сякаш гледаме един и същи сериал. В края на 19-ти век, в уж свободна и демократична България, двама бивши разбойници предлагат на Войводата да оберат заедно някоя банка и, когато той отговаря, че времето на хайдутлука вече е свършило, единият казва: „Войводо, чини ми се, че големият хайдутлук баш сега започва!“. Това се отнася за страна, наскоро освободена от „османско присъствие“ и ориентирана към Европа с нейните ценности. Но колко пъти, поглеждайки назад, установяваме, че докато едни са проливали пот и кръв за благото на Отечеството, други са умували как да извлекат келепир от смяната на властта? Сравнете обещанията, с които Борисов и ГЕРБ дойдоха на власт през 2009 г., и кажете дали тогава герберите твърдяха, че корупцията е „субективно усещане“. Това тълкуване се появи по-късно и беше изразено от бившия финансов министър Владислав Горанов. Но и след неговото освобождаване от поста, дошло не заради пропуски в работата, а заради подозрения, че е „зависим от ДПС”, Борисов и ГЕРБ продължават да се кълнат, че нямат нищо общо с олигарси като Божков и Пеевски. Които са посочени в меморандума на Министерството на финансите на САЩ като предлагащи подкупи на „действащ политически лидер“. И тъй като американците не назоваха името на този „лидер“, от бившата управляваща партия твърдят, че това не е Бойко Борисов. Прокуратурата на Гешев на свой ред иска доказателства от американската страна. Вместо това може да получи публикуван в някой интернет сайт списък с имената на десетки български магистрати и политици, притежаващи недекларирани имоти в чужбина. Предполагаме, че това ще стане след като се разбере, че Борисов и ГЕРБ повече няма да помиришат властта. И въпреки клетвите и разграничаването им от гореспоменатите олигарси и цялата корумпирана шайка, вероятно ще ги ударят санкциите по закона „Магнитски“. Така че, колкото и да се прави на непукист, „Лидерът“ ще трябва да дава показания, вместо да разказва „Приказки от 1001 нощи“ за „лошия” президент Радев и назначените от него служебни правителства, които разделяли нацията, вместо да я обединяват. Разбира се, преди това герберите ще опитат всякакви „шменти-капели“, за да омекотят твърдото си приземяване. Включително, да искат касиране на изборите, заради неосигуреното равно избирателно право на гласувалите с машини и тези, които попълваха напечатани изборни бюлетини. Или, заради евентуалното блокиране на няколко машини, ще обявят резултата от вота за нелегитимен.

Луд умора няма!

Но и, както казва народът, не е луд този, който изяжда две баници, луд е този, който му ги дава. А в продължение на три мандата Борисов и ГЕРБ разчитаха на подкрепата на цяла армия назначени от тях държавни и общински чиновнически „калинки“, на „признателни“ съдии и прокурори, както и на „медийни мисирки“ от подхранвани с бюджетни средства телевизии, радиа, интернет сайтове, вестници и други средства за масова дезинформация. Към това се прибавяха и търговците на ромски и македонски гласове, на които МВР на Младен Маринов и Красимир Терзийски, гарантираше неприкосновеност и ненаказуемост. Разбира се, и ДПС не се гнусеше от търговията с ромски гласове. Обаче, Столична община изобрети нова форма на този предизборен алъш-вериш, като командирова в циганските гета пенсионирания от служебния здравен министър Стойчо Кацаров директор на Националния център по заразни и паразитни болести, той и бивш член на НОЩ, професор Тодор Кантарджиев. Именно той ще наблюдава процеса на ваксиниране на ромите. ГЕРБ ще им раздават тениски с образа на „Лидера“, а Кантарджиев ще ги кандърдисва да се ваксинират. В замяна на което, ромите трябваше да гласуват „правилно“, сиреч за ГЕРБ, както на предишните избори. Иначе, подобно на другите български граждани, циганите не горят от желание да се имунизират слепешком. Особено, ако не им се плати, както на изборите досега. Що се отнася до македонските граждани с български паспорти, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че „двама бивши вътрешни министри са уреждали на среща в Кюстендил правилното гласуване на 15 000 македонци. Рашков не посочи имена, но кой знае защо последният герберски министър на вътрешните работи Красимир Терзийски се разпозна и на нарочна пресконференция се оплака, че бил оклеветен“. Гузен негонен бяга! Все едно, че вместо „бивши министри“ Бойко Рашков беше казал „бивши хора“..

Впрочем, две седмици преди вота на 11 юли, бившият премиер Борисов предприе истинска отчаяна атака на „материала“, като се опита да изтълкува „правилно“ и американските санкции срещу корупцията по негово време, и доклада на ОССЕ за предстоящите тогава предсрочни избори, и доклада на Националния център по обществено здраве, разкриващ грешките на рекламирания от Бойко Борисов и Костадин Ангелов „български модел на справяне с коронакризата“. Санкциите по закона „Магнитски“ санким били резултат на съвместните българо-американски усилия за борба с корупцията, докато за изборите отговаряли президентът Радев и назначеното от него служебно правителство на Стефан Янев. А пък докладът на Националния център по обществено здраве доказвал правилността на предприетите от кабинета Борисов-3 мерки срещу пандемията. Борисов е готов да изръси и други лъжи и ако някой се съмнява, да гласува отново за ГЕРБ, за да провери това. Но с внезапното си поклонение пред Ердоган

„Лидерът“ удари барон Мюнхаузен в земята.

На неформалната среща с турския президент, състояла се на 3 юли, Борисов раболепно благодари на Ердоган за това, че са се справили с миграцията и са направили заедно „Балкански поток“ и магистралите. На свой ред Ердоган се похвали, че Турция е страната, която най-добре се е справила с миграционната политика. „Тази политика я реализирахме с моя добър приятел и брат Бойко. Взаимоотношенията ни бяха в добро състояние. И господин Борисов представи реалността за миграцията пред ЕС“ - каза Ердоган. При всяка негова похвала Борисов се покланяше като пред падишах. Пред лидера на ГЕРБ турският авторитарен управник декларира, че Турция ще продължи същата миграционна политика към България. „Нашите граници ще продължат да бъдат така пазени“, завърши Ердоган и пожела успех на изборите на своя приятел. Борисов отново се чупна в кръста и обяви българските мюсюлмани за „мост на приятелството между двата народа.“

Каква миграционна политика обещава да продължи Ердоган? Нали две седмици по-рано в района на едно ловно стопанство бяха заловени 70 нелегални мигранти от Афганистан? А само ден след визитата на Борисов в Истанбул, на един софийски булевард бяха заловени други нелегални мигранти. Те как преминават „добре пазените“ граници на Турция и България?

Очевидно е, че Борисов е отишъл при своя „приятел и брат“ не заради миграционната политика, а заради гласовете на изселниците от България, които имат двойно гражданство. И които традиционно гласуват за ДПС. Ето защо Борисов, според заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, се е срещнал и с ръководствата на изселническите организации, за да не се монополизира вотът на двойните граждани от една партия, ДПС. Т.е.,

Борисов е отишъл да напазарува изселнически гласове

досущ като някои от ромските барони. Постъпил е, значи, като средновековните балкански владетели, които наемали селджукски и османски турски войски срещу своите съперници. Резултатът е известен: 485-годишно чуждо „присъствие“ в България.

Докато у нас течеше предизборната кампания и кандидатите за властта ни омайваха с розови обещания, в интернет се натрапваше книгата на Кристина Кръстева „Бойко, който винаги се завръща“. Принципите и моралът са едно, а интересите и келепирът – друго. Някои не се уморяват да се отъркват в политиците с надеждата като дойдат на власт, да ги възнаградят за услугите. Жената се опитва да припечели от глупостта на българите. Просто бизнес!

Само че къде ще се завърне Бойко Борисов след последните избори? В парламента, където му е скучно или в Банкя при кучетата и магнолиите? Или ще бъде извикан за показания относно „Ало, Ваньо“, „Ало, Банов съм“, канибалските закани към непослушни бизнесмени, или онова чекмедже, пълно с 500-еврови банкноти и златни кюлчета, подарени му от Иван Ангелов-Пилето? Или, внесени, аранжирани и заснети от Мата Хари?

При изолацията на ГЕРБ, за която той носи най-голяма вина, на Борисов му остава сал надеждата „Българските патриоти“ да прескочат изборната бариера и да кандисат на коалиция с ГЕРБ. И тъй като пак няма да имат 121 депутати, ще се наложи да приемат подкрепата на ДПС. Срамът и обидата вредят само, когато се чувстват. Нов кабинет „Борисов-4“, обаче, ще дойде на народа ни прекалено. Защото това значи продължаване на стария модел и начало на още по-голям хайдутлук.

Каквито и да са резултатите на новите играчи в 46-то Народно събрание, не вярвайте, че избирателят е пожелал да го управлява такава коалиция, начело с един провален и лъжлив лидер. Който май е единственият български премиер, осъден за лъжа и клевета. Времето на „Бойко Мюнхаузен Борисов“, както го нерече Иво Балев, изтече. По-лошо управление от това на Борисов може да бъде само едно негово ново такова.


 

Още по темата