Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 7 (15 февруари 2022) ЗА НАШИЯ, БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС КЪМ МИРА

ЗА НАШИЯ, БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС КЪМ МИРА

Е-поща Печат PDF

В последните 20-30 години наш роден политик и държавник не е предлагал и не е подкрепял публично предложението „Черно море да остане свободна територия“! От 2020 г. насам стотици бяха публикациите „България и Черно море - зона на мира“, но политиците и държавниците нито чуха, нито видяха предложенията на учените. Повече от 30 години българският народ чакаше това предложение, затова с възхищение и признателност към  вицепрезидента Илияна Йотова реших да подкрепя тази нейна идея с надеждата, че достойният ѝ личен пример ще бъде последван от много други политици и държавници.

В своето първо интервю от 23 януари 2022 г., след встъпването във втория мандат, в предаването на БНТ „Денят започва“ с Георги Любенов, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и отношенията Русия-НАТО, като заяви своята позиция: Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни.

И още нещо задължително трябва да добавим в началото на този текст, без което не може да настъпи оздравяване на българската държавност и социалнополитически живот: необходимо е да се очистим от политическата вирусология на страха, на предателството и слугинското поведение, на лъжите и кражбите. Вицепрезидентът Илияна Йотова твърдо застана срещу политиците и държавниците с имплантирани с „Йес, сър!“ чипове и изпрати своето послание до целия български народ: България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната ни в Европейския съюз!

Убеден съм, че няма български гражданин, милеещ за род и родина, който да не подкрепи тези две важни послания на вицепрезидента Илияна Йотова в началото на нейния втори мандат:

1) Черно море трябва да остане свободна територия!

2) България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз!

Към темата за Черно море и морската политика на държавата съм привързан не само като морски офицер, български гражданин и редовен читател, а и като автор с над 300 публикации, повечето от които са на морска тематика и преподавател, който е подготвил стотици кадри с висше образование за корабоплаването и морската индустрия.

В началото на XXI век поставих началото на серия от десетки публикации, с които исках да изпратя моето послание до българските политици и държавници, и целия свят: Черно море е зона на мира и трябва да го съхраним като мирно море!

Първата статия представих точно преди 20 години пред участниците в VII Понтийски четения „Черно море между Изтока и Запада“, Варна, 10-11 май 2002. Статията беше озаглавена „Черно море като източник на въоръжени конфликти или извор на синергия в зората на третото хилядолетие“. Оттогава до сега тази тематика не слиза от дневния ред на моите научни изследвания.

Очакваме скоро издателство „Морски свят“ във Варна да пусне от печат в книжарниците новата ми монография „На Океана с Любов, Вяра и Надежда“, посветена на  обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.) и на моето моряшко семейство, и на всички моряшки семейства по света. Петте глави в книгата са подредени като Пет океански песни, първата от която е отново за Черно море:

1.1. Черно море: пъзел от въоръжени конфликти или море от възможности и синергия през третото хилядолетие? Разпознаваме ли Черноморските послания и ще се вслушаме ли в тях? (Черноморска зона за сътрудничество и благоденствие).

В книгата са публикувани и 10 рецензии от капитани на кораби и професори в морски университети в България, Гърция, Турция, Китай, Украйна, Русия, включително рецензията на Посланик Майкъл В. Христидис (Ambassador Michael B. Christides), Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Без да са имали връзка помежду си при подготовката на рецензиите, всички автори без изключение защитават тезата, която вицепрезидентът Илияна Йотова издига: Черно море трябва да остане свободна територия! Това е така, защото наистина Океанът свързва хората с Мир, Труд и Любов!

В заключение се обръщам към политиците и държавниците от местната и централната власт – Министерски съвет, Президент и Парламент, да се присъединят към всенародната подкрепа на предложението на вицепрезидента Илияна Йотова „Черно море трябва да остане свободна територия“ и да дадат своя принос за превръщането на Република България и Черно море в Зона на мира! Това ще бъде нашият български национален принос за достойни дела през Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.)!