Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 27 (13 юли 2021) ДЪЛГИЯ МАЙ БЕШЕ “КЪСАТА КЛЕЧКА“?!

ДЪЛГИЯ МАЙ БЕШЕ “КЪСАТА КЛЕЧКА“?!

Е-поща Печат PDF

В миналото банскалии бяха известни като „сароши”, т.е., пиеници. Те не правеха вино, но в избите им оздравяваха дори и болни вина. Виж „рачия“ много обичаха и си  вареха. Един кмет преди години въвел в Банско нещо като сух режим за ужас на сарошите. Тогава те започнали да ходят до Разлог, на 5 км от Банско, и да поддържат традицията в тамошните кръчми.

Една вечер почерпена компания си тръгнала обратно. Подминали табелата РАЗЛОГ, но имало мъгла, изтървали верния път и се загубили. След дълго лутане пред тях изникнала отново табела РАЗЛОГ. Тогава един зевзек успокоил другите с думите: „Я кажах ли ви,че земята е обла!“

Нещо подобно се случи с майка България. След 30 години „изгубени в прехода“, след много митинги, избори, протести, окупации и гражданско неподчинение, след членство в НАТО и ЕС, стигнахме отново до еднопартийна система с бащица на нацията. Отново сме в криза, с колосален нов държавен дълг, първи по инсулти, последни по раждаемост. Всичко трябва да се почва отначало. И не да се събираме отново в Женева, както казал Ленин на професионалните революционери в оня виц, а да сменяме системата и посоката тук и сега, още на следващите избори!

Спасители на нацията и държавата, по тукашните географски ширини никога не са липсвали. Те са безчет като инкарнациите на Вишну и Шива. Но за разлика от скъпите покойници Желю Митев Желев и Жорж Ганчев, новите кандидати за водачи влизат в политиката вече понапълнили банковите си сметки – сами или най-често с помощта на тези, които ги готвят за „спасители“. Това са новите богаташи, които силно желаят да запазят монополизираните вече изпълнителна, законодателна и съдебна власт, т.е. да станат несменяеми и да останат завинаги  ОЛИГАРСИ.

Но всички усилия да бъдат предупредени нашите сънародници, че отново ще бъдат измамени, по всичко личи, че са обречени на провал. Потомците на Остап Бендер са си купили мощни медии и са в състояние да размътят мозъците дори и на предубедените. През 2014 г. кандидат за олигарх беше хлевоустият Дудук (Николай Бареков), който неизвестно защо за широката публика тогава напусна bTV и с внушителен екип и подозрително разточителство започна да събира избиратели в областните градове. Той вече можеше да извади 20 000 лева от „собствени“ спестявания и да плати наема на Зала 1 в НДК, да клейми новобогаташи като Огнян Донев и Любо Павлов (Пъпката) и да си направи партия. След година стана ясно, че парите, които с „честен труд“ е заработил, са всъщност източени от фалиралата Корпоративна банка (КТБ), но ще ги връщат доверчивите му избиратели.

Спомняме си как Бареков изчака Борисов да подаде оставка и веднага насочи жилото на две телевизии „7 дни“ и „news7“ към доскорошния си приятел. Разкритията за Огнян Донев и Любо Пъпката спряха. Пъпката направо анихилира. Въпросът е с понижена трудност. Както се вижда от обявения списък на вложителите в банка КТБ, сметката на Дудука набъбнала още повече. След пет години в Европарламента той съвсем законно се оказа милионер. Няма заеми, а ако е имал, те са  върнати, всичко е изпрано, препрано, а  Дудука, макар и с брада, се оказа бял и пухкав.

Навремето и еврокомисар Меглена Пръмова – когато се възвърна от Брюксел – отговори на журналистически въпрос, че в банковата сметка има само 20 000 лева. Само дето не уточни колко банкови сметки има и в колко банки.

Тогава, преди евроизборите предупреждавахме, че не е страшно политици като Дудука да натрупат бързо пари, а това, че благодарение на тях обърканите ни и маргинализирани сънародници престават да различават доброто от злото. Тюхкат се със закъснение, че са гласували и за Жорж Ганчев,  за Царя, за Бареков, и за мистър Бийн и като пеперуди на огън налитат на следващия спасител.

И през 2016 г. той не закъсня да се появи. Обиден на Бойко, за отказани му имоти и власт, шоуменът Слави Трифонов даде воля на злобата и самочувствието си. Жената, която той и неговите сценаристи предлагаха през 2012 г. за президент, все пак стана вицепремиер на Б. Б. Сега сложи и втора диня под мишница. Друга една женица се напъна да става председател на ООН. Трети евроатлантик, известен с фразата „Майната му на православието!“ беше готов да стане Генерален секретар на НАТО. Че Слави да не би да е по-долен от тях? Той поне е работохолик? За толкова години не се умори да развращава младежта и да чалгаризира патриотизма по стадиони и аудитории. Не разказва ли вицове всяка вечер в шоуто и не разсмива ли с актьорите си стотици хиляди, макар хуморът в скечовете  им да са свързани главно с отворите  по човешкото тяло? Додето накрая се реши: политизира шоуто само и само да изгрее един ден и неговата звезда?

И ето го вече в ново амплоа. „Изправен, горд, внимателен“ и... мрачен. Защо е мрачен ли? Ами че то не е отсега. Навремето  подписката за референдум мина тегаво. 2.5 млн подписа не са малко, ама плъзна слух, че много от тях са „костинбродски“? От зададените въпроси само един се оказа по-нов – този за избор на областни полицейски началници. Добронамерени хора и добри юристи като бай Велко Вълканов се опитаха да му обяснят, че с Референдум система не се променя, че при днешната престъпност мажоритарните  избори ще вкарат в Народното събрание лица, купени от олигарсите и пратени там да им гласуват лобистки закони. Като онзи за домашната ракия или другият „за неосветяване на собствеността на пълнолетни наследници на висши държавни служители“.

Шоумачото от 7/8 ТВ, освен че е сърдит на „лошия мат`рял“, е и настъпателен. „Зад мен седят хора и съдби, а не просто подписи“, твърдеше той навъсено и разглеждаше като недоброжелател всеки, с който контактува по проведения от него и сценаристите му Референдум. В СУ ректорът му спести овацията като му забрани среща със студентите и спази закона за автономията на ВУЗ. Веднага стана лош човек! Но във Варна кандидатът за олигарх беше допуснат. Самочувствието на мрачния шоумен се възвърна. Значи има надежда. Въпросът е да пада „дженк“, да се събират млади хора на едно място, и по възможност по-много, за да може колективно да им се мътят мозъците с чалга-патриотични слова и празни надежди за промяна.

И Слави Трифонов пое с алгоритъма на Бареков. Той си направи партия и тръгна към Народното събрание. Демократичният модел в България беше станал олигархичен, а това означаваше, че трябват и нови олигарси. Старите освобождават места,  поради разчистване на сметки, от прилагане на  закона „Магнитски“, или пък бягат в държави, от които не могат да бъдат екстрадирани. Преди да се отдаде на банкиране в ЕС другарката Меглена Кунева си плати, за да получи  от сценаристите на Слави важна реклама: „Нито една партия  не може да издигне кандидат, който като го сложиш до Кунева, да изглежда добре!“ И ето че сега и Кунева, и Слави, са един до друг като лица на протеста срещу олигарха с кюлчетата. И двамата лидери загадъчно мълчат и не излагат в кампанията си политическите си програми. И ако за Меглена Кунева се знае, че е по наследство „буфосинхронистка“, без визия за държавен суверенитет, то шоуменът няма никакво оправдание, че гледа отстрани остроумията на сценаристите и гърчовете на Тошко Африкански.

Ако мисленето на патриота Трифонов не беше затъмнено от прекомерното желание да го връща на бившия си приятел Б. Б., то той щеше да си даде сметка, че повечето, от тези, които гласуваха за него до неотдавна, са били тийнейджъри и не са работили за Отечеството или просто искат промяна на колониалния администратор, само и само да не е строителят на магистрали от Банкя.

Българският народ час по скоро трябва да проумее, че му е приготвен капан, подобен на този, в който го вкара  през 2001 г. Секачът Рилски. Всеки, който е гледал шоуто на Слави ще се съгласи, че мрачният шоумен е авторитарна личност, от която не може да се очаква нещо по-различно. Първият компромис на ИТН, с избирателните секции в Турция, респ. за 5-6 допълнителни  депутати за ДПС, е вече факт.

А в интервюто си за “Le monde” съвсем се наведе в кръста – обяви се в защита на лесбийките и педерастите, и заклейми  политиката на Виктор Орбан. Утре, като нищо се се изкаже в подкрепа на Истанбулската конвенция и тежко, и горко на чалго-мутренско-джендърска България.

Дали  на 11 юли не изтеглихме пак „късата клечка“ и от двете злини не избрахме отново по-голямата?


 

Още по темата