Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 33 (21 септември 2021) ЕНЕРГИЙНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС СЕ ПРОВАЛИ

ЕНЕРГИЙНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС СЕ ПРОВАЛИ

Е-поща Печат PDF

– Г-н Рашев, картата с цените на електроенергията в ЕС свети във виолетово заради високите цени на тока. В България цената на тока на платформата „Ден напред“ в сряда бе 154 евро за мегават, а в момента е над 171 евро. Единствено Полша предлага по-ниски цени на електроенергия и то драстично по-ниски от целия пазар. Защо ЕС и в частност България се намира в подобен ценови вихър? Знаем, че бяха предприети мерки за справяне с ценовия шок у нас, в резултат на което държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ заработи на почти пълна мощност?

– Въпросът има два аспекта. Те са свързани с шока в Европа и този в България. Истината е, че у нас в сряда имахме една от най-ниските стойности, при които се търгуваше ток в платформата „Ден напред“. Днес виждаме, че дългогодишните политики на ЕК по намаляване на СО2 емисии изкривиха наличността на електроенергия в ЕС. И стигаме до момента, в който най-евтиният ток се произвежда от въглищните централи. Това само по себе си означава, че всички топлоцентрали в Европа в момента работят на максимален капацитет. Т.е. ще се окажем в ситуация, при която на практика имаме много повече въглеродни емисии, отколкото предходни години. Аз от много време предупреждавам, че ще стигнем точно до такава картина на развитие. Ситуацията е много проста. Потребление има, а от там и търсенето на електроенергия е голямо, поради което виждаме този ценови вихър. Същевременно има търсене и на газ, който не се ползва само за електроенергия. Анализите сочат, че в момента на световните пазари има огромен интерес и търсене на газ и черни въглища, защото години наред фирмите, които работят в добива на тези суровини, са буквално преследвани от климатичните политики. В този процес достигнахме своеобразен пик през 2020 г. Това обаче повлече след себе си пълния срив в инвестициите за добив на газ, въглища, а и нефт. В следващия момент икономиките се събудиха след ограниченията, поради което се появи нуждата от енергия. След като няма откъде да дойде тя, настъпва това, което виждаме в момента на пазарите. Много хора си мислят и проповядват, че ВЕИ-тата могат да заменят фосилните горива. В тази посока бяха инвестирани огромни средства. Виждате обаче какво се случва във Великобритания, където цената скочи до нечувани нива. Това се получава, тъй като страната заложи изключително на вятърната електроенергия, но в момента няма ресурс за такава. Същевременно бяха затворени въглищни мощности, стартира процес по затваряне и на газови, а в ядрени отдавна не се инвестира. И тази e ситуацията през септември. Нека помислим какво ще се случи в зимните дни.

– Ситуацията във Великобритания като предупреждение за ЕС ли трябва да се разглежда?

– Истината е, че ние виждаме същото нещо вече в Западна Европа. Просто във Великобритания, която е островна държава, явлението е в екстремни размери. Да, това наистина е предупреждение за Европа, но ние алармираме за това от много време. Подобни „предупреждения“ видяхме в Калифорния, в Тексас и др. Какъв обаче е отговорът на политиците? Високопоставени европейски фигури тръгват да обясняват, че високите цени на тока ще ускорят зеления преход. Аз наистина не разбирам как стана така, че Западна Европа се управлява от откровено невменяеми хора! За съжаление, политическата класа у нас се съобразява с тях. Лесните пари идват именно от Брюксел. Неслучайно в България се налага като най-важна тема Планът за възстановяване и устойчивост. Какви пари ще ни даде ЕС, това няма никакво значение. Ако цената да получим някакво подаяние от Брюксел е собственото ни самоубийство, минаващо през закриване на въглищните ТЕЦ-ове, аз като експерт не съм готов да я платя.

– Какво предвиждате, че ще се случи в зимните месеци, когато консумацията на електроенергия очаквано ще се повиши?

– Очаквам, че България ще бъде с едни от най-ниските цени на тока, което ще донесе конкурентни предимства на родното производство. За съжаление, ниските градуси могат да доведат до разпад на т.нар. единен пазар. С минусовите температури, имайки предвид и ниската запасеност на Европа с газ, токът ще започне да не достига и държавите ще ограничат неговия износ. Подобно нещо вече се случи през януари 2017 г. За съжаление, ние продължаваме да слушаме от представители на Европейската комисия колко евтина била енергията, произвеждана от ВЕИ. Да, инсталирането на слънчеви панели или перки наистина е евтино. Електричеството от тях в настоящата ситуация също е на приемлива цена. Въпросът обаче е каква е стойността на този ток? Истината е, че тя е никаква. На пазарите в Западна Европа се наблюдават не само пикови нива, но и отрицателни стойности, защото токът от ВЕИ-тата не може да бъде ползван тогава, когато ти трябва. Почти никога няма съвпадение между пиковото производство на ток от слънчеви панели и вятърни централи и пиковото потребление. Не зная още колко време трябва да загубим, за да стане ясно, че този подход не е работещ и е против начина, по който работи електроенергийната система.

– Провали ли се енергийната политика на ЕС, когато днес гледаме високите цени, на които се търгува токът?

– Тя отдавна е провалена. Това обаче вече е катастрофата. Не по-малко интересно е как реагират на този ценови шок в някои европейски страни. В Испания планът е да се премахне ДДС върху тока и всички енергийни данъци. Това е точно обратното на онова, което е заложено в „Зелената сделка“. Икономиката и дори човешката цивилизация не може да се поддържа при високи цени на енергията. Тя загива.

– Г-н Рашев, като че ли рекордното увеличение на цената на газта действа отрезвяващо и призивите за преминаване от въглища към „синьо гориво“ започнаха да секват. В този смисъл трябва ли служебното правителство да преработи Плана за възстановяване в частта с парогазовата централа на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“?

– Няма лошо България да има и газови централи. Това обаче по никакъв начин не трябва да е за сметка на работещите модерни въглищни ТЕЦ-ове в „Марица изток“. Ние трябва да сме луди, за да не си ползваме собствените енергийни източници. Моето мнение е, че газта трябва да бъде ползвана, но за отопление, където КПД-то й е по-високо. Няма механизъм за икономическа замяна на комплекса „Марица изток“. Ако някой си мисли, че с направата на един план ще може да компенсира съществуващите мощности, това е илюзия. Илюзиите обикновено се заплащат скъпо от най-бедните.


Въпросите зададе:

Живко ИВАНОВ,

в. „Старозагорски новини“