Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 16 (18 април 2023) Никога повече фашизъм!

Никога повече фашизъм!

Е-поща Печат PDF

11 април – Международен ден на бившите концлагеристи, политически затворници и пострадалите от фашизма и войните

На 10 април т.г. в град Раднево, в родната къща на поета-антифашист Гео Милев, бе отбелязан Международния ден на бившите политически затворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните. На тържеството присъстваха председателят на УС на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, членът на НС на БСП Николай Белалов, председателят на Областния съвет на БАС в гр. Стара Загора Трифон Митев, председателят на Движението на ветераните в БСП – град Стара Загора Донка Черковска, председателят на Общинския съвет на  БАС в град Раднево Зюмбюлка Иванова, председателят на Областното ръководство на ПП „Нова Зора” в град Стара Загора Николай Атанасов, председателят на Общинския съвет на БСП в Раднево Красимир Кънев, поетът Петър Андасаров, общественици и граждани на града.

Почетена бе и паметта на починалата на 31 март 2023 г. английска писателка Мерсия Макдерморт – историк, автор на книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, на „Български народни обичаи“, на История на България на английски език, и на последната й публикувана книга „Имало едно време България“.

В словото си председателят на БАС Евгений Белий припомни какво е значението и ролята на този ден днес, как и защо е обявен, защо трябва да бъдем бдителни и да не позволяваме да се възроди отново фашизма.

В честването взе участие и поетът Петър Андасаров, който прочете свои стихове, посветени на децата-герои от антифашистката борба. Прожектиран бе и филмът „Гранитово”, създаден по едноименната поема на поета Лъчезар Еленков, бивш председател на БАС и главен редактор на в. „Жарава”, който за съжаление почина през 2020 г.

Антифашистите и симпатизантите на БАС и БСП от град Раднево изразиха своята твърда решимост да отстояват мира и неутралитета на страната ни.

Нека звънът на камбаните от „Бухенвалд” бъде зовът за борба срещу надигащия се неофашизъм, за да не се повтарят ужасите от ХХ век. Нека помним думите на Юлиус Фучик: „Хора, бдете!”.