Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 36 (12 октомври 2021) УРОЦИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ

УРОЦИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ

Е-поща Печат PDF

На всички избори са губили, губят и ще губят тези, които не гласуват


Пиша това писмо до главния редактор на в. „Нова Зора“ и си мисля: дано да не стигне до коша преди той да го прочете. Изкушавам се да взема отношение по някои събития, случващи се в последно време в нашата държава и тяхното отражение върху бъдещето на Българската социалистическа партия. Уведомявам и него, и читателите, ако то все пак види бял свят, че съм дългогодишен член на партията и, че тя взе от мен това, което можа, а аз от нея, това, което ми даде: безплатно и – както преценяват тези, с които съм работил, стабилно образование; безплатни здравни услуги; спокоен и сигурен живот за мен и за народа ни. От много време обаче съм само симпатизант на партията, защото организиран партиен живот не забелязвам край себе си, а доколкото в света на комуникациите се чувам с мои познати в страната, структурите или едва мъждукат, или ги разваля умишлено вътрешнопартийната опозиция, начело с Кирил Добрев.

Пиша до „Нова Зора“, защото на нейните страници прочетох най-смислената защита на борбата, която начена председателят на партията Корнелия Нинова, а сега искам да помоля редакцията да й предаде следното:

Сам войнът, не е войн

1. Предизборна кампания не се провежда нелегално. Не е възможно да печелиш битки ако част от бойците ти изповядват скрития девиз: „Ако спечели Нинова, печеля и аз! Ако загуби – губи само тя.“

В подкрепа на казаното, ще си позволя да цитирам служебния премиер Стефан Янев: „Ниската избирателна активност се дължи на липсата на диалог с избирателите“.

2. Недопустимо е при наличието на една телевизия (БСТВ), и три вестника, по азбучен ред: „Дума“, „Земя“ и „Нова Зора“, да се получават незадоволителни резултати.

Преди три години Нинова поднесе пред обществото един уникален, фундаментален документ озаглавен „Проект – визия за България“. Тази брошура така си остана да събира прах из общинските съвети на БСП. В град Твърдица, бройките са със сигурност една по-малко, защото едната съм я взел аз. Партийните ни деятели, както и народните представители, не направиха нищо за запознаване на народа с този документ. И вече сигурно са забравили за него.

Уважаеми другарю Минчев, кажете на г-жа Нинова, че аз, инж. Христо Великов, от четири години също като нея водя борба срещу „паралелната държава”. И въпреки че не бях сам, не успях да постигна победа. Хубаво е тя да се поогледа кой и защо, и как я подкрепя. И защо тя, която поведе от правилни позиции борбата си със социал-либералното крило на Станишев, спря по средата? Вашата статия „Стига, Сергей“ не трябваше както сега да се размножава на ксерокс, а трябваше да стигне до всеки партиен член като анализ, на който се позовава ръководството на БСП, а и тя самата. Не го зачертавайте този пасаж от текста ми, ако решите да го публикувате. И  недейте скромничи. Намери се най-после човек, във Ваше лице, който да каже с примери защо е обезсилена БСП и то във време, когато е необходимо най-много тя да бъде силна.

Още много неща могат да се кажат в допълнение на Вашата статия и, убеден съм, неизброими са социалистите и честните хора, които искат да ги чуят. Дано да Ви стигнат силите да я допишете.

Сега аз ще продължа със същността на „паралелната държава“, пък ако иска, нека другарката Нинова да вземе под внимание и изнесеното от мен. Така че заявявам открито моята и на моите колеги и приятели убеденост, че „паралелната държава“ е изградена от всички противозаконни и противоконституционни структури, както следва:

1. Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР);

2. Комисия за регулиране на съобщенията (КРС);

3. Комисия за защита на конкуренцията (КЗК);

4. Съвет за електронни медии (СЕМ);

5. Колекторски групи и други подобни на институцията „Частен съдебен изпълнител“.

За всички тях в Конституцията не е упоменато нищо, което ги прави антиконституционни. Избирайки ги обаче, Народното събрание става съучастник с Изпълнителната власт. Твърде показателно е, че когато Народното събрание бива разпускано, тези противоконституционни и противозаконни структури никой не ги разпуска. Те всички дублират по едно министерство. Само КЕВР дублира три!

Към „паралелната държава“ спадат и всички физически и юридически лица  рекламиращи лекарствата от хуманната медицина. Всички структури от „паралелната държава“ са буфер между властта и народа. Те са създадени за оправдание на властта, за безчинствата над този беззащитен народ. И да има протести, властта най-често се оправдава така: „Какво да направим за цените, след като независимият регулатор така е решил.“

В този ред на мисли ще повторя това, което не веднъж съм споделял. Водата е извор на живот. Въздухът, ведно с водата, са живото поддържащи средства. Никъде по света, включително и в България, водата не се плаща. Под формата на „такса вода“, населението изплаща инсталациите, чрез които водата се транспортира до урбанизираната територия. Така е било при капитализма, така беше и при социализма. При „демокрацията” обаче плащаме водата. Парите ги няма – изпити са, а ремонта на инсталациите -  не е извършен! При това в отделните райони на страната цената е в зависимост от социалната поносимост и като допълнение, в зависимост от инфлацията!

Каква научно образована неграмотност!

На средно интелигентния човек е известно, че повишаването на цената е корена на всяка инфлация. Т.е. инфлацията зависи от цената, а не обратното - цената от инфлацията.

Лекарствата пък са животоспасяващи средства. С увеличаване цената на тези продукти, се затруднява тяхното ползване при огромна част от хората в България. А лишаването от тях е ад, с който се посяга на човешкия живот. Чл. 28 от Конституцията на република България гласи: „Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление!“ Да сте чули обаче фармацевтичен бос да е обвинен в това най-тежко престъпление? Няма!

По-нататък: Цената на тока не се определя от КЕВР, според желанието на електроразпределителните дружества, а от защита чрез документи и калкулация на ценообразуващи елементи пред експерти от Министерството на енергетиката!...

За какво ги пиша тези неща? Пиша ги, защото борбата срещу „паралелната държава” трябва да стигне до избирателите. Ясно и разбираемо! Досега това не се е случвало!

Какво обаче  се случи на миналите редовни и предсрочни избори?  От машинното гласуване пострадаха най-много БСП и ДПС. Но ДПС си взе поука и сега провежда масова разяснителна работа по отношение гласуването с машините. А ние седим и чакаме, както кака Станка чака да се върне внукът й от училище, за да набере телефона на сватята й, и заедно двете да обсъдят съответния турски сериал. Непростимо е това бездействие! Негласуващите са хора от нашата черга, от нашите избиратели.

ГЕРБ са с твърд електорат като бройки. Техният процент пада при висока избирателна активност. И се повишава при ниска, каквато и този път се очертава да бъде. Циганите не гласуваха не поради неграмотност, а защото не можаха да си продадат гласовете. Заслугата в това отношение е на министър Бойко Рашков.

ИТН са материал със същото качество, някои от тях може би ще се прелеят към „Продължаваме Промяната“.

Мая Манолова много приказва и нищо не казва, но не случайно я наричат „Пчеличката Мая“, защото ще иска да кацне на медоносно дърво.

А сега да се върнем назад, нали опитът учи.

В края на 2009 г. и началото на 2010-та Иван Костов ходеше редовно в САЩ на Молитвена закуска, помните ли? Тогава американците решиха да го направят премиер на коалицията ГЕРБ-ДПС. Но, за да стане това, се искаше Бойко и Ахмед да се оттеглят. При това Байерли се беше вече произнесъл. Доган се оттегли, но Борисов – не! А това трябваше да стане до месец март 2010 г.

Американците пък счетоха, че Цветанов ще одобри тяхната „кухня“ и започнаха да канят него. Борисов почувства, че Цветанов му диша във врата и се „цани” за келнер в ЕС. Козируваше на всяко непознато лице, независимо от пола, в очакване на защита.

Повея обаче вятър, поразсея облаците и мъглата, хоризонтът се „избистри”, и лъснаха... апартаментите на Цветанов! Настана време за разчистване на сметки и на терен. И  стана каквато стана.

Президентът Радев получи мазоли от плесниците, които цял мандат му удряха с двете страни на пестника си управляващите. Слабият му екип не сполучи да го защити. БСП по-скоро не можеше да помогне, отколкото не искаше. И така доживя да бъде причислена към статуквото, въпреки че през цялото време именно тя се бореше с него.

Сега Биг Брадър изпрати подкрепление на Президента Радев, в лицето на Кирил  Петков и Асен Василев. Те, нали силният вятър е в платната им, успешно окачиха на простора кирливите ризи на Бойко, така както са си непрани. Кой кога ще ги пере засега не е ясно. Може всичко да се промени, за да си остане пак същото.

Шишът, на който се пече българският народ, е собственост на Иван Костов. Ръцете, които го държат, са трансформациите и пермутациите на това, от което се пръкна „Да, България“. За ръкавица му служи ГЕРБ-СДС.

Моделът с демонстрациите бе отработен още през „Виденовата зима.” След нея обаче на никого не направи впечатление, че 14% от пшеницата, засята по време на Виденов, чрез Кръстьо Трендафилов, като министър на земеделието, остана неприбрана на полето, поради некадърността на унаследилия го Вецеслав Върбанов.

Сега сме свидетели на неспирни атаки срещу служебното правителство на Стефан Янев, с които всъщност фронтално се атакува президента Радев. И играта лъсна: трябва да бъдат максимално разпръснати гласовете на избирателите, за да не може Радев да победи на първия тур. А после, я камилата, я камиларя! На балотажа може да се окаже, че активността е ниска, нищо чудно „поради умора на привържениците на Радев“. И после, „Видя ли, Радо, мечката?“ Социолозите знаят, но никога не го казват: „На всички избори са губили, губят и ще губят тези, които не гласуват”.


град Твърдица

04.10.2021 г.


 

Още по темата