Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 35 (5 октомври 2021) БОЙКО НЕ Е ЕРАЗЪМ, НО НЕ СТАВА И ЗА ПОП

БОЙКО НЕ Е ЕРАЗЪМ, НО НЕ СТАВА И ЗА ПОП

Е-поща Печат PDF

„Кандидати имате много, резултати нямате. И съм убеден, че няма и да имате“

(Бойко Борисов пред Националната конференция на „Жени ГЕРБ”)


Преди години имаше една класация на „достойните българи“ и в нея, редом с Левски и Ботев, се беше наредил ромският славей Азис. Без малко щяха да го обявят за най-великия българин. Други умници обявиха Иван Костов за „новия Левски“, а трети се опитват да оприличат Бойко Борисов на Стефан Стамболов. И докато у нас умуват кой става или не става за президент-обединител, в Швейцария с референдум одобриха еднополовите бракове, а депутатите от ЕП приеха декларация в подкрепа на ЛГБТ общността. Приблизително по същото време в Афганистан талибаните продължиха публичните екзекуции, обесвайки противниците си на строителни кранове. А в провинция Хелманд те забраниха на бръснарите да подстригват брадите на мъжете, понеже това противоречало на законите на шериата. Луд умора няма! Накрая Южна Корея обяви, че се готви да забрани консумацията на кучешко месо. Голям глад ги чака южнокорейците, но нека не ги мислим толкова: те са азиатци, а ние сме европейци, макар и не дотам. Когато и техните улици се напълнят със скитащи кучешки глутници, както е у нас, може пак да се върнат към кучешкия деликатес.

Както е тръгнало, обаче, скоро в „Стара Европа“ ще обявят кучетата за свещени животни. Що се отнася до хората, джендър-сексуалната им ориентация ще бъде издигната в ранг на главна ценност и добродетел на кандидатите за власт. Няма начин тези нравствени „иновации“ да не бъдат натрапени и на „тъмните балкански субекти“, които все още държат на дядовите и бащините си традиции.

На предстоящите у нас президентски и парламентарни избори естествено ще се прояви в целия му блясък „евроатлантическият цивилизационен избор“, направен от управляващите политици  в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Макар само някои от партиите и коалициите да са номинирали свои кандидати за президентския пост, списъкът с „алтернативните“ съперници на Румен Радев не внушава никаква сериозност и оптимизъм. Не, защото ГЕРБ-СДС имат нещо по-добро, което крият, за да не бъде атакуван кандидатът им, както твърди Борисов. А защото съдейки по предишни президентски кампании, винаги могат да намерят някоя нова Цецка Цачева. И след като тя загуби, ще припишат провала не на своя лидер или на номинирания от него кандидат, а на машинното гласуване и „предварително попълнените“ флашки с изборни протоколи. Възможно е, разбира се, да обявят за виновно поредното, вързано от Борисов, „магаре“, което е трябвало да поеме на гърба си тоягите на народното възмущение от корумпирания „Модел Борисов“, но се е провалило. То ще понесе и боя, и отговорността за зулумите на бившите управляващи, за да не набие народът стопанина на „магарето“, който го е „вързал“, т.е., номинирал за високия пост. Както пише Азис Несин „Който не може да набие стопанина, бие магарето му, а ако не може да набие и него – бие самара или чула. Ако не може и тях да набие, бие собствената си глава!“

Засега в публичното пространство се спряга като „независим“ кандидат, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, излъчен от инициативен комитет, но подкрепян от ГЕРБ. Той, видите ли, щял отново да обедини нацията.

Независимо кого ще изправят срещу Румен Радев, ГЕРБ, ДПС и т.нар. „патриоти“ (ВМРО, НФСБ, ПП „Атака“ и „Воля“), те ще акцентират на „политическите репресии“ на МВР, начело с преназначения за негов шеф Бойко Рашков. Изборите, казва Борисов, били предрешени, а Десислава Атанасова успокоява, че „макар мачът да е свирен“, по-добрите играчи са в ГЕРБ. При това положение защо герберите стигнаха до там, че да лансират Петър Стоянов за кандидат-президент, без да го попитат? Той обаче им отказа категорично. Защото след като преди години загуби от Първанов един уж свирен в негова полза кандидат-президентски мач, бившият седесарски президент не участва в обречени авантюри.

Защо изобщо ГЕРБ-СДС ще участват в президентската надпревара, ако мачът е уговорен и свирен? Защо неуморният критик на Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, не се кандидатира за президент, ами в последния момент ще бутне между шамарите някой, който да се състезава на олимпийския принцип: „Важното е да участваш!“ Някой, който според шеговития коментар на Иво Балев, се крие в трюма на заседналия край Камен бряг турски транспортен кораб „Vera Su“. Редом с тиража на скандалната книга на Петър Илиев, няколко десетки страници от която са преписани от дисертацията на доцент Наталия Киселова. Етичната комисия към СУ дори предложи плагиаторът Петър Илиев да бъде уволнен от университета.

Впрочем, и преди да е ясен кандидат-президентът на ГЕРБ, конкуренцията на Радев може да се обрисува с три думи: от кол и въже сбирани! Една кандидатка за славата оправдаваше решението си да се включи в президентската надпревара с предсказанието на баба Ванга, че „руса жена ке оправи България“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обеща да върне суверенитета на България, като я извади от ЕС и НАТО.  Същото обещават и Волен Сидеров, и Веселин Марешки, като вторият все още не се е самономинирал за кандидат-президент. Последна (засега, б.а.), е фолк певицата от ромски произход Луна, която нямала да говори политически, а обещава да развлича с песни народа. Сигурно ще има и други мераклии за поста на държавния глава, които още не са измислили оправдания за своите политически авантюри. Току-виж Азис и Йоло Денев се обявят за кандидат-президенти. При такива конкуренти Румен Радев няма нужда от предизборна кампания. И без това завършва мандата си с рейтинг над 50%, както и назначеното от него служебно правителство ще завърши своя с по-голямо обществено одобрение от това, с което го е започнало. За разлика от всички предходни служебни кабинети. А според последната анкета на „Галъп Болкан“ за моментните електорални нагласи, формацията „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков става втора политическа сила с 15,2% одобрение срещу 21,4% за ГЕРБ, 13,4% за БСП, 12,3% за ИТН, 12,1% за ДБ, 11,4% за ДПС, 4,1% за ИБГНИ, 3,3% за „Възраждане“, 2,2% за ВМРО и 4,6% други. Както се казва, едни залязват, други изгряват.

Така или иначе, поредните извънредни парламентарни избори остават засенчени от президентските. Само появата на новия политически проект „Продължаваме промяната“, оглавен от бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, вдига вълни в застоялото блато на нашия политически живот. Ако те успеят да влязат в 47-то Народно събрание със значителен брой депутати, около които да се обединят изпокараните „партии на протеста и промяната“, усилието им си е заслужавало. Особено ако новият парламент успее да излъчи редовно правителство, което да доизрине Авгиевите обори, оставени от Бойко Борисовото „успешно“ управление. Задачата изглежда трудна, но не неизпълнима щом дори благоевградските активистки на „Жени ГЕРБ“, се опълчиха на „Лидера“, опитал се да им натрапи номинация за член на Ръководството, жена, която нито са предлагали, нито са искали. След дежурните лакърдии за „изчегъртването“ на мъжете и изпращането им в кухните да готвят манджи, Борисов беше принуден да пие една студена вода, вместо да се радва на женската възхита от неговите комуникационни умения. Първо изтъкна какво е направил ГЕРБ за Благоевград, после разкритикува присъстващите: „Сто процента санирани блокове без пари на всички благоевградчани, нови жилища на практика. Зали, булеварди, какво ли не? И вие губите избор след избор! Вие гласувате сигурно един срещу друг“. След като нахока жените за разправиите, заради които ГЕРБ е загубил поредица избори в Благоевград, Борисов заключи мрачно: „Кандидати имате, резултати нямате. И съм убеден, че няма и да имате!“

Макар и с неохота, той честити на новото ръководство на Благоевград, в което неговата парашутистка Елена Ташкова не намери място, а за председател на „Жени ГЕРБ” бе избрана Екатерина Йорданова. Щом и жените започнаха да му противоречат, дните на Борисов като лидер на ГЕРБ изглеждат преброени. Как тогава да се кандидатира за президент срещу Румен Радев?! Най-добре е сам да се „изчегърта“ в кухнята…

„Който не може да бъде Еразъм, иска да бъде епископ“, пише Стефан Цвайг. А у нас Борисов, който не може да стане президент, иска да бъде премиер. Понеже е тръгнал от пожарникар и бодигард. Не защото комунистите са му пречили да завърши Харвард, а защото се е натискал да влезе в ДС. За негов късмет, не са го одобрили и се е принудил да приеме професията на баща си, достоен занаят, заеман понякога от недостойни хора. Което не му пречи да се титулува „доктор на науките“.


 

Още по темата