Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 26 (28 юни 2022) ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН БОРЕЦ СРЕЩУ ФАШИЗМА И НАЦИЗМА

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН БОРЕЦ СРЕЩУ ФАШИЗМА И НАЦИЗМА

Е-поща Печат PDF

На 15 юни 2022 г., в чест на 140-годишнина от рождението на Георги Димитров, Международната фондация “Георги Димитров” проведе Научна конференция за историческата роля на Г. Димитров и съвременната значимост на неговите идеи и дело. В нея взеха участие учени, политици и общественици. Дискусията открои ролята на Георги Димитров като политик, държавник, деец на международното комунистическо и работническо движение, теоретик и борец против  фашизма.

На следващия ден - 16 юни - Националният Инициативен комитет за честването му, проведе Тържествено събрание в София. На него присъстваха последователи на делото и идеите на Г. Димитров, политици, общественици и представители на неправителствени организации. Гости бяха представители на Посолството на Руската федерация в България и на Руския културно-информационен център в София. Бяха получени приветствия от Международната организация на бойците от съпротивата FIR; от председателя на КПРФ Генадий Зюганов; от извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиян; от Международната Асамблея на народите на Евразия, от председателя на Съюза на ветераните на Р. Молдова - Ала Мироник; от Московската организация на интербригадистите и др. Присъстващите бяха поздравени от Юрий Микушин – Ръководител на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ.

Встъпително слово произнесе генерал Ангел Марин - председател на Инициативния комитет за честването и на Международната фондация “Георги Димитров”, а доклад за историческата значимост на делото на Г. Димитров и актуалността на неговите идеи, представи доц.д-р Емилия Лазарова.

В чест на годишнината и в съответствие с Устава на Международната фондация “Георги Димитров”, бяха удостоени с Димитровска награда за активна обществено-политическа дейност и принос за съхранението на идеите на Г. Димитров: Георги Йорданов, Станка Шопова, Георги Пирински и Гале Христов. Ген. Тя им беше връчена от Ангел Марин. Почетен плакет на МФГД получиха Веселина Груева и Божанка Димитрова.

Българската певица Грета Ганчева и Наталия Барабанщикова – заслужил артист на Молдова, поздравиха присъстващите със свои изпълнения. Вдъхновени, публиката  запя заедно с тях.

Същият ден бяха поднесени венци и цветя пред паметника на баба Парашкева от Парламентарната група на “Коалиция за България” и НС на БСП; от ГС на БСП; от ЦС и ГС на Българския антифашистки съюз; от МФ “Г. Димитров”; от Посолството на Руската Федерация; от Съюза на ветераните на БСП; от Фондация “Устойчиво развитие за България”, както и от много други организации и граждани.

На 17 юни честванията продължиха с поднасяне на цветя на гроба на Г. Димитров в София; а по-късно и с посещение на родната му къща - Дом-паметник „Г. Димитров“, в село Ковачевци. В негова чест се състоя и митинг-концерт.

Организатор на проявите беше Националният Инициативен комитет с председател ген. Ангел Марин. Освен фондацията участваха и различни организации, партии, медии, политици, държавници, ветерани и младежки организации. Сред тях бяха: БСП; Софийската градска организация и редица областни организации на БСП – Перник; Димитровград, Ковачевци и от други места в страната; Младежката организация на БСП; Българският антифашистки съюз; Отечественият съюз; Демократичният съюз на жените; Ветерани в БСП; Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюзът на ветераните от войните на България; Фондация „Устойчиво развитие за България“; Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите; Съюзът на Тракийските дружества в България; Форум „България-Русия“; Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД; Движение „Русофили“; Софийското сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски“; Съюзът на българските писатели; Съюзът на Българските журналисти. Събитията бяха отразени от вестниците „Дума“, „Земя“, „Жарава”, „Пенсионер”, „Българско войнство”, както и от Българска свободна телевизия.