Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 28 (20 юли 2021) НАРОДЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ, НО НЕВИНАГИ Е ТРЕЗВЕН

НАРОДЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ, НО НЕВИНАГИ Е ТРЕЗВЕН

Е-поща Печат PDF

Ако не друго, проведените на 11 юли 2021 г. предсрочни парламентарни избори разбиха митологията на ГЕРБ и нейните „присъдружни“, че машинното гласуване ще затрудни възрастните гласоподаватели и ще породи хаос и съмнения в честността на вота. За разлика от бившия премиер Бойко Борисов, бившия председател на 44-то НС Цвета Караянчева и бившия министър на отбраната в последното правителство на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, които на изборите от 4 април гласуваха демонстративно с хартиени бюлетини, този път престрашилите се да гласуват машинно възрастни бяха над 60% от упражнилите правото си на глас. А в една секция в Русе 100-годишна жена гласува с машина само за 17 секунди. Докато Караянчева, която уж е инженер по образование, твърдеше, че машинният вот ще ѝ отнеме над 3,5 минути и като цяло ще забави изборите в страната.

Не съм си представял, че ще се радвам на отпадането на патриотите от парламента, но тези, които спекулираха с понятието патриотизъм омръзнаха и на собствените си избиратели. Народ се лъже веднъж, или два пъти, но не и винаги!

Борисов се оказа прав, когато в нощта след изборите на 4 април заяви, че и без петел се съмва. Неговото време наистина изтече и колкото повече стои на председателския пост, толкова по-дълбоко ще затъва ГЕРБ.

Що се отнася до новите претенденти за властта, малко ум и гъвкавост се искаше от лидерите на „победилата“ партия „Има такъв народ“ (ИТН), че само със своите 64 депутатски места и общо 50-те на Демократична България (ДБ) и „Изправи се - Мутри вън“ (ИСМВ), не може да се „изчегърта“ модела Борисов.  Т.е., ще трябва да приемат подкрепата, макар и не безусловна, на eдна или друга от „партиите на статуквото“ - БСП или ДПС. В противен случай може да им се наложи да преглътнат подкрепата на ГЕРБ, която обещаха „да изчегъртат“ от властта. Ако от ИТН са решили на инат, че ще правят избори „до дупка“, накрая ще опротивеят и на себе си.  При нови предсрочни парламентарни избори може да се окажат изоставени дори от най-възторжените си поддръжници, а гласуващите в различните секции да бъдат по-малко от членовете на СИК. „Анализаторите предупреждават, пише „Льо Монд“, за опасността от умора на обществеността в случай на нови избори“. С решението си да състави „самостоятелно експертно правителство“, без да се коалира с другите протестни формации, Слави Трифонов хвърли в потрес и най-големите си поддръжници. Да обявиш априори коалицията за мръсна дума и да повериш премиерския пост на Николай Василев, който е свързващото звено между НДСВ, ДПС и ГЕРБ, беше направо заявка за нови предсрочни парламентарни избори. Нали този човек, доведен от „Горския цар“, беше вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), вицепремиер и министър на транспорта (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация, и административната реформа (2005-2009 г.)? С какво се запомни неговото министерстване? С приватизацията на БТК и ЕРП-та, вземането на кредит на десетина влакови мотриси, които трябваше да върнем, както и със „съкращаването“ на държавната администрация, след което тя нарасна с 37%. Не се съмнявайте, че точно той е подсказал на Слави Трифонов и идеята за приватизирането на единствената държавна банка - ББР. Но, както пише Макиавели: „Ако съветниците зле съветват Владетеля, виновен е Владетелят!“.

Очевидно самият Трифонов не вярва, че неговият проектокабинет, оглавяван от такъв „експерт“, ще получи парламентарна подкрепа и просто търси повод отново да прехвърли отговорността за страната другиму. На парламента или на президента, все едно. Важното е хората да не псуват човека от Учиндол. Да му мислят тези, които „му гласуваха“ по същия начин, по който гласуваха  в продължение на 12 години за ГЕРБ и Бойко Борисов. Затова няма нищо по-естествено от отказа на „поканените“ да попълнят този странен кабинет служебни министри на финансите, икономиката и образованието: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Този кабинет, за чиято подкрепа пледира евродепутатът Елена Йончева, не само няма да предотврати връщането на Борисов на власт, а ще трасира пътя му към „Дондуков“-2. Защото, дори хипотетично да минеше през парламента, „експертният кабинет“ на Николай Василев можеше да бъде свален по всяко време. Същото се отнася и за „ревизирания“ от Слави Трифонов проектокабинет, обявен на 16 юли на пресконференция на ИТН и несъстоялия се „премиер за един ден“ Николай Василев.

Особено, ако вместо с борбата срещу корупцията, ревизията на стореното от ГЕРБ: съживяването на икономиката; повишаването на благосъстоянието в най-бедната страна от ЕС; реформата на здравеопазването и борбата с коронавируса; преустройството на образованието и реформата на правосъдието, се занимава с второстепенни и съмнителни дейности. Например, със строителството и концесионирането на магистралите, намаляването на партийната субсидия на 1 лев, участието на България в Европейската космическа агенция, изпращането на български и северномакедонски астронавти в Космоса, въвеждането на мажоритарен вот и изборността на магистрати и полицейски началници.

„Не ни пускат в ЕС, а ще ни водят в Космоса“- иронизираха в Скопие идеята на Слави за изпращане в Космоса на български и македонски астронавти чрез НАСА. В края на краищата, след като видя възмущението на потребителите на социалните мрежи и протестните партии към неговия избор на премиер и министри, Слави Трифонов обяви, че оттегля кандидатурата на Николай Василев и ще предложи „ревизиран“ кабинет, начело с друг премиер. На пресконференция на ИТН с оттегления кандидат за премиер Николай Василев, забъркалите кашата „нови политици“, се опитаха да замажат гафа си, представяйки нов проектокабинет. Истинско политическо танго за куци! По същия начин си мени решенията и Бойко Борисов: сутрин казва едно, на обяд друго, вечерта –трето. Може да се каже, че предложеният от Слави „ревизиран“ проектокабинет е „продължение на модела Борисов с други средства“. Т.е., и гласувалите, и негласувалите за ИТН, както и въздържалите се от гласуване, получиха „още от същото“ в друга опаковка.

Удивително е, че когато ЕС налага „зелен пакт“, по силата на който България трябва да закрие пушливите ТЕЦ, в първия проектокабинет на Слави нямаше министър на околната среда, но имаше министър без портфейл по ромските въпроси. Защо да няма и министри по турските, арменските или еврейските въпроси? В сравнение с избраните от Слави „експерти“, тези от служебното правителство на Стефан Янев са сто пъти по-добри. Поради това и Мая Манолова от ИСМВ допусна възможността служебното правителство да продължи да работи с мандата на някоя от партиите, на която президентът ще възложи да сформира кабинет. Вицепрезидентът Илиана Йотова, служебният премиер Стефан Янев и хора от БСП обявиха тази идея за екзотика. Може и да са прави, че служебните министри никой не ги е избирал, но да не би министрите на Борисов да са минавали през избори? И тях ги номинираше „Лидерът“, а послушното парламентарно мнозинство на ГЕРБ, ОП и „Воля“ ги „одобряваше“. Служебното правителство на Стефан Янев поне се ползва с над 65% обществено одобрение, според социологическите проучвания. Докато проектокабинетът на Слави ни се предлага като котка в чувал.

Дали гласувалите за ИТН са искали точно такива правителства еднодневки, начело с Николай Василев или друг, да управляват България? Едва ли. Но злото, което причиниха на Отечеството, заменяйки чалгата на Борисов с чалгата на Слави, трудно може да бъде поправено дори с нови избори. А дали с отказа си от коалиция Трифонов не удари едно рамо на стария си авер Бойко Борисов? Който преди да се яви на разпит в МВР, „предсмъртно“ призова: „Слави, братче, моля те направи кабинет!“ За „Лидера“ няма по-кошмарен сценарий от този, служебният кабинет на президента Радев да стане редовен и да изчисти докрай Авгиевите обори, като пусне през тях реката на възмездието Арно.

Народе????

На онези, които твърдят наивно, че народът не греши, ще припомня един руски афоризъм. Той гласи: „Не бива прекалено да разчитаме на народната мъдрост, защото народът не винаги е трезвен!“

Българският народ, по-точно една част от него, съвсем по детски замени един политически шут с друг, не по-добър от него. И ако по някакво чудо предложеният от Слави Трифонов „Диванен кабинет“ получи одобрението на 46-то НС, България ще се управлява с послания, излъчвани по Фейсбук и 7/8 ТВ. „Впрочем, Картаген трябва да бъде разрушен“, казвал римският сенатор Катон Стария. Ние пък казваме, че е най-добре сегашният служебен кабинет да си продължи и довърши започнатото. Зад него поне стои сериозен човек като президента Румен Радев. Представяте ли си „певецът“ Слави, ако се кандидатира и спечели президентските избори наесен, да куцука пред строя на гвардейците и остатъците от Българската армия? Само този кошмар ни липсва – куц главнокомандващ на Въоръжените сили!

Много имало да патим в този неуреден наш живот. Ще поживеем, ще видим!


 

Още по темата