Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 11 (15 март 2022) МАКДОНАЛДС НЕ Е СИМВОЛ НА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ

МАКДОНАЛДС НЕ Е СИМВОЛ НА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Очаквано, днес мнозина са притеснени от дневния ред на санкциите. Нека заедно анализираме този случай.


1. Най-главното нещо. Специалната операция бе необходима. Точка.  Американските биолаборатории, за които Виктория Нуланд призна, и разкритията на украинските власти относно работата по обогатяването на уран не са шеги, не са конспиративни теории и със сигурност не са епруветка с бял прах, която постави началото на войната в Ирак. Всичко това се случи на границите на Русия и Москва беше длъжна да реагира остро.

2. По принцип е невъзможно да се изолира Русия от световната икономика. Да, Западът създаде трудни условия. Но самият той ще започне да страда сега от тях. Газ, нефт, алуминий, редкоземни метали, пшеница, пазари. Много разнообразни неща. Плюс руските ответни мерки. А докога демокрацията ще може да си стреля в главата остава открит въпрос. Освен това, нека имаме предвид историята на СССР, който от създаването си е бил под най-различни санкции. И това на Запада тогава много не му помогна.

3. Да, сега не е най-лесното време. Вярно е. Но имайте предвид: Западът започна войната. Не е задължително това да са танкове и оръдия. Войната на 21-ви век е, освен всичко друго, информационна и психологическа. Вижте как действат. Призовават руснаците да емигрират. Къде? Към страните от ЕС или Грузия, където руснаците вече са превърнати в евреите на Третия Райх? Където са изтласкани от живота, придружавайки всичко това с цинични думи за надмощие на либералните ценности. Руснаците са изтласкани, независимо от техните възгледи, просто защото принадлежат към руската цивилизация.

4. Спрете паниката. Банковият сектор и платежните системи в Русия отдавна имат резервна опция, която е многократно тествана. Това, че малко се говореше за това в медиите - нямаше повод.

5. Санкциите не са обвързани с конкретна специална операция срещу украинските нацисти. Нека ви напомня, че Русия получи първите пакети от ограничителни мерки много преди Крим. А събитията от последните месеци потвърждават, че така или иначе биха били обявени. Това трябва да се приеме като реализация на вечната доктрина за „Бремето на белия човек”. Просто този път получиха неочакван отговор от Москва.

6. Западът не е готов да помогне на Украйна до степента, която Зеленски изисква. Едно е да осигурите финансова подкрепа за проекта „Анти-Русия“, а съвсем друго е да рискувате въоръжена конфронтация. Ако желаете, това е повторение на сценария с Грузия от модела от 2008 г. На Тбилиси също обещаха много неща, всъщност - изоставиха Саакашвили и се отдръпнаха, за да търсят нов обект за бушуващата русофобия.

7. И накрая. Най-голямата грешка в момента е да се поддадете на паниката и да спрете да действате смислено. Това може да доведе до много по-сериозни последици. Вече е било така. Например през 1991 г. Да не повтаряме собствените си фатални примери от миналото и да си съсипваме живота. Макдоналдс изобщо не е символ на свобода и демокрация, а просто бързо хранене, което също е много нездравословно.


Източник: Телеграм

Превод: Гияс Гулиев


 

Още по темата