Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 8 (21 февруари 2023) Когато цвърчат лалугерите

Когато цвърчат лалугерите

Е-поща Печат PDF

„Магнитски” цели да унищожи руското присъствие в българската енергийна политика

доц. Валентин ВАЦЕВ в разговор с Даниела ГОЛЕМИНОВА в предаването „12+3” на БНР, 13.02.2023 г.

Даниела Големинова: Г-н Вацев, чухте ръководителят на офис за координиране на санкциите от Държавния департамент на САЩ Джим О’Браян. Той вече е в България. Той пристигна и буквално часове, даже 72 часа още не са изминали, след като бяха обявени имената на още петима българи, санкционирани по закона „Магнитски”. Какво да очакваме от тази визита?

Валентин Вацев: Нищо повече от това, което сме очаквали и преди неговото пристигане. Разбира се, уважаемият г-н е добре дошъл в България. Това е част от същата операция на великата сила САЩ на българска територия. Но аз ще започна от другия край на проблема. Сутринта отделих повече от два часа да сканирам медиите и открих две неща. Първо, че огромно количество политически анализатори, (прости, Господи!) се заеха да обсъждат, да анализират, да копаят темата какво следва от този акт „Магнитски” за българските политически отношения, как ще се промени твърдото ядро на партия „Х”., или периферията на партията „У”. Дали няма да се дисоцира по някакъв начин. Т.е., нормално е българските анализатори да изследват вътрешните, локалните ефекти на публикациите на акта „Магнитски”. Но аз бих предложил да погледнем не с очите на локалното, а с гледната точка на глобалното.

Д.Г.: Глобалното? Как изглежда и какъв ще бъде ефекта?

В.В.: Глобалното! Мога да ви дам един много обяснителен пример: Представете си група артилеристи около една гаубица изстрелват снаряди срещу противника. Снарядът пада. Убива противника, унищожава и разрушава. От една страна това е ужасно. От друга – точно това е войната. Представете си освен това, че там, където падат снарядите има дупка на лалугери. Абсолютно очевидно е, че тези, които изстрелват снарядите, не се интересуват от живота на лалугерите, които са в разположението на техния противник. Проблемите на индианците не са проблем на шерифа. С други думи, публикацията на поредната порция на глобалния акт „Магнитски” има една очевидна цел, която дори не се крие. Това е удар, с цел да се изолира, да се прекрати, да се унищожи руското присъствие в българската енергийна политика.

Д.Г.: Това ли е обяснението? Защото в списъка преобладават имена, свързани с ядрената, енергийна сфера на хора, които са завършили образованието си в Русия и са работили в сферата на ядрената енергетика: Румен Овчаров, Иван Генов, Александър Николов?

В.В.: Точно така. И за да бъде напълно ясно, тук се удря срещу Русия и затова е сложен като дафинов лист „лицензирания руски шпионин Николай Малинов“. За да бъде напълно ясно, т.е. тези, които изстрелват снаряда, наречен глобален акт „Магнитски”, серия втора, че нямат за цел да крият намеренията си. Напротив. Те са ясни. Трябва да погледнем към тази операция с очите на шерифа, не с очите на индианците. Според мен е силно преувеличен интереса на българските (прости, Господи!) политически анализатори, които се заровиха в метафизиката на проблема. Боже мой, това удар по ГЕРБ ли е, или удар по ПП, или може би е удар по БСП! Нищо подобно. Този, който публикува акта „Магнитски” е глобална сила. Тя гони своите глобални цели и разбира се не се унижава да ги крие. Това е удар по руското присъствие на Балканите. По-специално удар по руското участие в българския енергиен проблем.

Това е първото.

Второ. Не бива да забравяме, а за съжаление в България това е забравено, че става дума не за някакъв си закон „Магнитски”, а за глобалния акт „Магнитски”, защото това е глобален акт. САЩ са били винаги, както казва г-жа Нейнски, много ясни при обясненията на „природата на глобалния акт „Магнитски”. Те не крият, че тук става дума за гледната точка на една глобална сила. Две думи за глобализацията, за да бъде още по-ясно. Глобализацията е тройнствен процес. Първо – финансово-икономическа глобализация. Второ – информационна глобализация. И трето – правораздавателна глобализация. Глобалният акт „Магнитски” от американска гледна точка е приложим и е валиден и е релевантен във всички точки на планетата. От северния до южния полюс, където са пингвините, защото е акт на хегемона.

Днес, в България, от вчера и до днес по обед забелязах, че се формира някакъв скрит антиамерикански консенсус. Че не е честно американците да постъпват така, че нямат право да…

Д.Г.: Има ли такъв?

В.В.: Той се формира. Забележете единодушието сред българските политици и анализатори. Почти 100-процентово единодушие! Наратива е, че нашите американски партньори, разбира се, са винаги прави, но по-добре, по-честно щеше да бъде, те да публикуват и някакви доказателства, за да можем и ние да действаме по линия на нашата прокуратура.

Америка не е длъжна да дава никакви доказателства. От американска гледна точка си струва да се повтори и да се потрети – глобалният акт „Магнитски” е валиден и е приложим навсякъде в света, независимо, че на мен ми харесва повече гледната точка на Гешев, който твърди, че този акт не е релевантен спрямо българската територия. Американското правораздаване е глобално. То е екстериториално. И в този смисъл, всеки, който се съмнява в правото на Америка да има своя глобална гледна точка за света, застава, може би несъзнателно на някакви примитивни, лошо осъзнати антиамерикански позиции. Въпросът е – имат ли право САЩ да предлагат своите юридически норми на целия останал свят? Тук има само две гледни точки. Според едната – нямат право, както днес се обединяват български политици и анализатори, че би било добре да дадат и доказателства. А според втората гледна точка, САЩ като глобална сила имат право да наложат своето правораздаване навсякъде – от пингвините до кенгурата.

Д.Г.: И да се върнем у нас. Нанасят ли този път нашите американски партньори удари по президента Румен Радев. Преди малко попитах и г-жа Нейнски. Защото прави впечатление, че първо едно от санкционираните лица Иван Генов беше в Инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втори мандат. Освен това, списъка бе оповестен часове, след като Румен Радев в Брюксел категорично заяви, че страната ни ще наложи вето, ако се стигне до европейски санкции на Русия, по отношение на ядрената енергетика. Това случайни съвпадения ли са?

В.В.: Не, разбира се. Съвсем очевидно е, че изказването на българския президент на онова място, по повод възможността за българско вето по проблема на енергетиката, е тригер. Това е този малък факт, който дава възможност да се задейства машината на глобалния акт „Магнитски”. Разбира се, че президентството, начело със самия президент са обект на удар. Това е очевидно и няма нужда от специална конспирология, за да се скрие или покаже това нещо. Ударен е българският президент, ударени са и всички тези, не всички, но голяма част от тези, за които се предполага, че по някакъв начин са проводници на руски енергийни интереси в България.

Д.Г.: А защото разследвания и дела срещу Румен Овчаров се водят от 2016 г.

В.В.: Той печели делата, доколкото знам, но той вече е влязъл в списъка „Магнитски”.

Д.Г.: Съдията Андон Мидалов, който даде разрешение на Николай Малинов да отиде в Русия и да получи награда от Владимир Путин, е санкциониран от „Магнитски”. Първият, нали помните 2020 г. А Николай Малинов излиза сега. Владислав Горанов, заради връзки с Васил Божков излиза сега в списъка, докато Васил Божков беше вече санкциониран…?

В.В.: Вижте, тука няма никакви загадки. Вие правилно посочвате очевидни връзки и зависимости. Разбира се, че става дума за американската глобална заинтересованост Русия да няма енергийно присъствие в България и на Балканите. Това е очевидно. Те не го крият. Няма смисъл да заемаме позицията на откриватели на топлата вода. Американският интерес днес е такъв. Той е глобален. Ние ще трябва да отстъпим, тъй като ние сме локална сила. Макар, че вижте как звучи само – „локална сила“, сиреч, можем да противоречим на глобалния американски интерес.

Д.Г.: За това, че за пореден път отвън ни посочват корумпираните лица е обидно за нас като нация.

В.В.: На мен не ми е обидно. Аз съм съгласен с Държавния департамент, че корупцията в България е системен проблем. Друг е въпросът, че американската амбиция е те да определят смисъла на думата корупция. Значи, корупционер, или не, това е звание, което се дава не от българската прокуратура и съдебна система, а от министерството на финансите на САЩ. Става дума за амбициите на глобалната сила САЩ да определя смисъла на думите. Какво е корупция, кой е корупционер и т.н. Но по правило глобалните или, великите сили, са правили винаги така. Те държат да определят смисъла на думите. И от друга страна може да се каже в обратен план, че на власт е този, който определя смисъла на думите. В случая ние виждаме властта. Тя не се крие. Тя не се занимава с дреболии и глупости. Никой в Държавния департамент не се е замислял как публикацията на поредния акт „Магнитски”, на глобалния акт „Магнитски” в България, ще обслужи интересите или ще удари интересите на ГЕРБ, на ПП, или на ДБ. Въпросът кой ще пострада от тази работа - това е въпросът на лалугерите, които цвърчат от локалната си дупка. А всъщност става дума за налагането на глобалния американски интерес.

Д.Г.: Но това няма как да не се отрази на предизборната кампания? Ние сме на прага на кампания, която ще започне в началото на март. Няма как да не се отрази?

В.В.: Абсолютно съм съгласен с вас. Този глобален акт „Магнитски”, с неговото приложение, ще се окаже влиятелен по някакъв начин на българските междупартийни и вътрешнопартийни отношения. Това е със сигурност. Но аз съм категоричен, че не това целят в Държавния департамент. Тях това дълбоко не ги интересува. Те воюват срещу руското енергийно присъствие на Балканите. Това за тях е достатъчно важна и глобална цел, а те имат своите глобални цели. Нека да потретя. Проблемите на индианците не са проблеми на шерифа.

Те имат своите цели и не ги крият. Една велика сила не се унижава да крие своите глобални цели и ги преследва повече или по-малко успешно. А това, че на българските избори, някой ще печели, или някой ситуационно може да загуби, това е тема, която е дълбоко безинтересна от гледна точка на Държавния департамент на САЩ. Това са неща интересни от гледна точка на щаба на ГЕРБ, на щаба на БСП, на щаба на ПП-ДБ и т.н. Предполагам, че и мислителите в ДПС ще се заинтересуват какво значи това на практика. Какво значи на практика, че до дупката на лалугерите е паднал снаряд? Кой се интересува от лалугерите? Кой се интересува от становището на ГЕРБ че, добре ни казвате, но да ни бяхте дали и доказателства?! Дани Митов това го каза вчера.

Д.Г.: И те се разграничават от Вл. Горанов. Казват, че повече от две години той не е свързан с ГЕРБ

В.В.: Те ще дадат свидна жертва в лицето на Горанов.

Д.Г.: Каква ще е следващата порция „Магнитски”, защото такава ни се обещава.

В.В.: Колкото пъти трябва, толкова пъти ще се публикува. Трябва да се помни при всяка поредна публикация, че глобалният акт „Магнитски” е глобален. Тук става дума за извън териториалната приложимост на американската правна система. Впрочем това е осигурено още от създаването на българската юридическа система. Няма нито едно положение, нито един принцип, нито една норма в българската правна система, която да противоречи по някакъв начин на американско становище. Така че, ние и този път ще се съобразим. Аз просто държа да кажа за четвърти път. Няма значение как ще реагират съответните отделни политически щабове. Няма значение и каква е визията на българските прослойки.

Д.Г.: Има значение как ще реагират институциите. Защото безспорно това е шамар за българските институции.

В.В.: Не е шамар.

Д.Г.: В миналото имахме „Боркор”, сега КПКОНПИ. Това се все институции, които работят в посока борба с корупцията. Би трябвало да разкриват корупционни схеми, корумпирани лица, а не да ни ги посочват отвън.

В.В.: Не са ни ги посочили. Те само са ги споменали. Назовали са ги, но не са ги посочили. Има малък, но много съществен нюанс тук. Не са ги посочили, тъй като не са ни дали юридически валидни доказателства. Но ние с какво право искаме доказателства? Не е ли ясно, че ако шерифа е казал, че нещо е така, значи то е така? Трябва да престанем да се чувстваме като шамаросани. Никой от Държавния департамент не се интересува от това как ще се почувстват българските институции. Става дума за космическото разстояние между глобалното и локалното. Ние сме в „локалното“ и говорим от „локални позиции“. Да, има значение кой ще се почувства ударен. Дали ще страда Ив. Гешев или няма да страда, дали ще злорадства ПП или не. Защото ние знаем откъде тръгва доноса. Тръгва от кръга на Прокопиев. Те сега сигурно са доволни.

Но това са дребни миши тупурдии на фона на глобалната, на световната…

Д.Г.: А вие имате ли информация, че е имало донос, че той тръгва от Иво Прокопиев.

В.В.: Имам информация дотолкова, доколкото съм склонен да се доверя на Румен Овчаров, който го каза това съвсем ясно. Сега, това е становище на „отделен индивид“, който е засегнат, така че може и да не му се обърне внимание. Но в България отдавна тече едно съревнование – кой е главният човек на американците в България? Кой не може да бъде засегнат по никакъв начин? Аз няма да забравя, когато представител на кръга Прокопиев каза, че ако посмеете да ни пипнете, чудо ще видите. Каза го в смисъл, че те са главните американски фигури в България.

С извинение, българският политически елит отдавна се старае да заема най-благоприятната позиция вътре в американската визия. Кой е главният американец? Това е наша слугинска тупурдия, която не ни украсява, а дава само спецификата на нашето днешно състояние. Значи, главният довереник на американските институции в България е кръгът, или лицето „Х”. Той си е извоювал правото на донос и американото посолство е безпомощно срещу българските доносници.

Нека още веднъж да подчертая. Аз не се съмнявам във факта, че българската корупция е системен факт. Българската корупция е това, което унищожава българската държавност и разделя българските гласоподаватели, българското общество от неговите институции. Корупцията е абсолютно бедствие. Без всякакво съмнение. И всяко нещо, което помогне да бъдат преборени поне пет процента корупция е добре дошло. Но в конкретния случай става дума не толкова за корупцията, а за изхвърляне на руското влияние от Балканите и от България.

 

 

Още по темата