Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 13 (28 март 2023) Манифест на новия световен ред

Манифест на новия световен ред

Е-поща Печат PDF

Увлечени в предизборното надлъгване, политически шарлатани с различни етикети размахват като знаме евроатлантизма и русофобията, надявайки се чрез тях да се докопат до властта. С тази разлика, че у нас всички партии са в опозиция на служебното правителство, докато в Турция, където на 14 май ще се проведат едновременно парламентарни и президентски избори, опозицията е срещу действащия президент Ердоган и оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието, подкрепяна от Партията на националистическото действие, начело с Девлет Бахчели. Парламентарни избори през май ще има и в Гърция, но тези, в Турция, са от особена важност, заради огромните разрушения от земетресенията.

Целият този предизборен водевил се разиграва и на фона на една по форма руско-украинска, а по смисъл и съдържание съдбовна битка на Русия срещу Обединения Запад и неговата милитаристична същност НАТО, където, уви, сме забързани и ние, българите, от нашия назначен евроатлантически елит. Именно тази битка служи като универсално оправдание на поскъпването на горивата, енергията, храните, лекарствата и други неща от малката потребителска кошница. И респективно, на обедняването на световното население, дори когато става реч за страни далеч от конфликта в Украйна. Не сме ние единствените, които твърдим, че войната в Украйна е следствие, а не причина за напъните за разширяване на НАТО и доближаването му до границите на Руската Федерация (РФ). Обаче т.нар. национални медии в България, в които няма нищо българско дори в имената им, повтарят като ехо измислиците на западната и украинската пропаганда, за „героичната съпротива на Украйна срещу окупаторите”. Друга уйдурма е, че ако страни като България подарят на Киев своите МиГ-29, ПВО системи С-300, танкове, гаубици и боеприпаси за тях, Украйна ще защити и себе си, и цяла Европа от руската агресия. И че изпадналата в международна изолация РФ непременно ще загуби тази война и ще се изтегли от анексираните от нея украински територии като Крим, Донецка, Луганска и Запорожка области. Когато, въпреки заповедта на прокуратурата към Международния наказателен съд (МНС) в Хага за задържането на Путин, ако стъпи на територията на 123-те страни, приели неговата юрисдикция, руският президент посети Крим и Мариупол, от Киев обявиха за монтаж видео кадрите от тази визита. Защо й е на Русия да лъже, когато Мариупол отдавна е в руски ръце? Виж, визитата на Зеленски в обсадения от всички страни Бахмут, който се очаква да падне всеки момент, е достойна за Барон Мюнхаузен. Защото „слугата на народа“ рядко напуска своя бункер, хеле пък да отиде да „окуражава“ хора, които се чудят как да се измъкнат от обръча. Вероятно сценаристите на филма „Слуга на народа“, в който Зеленски играеше главната роля, са решили да го превърнат в сериал.

Що се отнася до „международната изолация“ на Русия и персонално на Путин, визитата в Москва на китайския президент Си Цзинпин е най-доброто опровержение. В Кремъл той сложи на масата китайския мирен план за Украйна, състоящ се от 12 точки, който предвижда зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страните, но не и изтегляне на руските войски от присъединените украински земи. Въпреки това, според турския всекидневник „Миллиет“ (22.03.2023), руската страна отговорила, че този план ще се обсъди, когато Украйна и Западът бъдат готови за това. Засега това не било факт. Въпреки това, на сбогуване китайският лидер казал нещо потресаващо: „Чаканата от 100 години промяна идва и ние заедно ще я проведем!“ Каква е тази промяна, ако не замяна на стария еднополюсен свят с нов, многополюсен и многостранен. Според Мехмет Али Гюллер тази философия е отражение на факта, че центърът на тежестта на глобалната икономика и политика се е плъзнал от Атлантика, към Азия и Тихоокеанския регион. Следователно, парадирането с членството в НАТО и ЕС е губеща тактика. Това констатира в своя доклад и Изследователската служба към Конгреса на САЩ. „И в САЩ забелязаха тази истина“, пише Гюллер във вестннк „Джумхуриет“ (22.03.2023). И предупреждава партиите от Шесторната маса, по-специално Народно Републиканската партия на Кълъчдароглу, че изтъкването пред Русия на членството на Турция в НАТО, няма да доведе опозицията до победа на изборите на 14 май. Защото и населението, и голяма част от политическия елит в Турция, са настроени националистически, а не слугински към САЩ. Предупреждението му важи със същата сила и за партиите от „евроатлантическото мнозинство“ у нас. Обаче техният изборен провал, въпреки предизборните „шменти-капели“ ще е нищо пред огромните щети, които нанесоха и ще продължават да нанасят на България. Например, с калпавите си идеи за преместване на Паметника на Съветската армия в София. Или с настояването България да продължи да дарява оръжие и боеприпаси на режима в Киев, само и само да ги похвалят във Вашингтон и Брюксел и да им благодарят в Киев. Да не би в САЩ да са спрели да ни обвиняват в корупция, липса на върховенство на закона и нарушаване на човешките права? След като 12 години ни управляваха „евроатлантиците“ на ГЕРБ и 7 месеца - тези от ПП-ДБ, това попречи ли гербавият министър на финансите Влади Горанов да цъфне в списъка „Магнитски“? А после Държавният департамент да го обяви за незаконно арестуван, барабар с шефа му Бойко Борисов и пиарката Севделина Арнаудова, по време на управлението на Киро Канадеца? Няма да им станем по-мили дори да дадем и последния си МиГ-29 на Украйна. Словакия осигури 13 МиГ-а на Киев и вместо F-16 получи хеликоптери и 500 ракети. Това съобщи електронният вариант на в-к „Сега“, забравяйки, че преди време твърдеше, че Словакия била опровергала президента Радев, заявил, че нищо не е получила от САЩ в замяна на подкрепата си за Украйна.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Замяната на МиГ-29 с американски хеликоптери е трампа на кон за кокошка. Който има уши, да слуша! На Запад безплатно е само сиренето в капана за мишки. Що се отнася до твърдението на „Сега“, че износът на нефт и газ от САЩ за България е нараснал над 30 пъти, имайки предвид, че по-рано изобщо не е имало такъв американски износ за нас, това е сравнение с нищото. На разбрания и толкоз му е много! Но, както се казваше в един филм: „Гробището е в сърцето ни, а погребението е в главата ни!“

 

 

Още по темата