Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 33 (21 септември 2021) ТАЛИБАНИТЕ СЕ РАЖДАТ БЕЗ ЧАЛМИ!

ТАЛИБАНИТЕ СЕ РАЖДАТ БЕЗ ЧАЛМИ!

Е-поща Печат PDF

Миналата седмица, според публикация в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (17.09.2021), в столицата на Афганистан се е провела най-невероятната демонстрация в подкрепа на Талибан. В нея участвали освен жени и забулени с бурки бойци и активисти на движението. А целта била талибанската власт да се представи пред света в демократична опаковка, понеже Афганистан преживява хуманитарна катастрофа и отчаяно се нуждае от външна финансова и политическа подкрепа. Властите излъчват „умерени“ послания към съседни и по-далечни страни. И едновременно с това се мъчат да опровергаят обвиненията в насилие и дискриминиране на жените, представяйки снимки на класни стаи, в които жените се учат заедно с мъжете, но са отделени от тях със завеси. Нескопосаната им измама прилича твърде много на предизборната пропаганда на нашите политикани, които се обвиняват взаимно за причинените с дружни усилия хаос, корупция и беззаконие.

Председателят на запомнените с разюздания депутатски език 45-то и 46-то Народно събрание Ива Митева призна, че в парламента били преминати всякакви граница, но не порица собствената си партия ИТН, която е символ на словесна и практическа арогантност и простащина. И, която се държи благоговейно към своя „аятолах“ Слави Трифонов, точно както герберите боготворят Бойко Борисов, или депесарите Ахмед Доган. Разликата между трите партии е само в отношението им към президента Румен Радев: за ГЕРБ и ДПС той е диктатор и разединител на нацията, а за ИТН - символ на държавник, който ще победи още на първия тур на президентските избори. Но към министрите от стария и новия служебни кабинети милост няма нито у Бойко Борисовите, нито у Ахмед Догановите, нито у Слави Трифоновите ратници. Нещо повече, и ГЕРБ, и ДПС размахаха като знаме „разкритията“ на ИТН за двойното гражданство на Кирил Петков, което се оказа абсолютен кьорфишек. Както и „интелектуалната кражба“ на Асен Василев. Последното твърдение на Тошко Йорданов обаче се върна като бумеранг върху главата на неговия съпартиец Петър Илиев, плагиатствал 60 страници от труда на доцент Наталия Киселова.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

Дотук доведе престараването с морала от страна на ИТН. И на тях, и на ГЕРБ и на ДПС, остана само козът с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, в който съзират заплаха от отмъкване на електората им. Сякаш избирателите са европейски субсидии, превръщани в „къщи за гости“, или прескъпи и незаконни строежи на магистрали? Има и други заплашени от тяхната инициатива, въпреки че, според последното проучване на „Алфа Рисърч“ и „Галъп Интернешънъл“, за нагласите на твърдо решилите да гласуват, потенциалът на проекта на бившите служебни министри е 8-9% от гласовете. С или без новия проект, и ГЕРБ, и ИТН губят електорална подкрепа. ГЕРБ, в сравнение с изборите на 11.07.2021 г., губи 2,4%, а ИТН – 7,2%.  БСП и ДБ увеличават своята съответно с 3,1% и 0,6 %.

Преди още да се бяха гмурнали в политиката, двамата, вече бивши, министри във второто служебно правителство на президента Радев, от ръководството на БСП се оплакаха, че техни емисари се опитвали да привлекат за новия политически проект редица партийни структури на Столетницата. Кирил Петков обясни, че двамата с Асен Василев не са упълномощавали никого да набира избиратели от тяхно име.

Обаче, фактът, че същия ден, 16 септември, от ГЕРБ оповестиха на нарочна пресконференция, че бившите министри на Радев купуват цели партии, и че изборите на 14 ноември са с предизвестен край, показа чии интригантски ръчички дърпат конците на тези „шменти-капели“. Не ще и съмнение, че зад въпросната политическа диверсия стои ръката на „лидера“ Бойко Борисов, който се надява да разцепи антигерберския фронт и да получи като утешителна награда отново първото място на парламентарните избори. Въпреки, че и това няма да му даде възможност да се върне на власт, ако не си купи коалиционен партньор, за който думата коалиция не е мръсна дума. Колебаещите се, естествено, ще бъдат заплашени с главния прокурор Иван Гешев, който пази в ръкава някои непридвижени дела. Това че Гешев беше хванат по време на заседание на парламентарната комисия по право да си чати по телефона с Pi ar Sevi, сиреч с пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, отново бе сметнато от ВСС за недостатъчно за неговото дисциплинарно уволнение. Няма такава държава, няма такава прокуратура, няма такъв парламент! Но има такъв щедър и наивен народ, който си избира такива управници, каквито заслужава.

Няма съмнение, служебният премиер-министър Стефан Янев беше прав, когато след назначаването му отново за такъв предупреди, че ни чакат трудни месеци. Прав беше и президентът Радев, че срещу този кабинет ще бъдат организирани стачки, протести, саботажи и компромати, за които прокуратурата на Гешев ще се прави на сляпа и глуха. Т.нар. протестни партии си заслужиха народното презрение. Защото в два парламента, за почти пет месеца, те успяха да приемат само промени в Изборния кодекс, въвеждащи изцяло машинно гласуване, актуализираха Бюджет 2021 и Бюджета за възстановяване и устойчивост. И, малко преди да бъде разпуснато 46-то НС, промениха Закона за НСО, с което бюрото за защита на свидетелите бе отнето от главния прокурор и предадено на Министерство на правосъдието. Да не забравим и това, че пенсионерите ще получат по 120 лв. месечно до края на тази година, както и майките ще получават по 650 лв. месечно за втората година на майчинството. Берекет версин и на това ще кажем, защото можеше и тези добрини да бъдат спестени. Талибаните в Афганистан не дават и толкова!

Сега огънят на ГЕРБ, ДПС, ВМРО, НФСБ и „Воля“ ще се съсредоточи върху новото служебно правителство на президента Радев, което повтаря старото с три изключения: – министрите на финансите, икономиката и транспорта се казват Валери Белчев, Даниела Везиева и Христо Алексиев. Политиката, която ще води това правителство обаче ще бъде същата. И, за съжаление на търговците на цигански и други гласове, ще ги преследва отново МВР на Бойко Рашков. Прокуратурата, както и досега, ще се самосезира по медийни публикации, така че да не пострадат джамбазите на ГЕРБ и ДПС. И, ако в 47-то НС царуват същите нахални и претенциозни бездария, жална й майка на България. Добре че желаният от Слави Трифонов и Тошко Йорданов мажоритарен и електронен вот не влезе в Изборния кодекс. Фалът с електронното преброяване показа цялата несъстоятелност на тази „революционна“ идея. То бива новаторство, бива демагогия, но цял бивол за мезе не бива! Тогава щяхме да се превърнем в страната, в която талибаните са напълнили всички власти без пушка дори да гръмне. А сега само сме най-корумпираната държава в ЕС. Но за да признае ЕК, че се е провалила в плахите опити да накара управляващите в България гербери да зачитат върховенството на закона, трябваше от САЩ да размахат тоягата със санкциите по закона „Магнитски“.

Припомням препоръката на Чудомировия дядо Лулчо, който казал по адрес на вехите, поставени от земемерите „за изправление на селото“: „С такива тънки клечки не можете вий управи нашето село. Дебели гьостерици, чепати габрици трябва да играят тука, че тогава!“.


 

Още по темата