Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 36 (12 октомври 2021) НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ: С КОГО И ЗА КАКВО?

НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ: С КОГО И ЗА КАКВО?

Е-поща Печат PDF

Като заваляха едни „национални обединители“ – та цяла неделя! Започвайки от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, минавайки през ректора на СУ професор Анастас Герджиков, издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ, докато стигнем до Мустафа Карадайъ – обединител до обединител, мила моя майно льо! Да не говорим за патриотите, родолюбците и националистите като Волен Сидеров, Веселин Марешки, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Ами двете руси кандидатки, едната от които е вдъхновена от пророчеството на баба Ванга, че „руса жена ке оправи България“, а другата – Луна Йорданова, се включва в президентската надпревара, за да весели българите? От тях само Костадин Костадинов вдъхва доверие, но според нас е грешка участието му в президентската надпревара на тези избори.

На фона на това изобилие, единственият, който „разделя“ нацията според Борисов и Карадайъ, е действащият президент Румен Радев. Но, кой знае защо този „национален разделител“, извикал пръв с вдигнат юмрук „Мутри вън!“, продължава да се радва на обществено одобрение, за което лидерите на ГЕРБ и ДПС могат само да сънуват. Или народът е прост и глупав като някои бивши премиери, та не разбира от национално единение, или критиците на Радев полагат отчаяни усилия да се задържат на повърхността, за да ги види и да им гласува отново избирателят. Все едно враната от баснята да гракне „да“ и отново да пусне сиренцето на лисицата.

Всъщност нацията отдавна се е обединила в своето отвращение от корупционния „модел Борисов“, така че фактическият национален обединител е създателят на този модел. Не ректора на СУ Анастас Герджиков, а Исус Христос да бяха подкрепили от коалицията ГЕРБ-СДС и ортаците й от ДПС, нямаше как да го подмине народната „любов“. Само наивник и фантазьор, макар и в ректорска тога, може да си въобразява, че точно той ще обедини ограбените с техните обирджии, битите с техните биячи и овцете с вълците и мечките. Особено, ако в инициативния комитет, издигнал неговата кандидатура, са стари муцуни, като Евгени Михайлов, Румяна Коларова и Нидал Алгафари, а зад тях наднича Бойко Борисов. Всъщност професор Герджиков се употребява като смокинов лист, зад който да се скрият и забравят зулумите на бившите управляващи. Но и той добави лъжица катран към кацата с меда, излизайки в платен отпуск по време на избирателната кампания. Т.е., хем ще продължи да си получава ректорската заплата, хем ще политиканства в полза на ГЕРБ и ДПС. На това се казва платен национален обединител.

Още по-нелепа е претенцията на ръководството на ДПС за национално обединение без разграничаване от фигури като Делян Пеевски, включени в американските санкции по закона „Магнитски“. Последният изскочи и от Досиетата „Пандора“ като собственик на три офшорни фирми, неспоменати в подадените от него имуществени декларации. Не е изключено и другият българин, споменат в мащабното журналистическо разследване, да се окаже свързан с ДПС или ГЕРБ. Слушайки лъжливите им обещания за възстановяване единството на нацията, неволно се сещаме за казаното в един американски екшън: „Спасението на свободния свят е в ръцете на банда крадци!“

Коя нация ще обединяват Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид? Българската или турската? Защото, ако за Карадайъ „анаватан“, т.е. „родината-майка“ на депесарите е Турция, той е последният, който може да упреква Радев, че разделя нацията. С хора като Делян Пеевски и Иван Гешев ли да я обединява? Двамата са точно такива „национални обединители“, какъвто е и Бойко Борисов. В смисъл, че будят същото отвращение и презрение, които се пренасят и върху техните партии и Прокуратурата. При ДПС отвращението е към покровителстваните от ръководството феодали, а не към българските турци. Последните чудесно съжителстват и ще продължат да съжителстват мирно с българите, арменците, евреите, ромите и гърците, ако депесарите, (лъже) „патриотите“ и „демократите“ не човъркаха стари рани и обиди от миналото. Не вярвам избирателите на ДПС да изпадат в умиление като гледат разкоша, в който тънат фалшивите защитници на правата и свободите. Някои от тях стигнаха до там да обявят властите в САЩ за подведени от платени от България лобисти, така че да обявят „най-големия дарител“ от ДПС Пеевски за спонсор на корупцията в България. Санким, включването на Пеевски в списъка на санкционираните по закона „Магнитски“ било поръчано и платено от България.

И сякаш за да потвърдят поговорката, че гарван гарвану око не вади, депесарските „либерални евроатлантици“ се коалират на практика със също толкова фалшивите „десни евроатлантици“ от ГЕРБ-СДС, заявявайки готовност на балотажа да подкрепят професор Анастас Герджиков. Преди да са номинирали свой кандидат-президент, от ДПС заявяват подкрепа на кандидата, подкрепен от Бойко Борисовата коалиция! Излишно е да питаме дали тази подкрепа е безусловна: депесарските феодали и „селям“ не казват, ако „изстудят ръчичките” им с някоя и друга пачка „зелени гущери”. Същото важи и за ГЕРБ-СДС, чието верую е, че няма безплатен обяд. Или че безплатно е само сиренето в капана за мишки. Подобните се намират и се съюзяват явно или скрито. Обаче нашите криптокоалиционни ортаци са и крадливи на това отгоре. А пък крадците не са нито леви, нито десни, нито са центристи и либерали. Келепирджийството няма нито цвят, нито мирис, нито посока в политическата координатна система. Парите не миришат, а основното им качество е тяхното количество.

Обаче чудесата на българската политическа фауна не се изчерпват с горе казаното. Както предвидихме в миналия брой, в президентската надпревара се включи и председателят на ВКС Лозан Панов, чийто мандат изтича през февруари 2022 г. и той се озърта за ново поприще. Кой ли му внуши, че бидейки подкрепен от „Демократична България“ (ДБ), ще има шанс да стане държавен глава и като такъв да извърши желаната съдебна реформа? Според нас неговото президентско приключение ще има за резултат единствено отлагането на развръзката от президентските избори за втория тур. Каквото и да говорят той и застъпниците му от ДБ, това е индиректна подкрепа за кандидата на ГЕРБ професор Герджиков. Съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов за трети път предадоха хората, които протестираха миналото лято срещу Борисов и Гешев. Остава само суверенът да накаже това вероломство, като маргинализира коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов, или изцяло я „изчегърта“ от 47-мото НС. „Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти“, пише Ботев.

Ще дойде Видовден - на 14 или на 21 ноември, и тогава ще се види кой какъв е в действителност. За едни това ще е празник, за други – ден за плач и скърцане със зъби. Важното е суверенът да си събере ума, а не да се кае със закъснение за емоционалния си избор. И вместо да се надява на чудодейни Месии, да избере това, което времето е проверило, че върши работа. Нали никой не отива при начинаещ лекар, само защото е непознат? „На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни. Едно от тия (качества, б.р.) да липсва на водача на тая свята работа, то той ще я улайневи, както и да е.“ - пише Васил Левски до Любен Каравелов на 16.9.1872 г. Преценете сами кой от кандидатите за президентския пост притежава всички тези качества и тогава гласувайте!


 

Още по темата