Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 25 (21 юни 2022) ОТНОВО ДОМ ЗА НЕЖНИЯ БАРД НА РЕВОЛЮЦИЯТА

ОТНОВО ДОМ ЗА НЕЖНИЯ БАРД НА РЕВОЛЮЦИЯТА

Е-поща Печат PDF

След близо две десетилетия чиновническа немара, музеят на поета Христо Смирненски на ул. „Овче поле“ в София най-сетне бе възстановен. Най-сетне, защото по време на т.нар. Тройна коалиция в Министерството на културата бе депозиран идеен проект за 4-5 етажна сграда, между колоните на която да се съхрани къщата на големия пролетарски бард в оригиналния й вид. А в сградата да се настани Националния литературен музей с библиотека и хранилище (и до днес музеят няма подходяща сграда!); да се изгради сценична зала с 200-300 места за провеждане на литературни прояви и салони, в които да се разгърне постоянна експозиция на историята на българското изящно слово. Идеята бе материално обезпечена: теренът на ул. „Овче поле“ бе общински (няма да се обезщетяват собственици), а средствата за строежа можеха да се наберат от продажбата на трите апартамента в центъра на столицата, които са собственост на музея, но не са паметници на културата.

Ала за мисловните възможности на тогавашните „културни“ чиновници, този идеен проект изглежда е бил с повишена трудност, в резултат на което музеят бе трайно затворен. Слава Богу, нека благодарим днес на община „Възраждане“, на сетнешни ръководства на Министерството на културата и на родолюбиви спонсори за възстановяване къщата на поета. Още повече, че догодина патриотичната общественост трябва да отбележи 125 години от рождението му.

Официалното откриване се състоя на 15 юни сутринта, в двора на къщата, на ул. „Овче поле“ 116. Присъстваха видни представители на изящното слово, сред които председателят на СБП, поетът Боян Ангелов, уредникът на музея д-р Елена Алекова и многобройни почитатели на творчеството на „нежния бард на революцията“, както го определи преди години напусналият ни неотдавна литературен колос проф. Чавдар Добрев.

Празникът започна с акапелното изпълнение на красива македонска песен от вокалния квартет „Светоглас“. Водещият проявата Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, окачестви творчеството на Смирненски като „духовна памет на България“.

Специален гост на откриването бе вицепрезидентът Илияна Йотова. В прочувственото си слово тя подчерта, че Христо Смирненски е „стълб на българската поезия“, визирайки не само една от последните му творби – сатирата „Приказка за стълбата“, а и изключително талантливото пресъздаване образите на нищите трудови хора, огорчението от суровата действителност, но и – най-вече – тържественото усещане за идването на новия свят, към който са устремени мечтите му.

В празника се включи поетът Георги Константинов със стихотворение, посветено на Смирненски, а ученици от 43 ОУ „Христо Смирненски“ в столицата обраха овациите на публиката с рецитал на „Братчетата на Гаврош“.

В обновената къща-музей посетителите ще се докоснат до автентичната атмосфера, в която от 1916 до 1923 г. е живяло прокуденото от родния Кукуш семейство Измирлиеви. Именно тук Смирненски създава едни от най-вдъхновените си поеми и публицистични творби. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на поета. В залата на втория етаж са експонирани оригинални лични вещи, подарени на музея от родствениците на поета; кореспонденции, оригинални ръкописи, снимки и първите издания на негови произведения. Сред по-интересните експонати са джобен часовник, театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, тетрадка с късни творби, както и предсмъртния му бележник.